Понеділок, 29.04.2024, 12:41
Вітаю Вас Гість | RSS

неОфіційний сайт студентів НАСОА (ДАСОА)
Національна Академія Статистики, Обліку та Аудиту









Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS
Форум » Навчальні матеріали (все, що не ввійшло в Бібліотеку файлів) » Банківська справа » Менеджмент персоналу (Питання - відповіді (готуємось до сесії))
Менеджмент персоналу
-
AlohaДата: Субота, 25.12.2010, 21:01 | Повідомлення # 21
>=150
Група: Модератори
Повідомлень: 186
Статус: Offline
22. Соціальне партнерство
Соціальне партнерство — це визначення неоднаковості інтересів різних суспільних сил, визнання права кожної групи мати власні економічні інтереси, які можуть не збігатися з інтересами іншої групи.
Відносини соціального партнерства мають колективний характер, в їх основі лежать колективний інтерес сторін.

Колективний характер соціального партнерства виявляється в трьох аспектах:
1. Наявності колективного інтересу усіх суб’єктів у сфері застосування найманої праці
2. Наявність колективних відносин у цій сфері
3. Колективність структури сторін соціального партнерства

Основою соціального партнерства є принцип співробітництва між роботодавцями та найманими працівниками, які реалізуються у формах проведення переговорів, укладання колективних договорів та колективних угод, узгодження нормативно правових актів.
Соціальне партнерство може бути ефективним методом регулювання соціально-трудових відносин, якщо воно здійснюється у формах та функціонує на принципах, що обґрунтовані наукою та дієвість яких підтверджена практикою.

До сфер соціального партнерства відносять:
- Досягнення консенсусу
- Створення додаткових робочих місць
- Захист населення від безробіття
- Застосування найманої праці з дотриманням техніки безпеки
- Забезпечення нормального режиму праці та відпочинку
- Забезпечення прав працівників на участь в управлінні працею на п-ві, в розподілі прибутку для забезпечення соц. діля. п-ва.

 
-
AlohaДата: Субота, 25.12.2010, 21:01 | Повідомлення # 22
>=150
Група: Модератори
Повідомлень: 186
Статус: Offline
23. Колективний договір
Колективний договір – це правовий акт що регулює соціально трудові відносини між найманими працівниками та роботодавцем.
Зміст колективного договору визначається сторонами в межах їх компетенції.
У колективному договорі зазначається:
- Забезпечення рівноправності сторін дотриманням норм законодавства
- Встановлення форми систем та рівнем зарплати, режиму роботи, та умов праці
- Забезпечення участі членів трудового колективу управління організації
- Реальність забезпечення прийнятих зобов’язань, контроль за виконанням колективного договору та відповідальності сторін

Колективному договору передують колективні переговори
Термін, порядок, ведення переговорів, порядок розробки, укладання, вияснення змін та доповнень до колективного договору відповідають за його виконання, регулюються Законом України «Про колективні договори та угоди»

Колективні договори підлягають реєстрації місцевими органами місцевої виконавчої влади

Колективний договір виникає у всіх організаціях, незалежно від форми власності та господарювання, в яких використовується наймана праця та які є юридичними особами.
Колективний договір розробляється адміністрацією спільно з профспілковою організацією. Приймається на зборах трудового колективу.

Колективний договір підписують с одного боку власник чи уповноважений орган, а з іншого боку один або декілька профспілкові чи інші уповноваженні собори.

 
-
AlohaДата: Субота, 25.12.2010, 21:02 | Повідомлення # 23
>=150
Група: Модератори
Повідомлень: 186
Статус: Offline
24. Профспілки
Профспілка – це колективна організація, основним завданням яких є поліпшення фінансових та не фінансових умов зайнятості, соціального захисту працюючих та не працюючих своїх членів.

Профспілки створюють з метою представництва, здійснення та захисту соціально економічних прав та інтересів членів профспілок.

Профспілки ведуть колективні переговори, здійснюють укладання колективних договорів, галузевих, регіональних та міжгалузевих угод від імені працівників.

Ступінь юніонізації - це питома вага членів профспілок в робочий силі
Визначається попитом на членство в профспілках та пропозицією його послуг.

Суперечливості та проблеми профспілок України:
- Підвищення заробітної плати про які дбають профспілки може призвести до зростання безробіття
- Різниця рівня заробітної плати працівників різних галузей навіть, якщо вони виконують однакову роботу за умов їх об’єднання у профспілки за професійною або галузевою ознакою
- Полягає у тому, що сприяючих участі трудящих в управлінні виробництва профспілки послаблюють свою роль.

25. Нормативно-правова база менеджменту персоналу
Для того щоб система менеджменту персоналу ефектив¬но функціонувала, потрібно мати своєчасно та в достатній кількості необхідні ресурси.
Ресурсне забезпечення менеджменту персоналу представлене нормативно-правовою та інформаційною базою, науково-методичним, кадровим, матеріально-технічним і фінансовим забезпеченням.

Нормативно-правова база:
- Кодекс законів про працю (КЗпП) України.
- Закон України «Про зайнятість населення»
- Закон України «Про колективні договори і угоди»
- Закон України «Про порядок вирішення колективних тру¬дових спорів (конфліктів)»
- Закон України «Про оплату праці»
- Закон України «Про охорону праці»
- Закон України «Про пенсійне забезпечення»

Нормативно-правовою базою менеджменту персоналу є також документи, які розробляються та затверджуються керівництвом організації для внутрішнього використання. До таких документів слід віднести такі:
Правила внутрішнього трудового розпорядку, у яких фіксуються: загальні положення; порядок працевлаштування та звільнення працівників; головні обов’язки працівників; головні обо¬в’язки адміністрації; робочий час та його використання; заохочення за успіхи в роботі; відповідальність за порушення трудової дисципліни.
Колективний договір, який укладається між власником або вповноваженим ним органом та профспілковим чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом для регулювання виробничих, трудових і соціально-економічних відносин і узгодження інтересів трудящих, власників та вповноважених ними органів.
Положення про структурні підрозділи організації — документи, які регламентують діяльність певних структурних підрозділів: їхні завдання, функції, права, відповідальність, взаємозв’язки з іншими структурними ланками організації.
Посадові інструкції — документи, які регламентують діяльність посадових осіб і містять дані про їхні завдання та обов’язки, права, відповідальність, вимоги до знань, умінь, майстерності, кваліфікаційні вимоги, взаємозв’язки з іншими виконавцями та структурними ланками.

 
-
AlohaДата: Субота, 25.12.2010, 21:18 | Повідомлення # 24
>=150
Група: Модератори
Повідомлень: 186
Статус: Offline
26. Науково-методичне та кадрове забезпечення менеджменту персоналу
Необхідною умовою вирішення на належному рівні завдань менеджменту персоналу є використання поряд з нормативно-правовим науково-методичного забезпечення функціонування системи менеджменту персоналу.
Науково-методичне забезпечення менеджменту персоналу — це сукупність документів організаційно-методичного, нормативно-технічного й техніко-економічного характеру, які визначають норми, правила, вимоги, характеристики та інші дані, що використовуються для вирішення завдань організації праці та менеджменту персоналу. Ці документи затверджуються в установленому порядку відповідним компетентним органом чи керівництвом організації.
Науково-методичне забезпечення менеджменту персоналу містить дві групи документів:
• документи, які визначають норми, правила, вимоги, характеристики та інші дані, розробляються й затверджуються відповідними компетентними органами (міністерствами, відомствами, іншими державними органами й міжнародними організаціями);
• документи, які розробляються для внутрішнього користування й затверджуються керівництвом організації.
До першої групи документів науково-методичного забезпечення менеджменту персоналу слід віднести:
Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників — систематизований за видами економічної діяльності збірник описів професій, які наведено в класифікаторі професій.
Довідник складається з випусків і розділів випусків, які згруповано за основними видами економічної діяльності, виробництва й робіт.
Міжгалузеві норми та нормативи призначені для нормування однакових трудових процесів на підприємствах різних галузей виробництва. На багатьох підприємствах існують роботи, які виконують робітники однакових професій. Окремі види верстатних, слюсарних, ремонтних та інших робіт виконуються майже на всіх підприємствах різних галузей промисловості. Міжгалузеві норми та нормативи з праці розробляються відповідними науково-дослідними або проектно-технологічними організаціями з урахуванням організаційно-технічних умов і прогресивного досвіду організації виробництва та праці.
Конвенції та рекомендації Міжнародної організації праці (МОП) — це форма міжнародних норм з питань, які належать до компетенції МОП. Конвенції та рекомендації МОП призначено для використання державами-членами МОП і міжнародним співтовариством.
Друга група документів, які розробляються й затверджуються керівництвом організації для внутрішнього використання, охоплює:положення про формування кадрового резерву в організації;положення про організацію адаптації працівників;рекомендації щодо організації підбору персоналу;положення про оплату та стимулювання праці;інструкції з правил техніки безпеки та ін.
 
-
AlohaДата: Субота, 25.12.2010, 21:18 | Повідомлення # 25
>=150
Група: Модератори
Повідомлень: 186
Статус: Offline
27. Матеріально-технічне та фінансове забезпечення менеджменту персоналу
Вирішення завдань менеджменту персоналу з мінімальними трудовими та вартісними витратами, з необхідною точністю й достовірністю та в установлені строки неможливе без застосування сучасних засобів обчислювальної техніки, оргтехніки й оперативної поліграфії.
Застосування сучасних технічних засобів дає змогу підвищити продуктивність праці керівників і співробітників служби персоналу, прискорити оброблення кадрової інформації, підвищити якість і оперативність рішень у галузі менеджменту персоналу,
а також культуру управлінської праці.
До технічних засобів менеджменту персоналу належить уся сукупність машин, обладнання та пристроїв, які застосовуються в процесі управлінської праці для її автоматизації та механізації.
Технічні засоби умовно можна поділити на три групи: прості пристрої та знаряддя праці;організаційна техніка;обчислювальні машини.
До простих пристроїв і знарядь праці належать канцелярське приладдя (ручки, олівці, лінійки, папір різного формату, ножиці, кнопки, скріпки тощо), лічильні засоби (калькулятори), різні пристрої та прилади (дироколи, стиплери), папки та швидкозшивачі, які застосовують для полегшення управлінської праці. Повне та своєчасне забезпечення працівників, що виконують функції менеджменту персоналу, даними пристроями та знаряддями сприяє ефективнішому використанню їхнього робочого часу.
Засоби оргтехніки вміщують великий перелік різних пристроїв, які поділяються на такі основні групи:засоби складання документів;засоби копіювання та розмноження документів;засоби оброблення документів;засоби зберігання, пошуку й транспортування документів;засоби управлінського зв’язку.
Обчислювальні машини застосовуються для механізації та автоматизації логічних і технічних операцій, розрахунків, вирішення облікових, аналітичних та інших завдань. Особливо перспективним для підвищення ефективності менеджменту персоналу є застосування електронних обчислювальних машин (ЕОМ).
 
Форум » Навчальні матеріали (все, що не ввійшло в Бібліотеку файлів) » Банківська справа » Менеджмент персоналу (Питання - відповіді (готуємось до сесії))
Пошук:




Перший неОфіційний сайт студентів НАСОА (ДАСОА) © 2010 - 2024
Національна Академія Статистики, Обліку та Аудиту (Державна Академія Статистики, Обліку та Аудиту)
При використанні матеріалів сайту посилання на сайт http://nasoa.org.ua обов'язкове!

Перший Неофіційний сайт студентів НАСОА не надає електронні версії творів, а займається лише колекціонуванням і каталогізацією посилань, які присилаються та публікуються нашими читачами. Якщо ви є правовласником якого-небудь матеріалу і не бажаєте, щоб посилання на нього знаходилось в нашому каталозі, зв'яжіться з нами і ми видалимо їх. Файли для обміну надані користувачами сайту, і адміністрація не несе відповідальності за їх зміст. Прохання не заливати файли, захищені авторськими правами, а також файли нелегального змісту!

каталог сайтів