Понеділок, 29.04.2024, 15:20
Вітаю Вас Гість | RSS

неОфіційний сайт студентів НАСОА (ДАСОА)
Національна Академія Статистики, Обліку та Аудиту









Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS
Форум » Навчальні матеріали (все, що не ввійшло в Бібліотеку файлів) » Банківська справа » Менеджмент персоналу (Питання - відповіді (готуємось до сесії))
Менеджмент персоналу
-
AlohaДата: Субота, 25.12.2010, 21:19 | Повідомлення # 26
>=150
Група: Модератори
Повідомлень: 186
Статус: Offline
28. Структура персоналу
Співвідношення працівників підприємства за категоріями характеризує структуру персоналу. Cтруктурf персоналу-сукупність окремих груп працівників, які об’єднані за різними ознаками. Є чотири структури: соціальна, рольова, штатна та організаційна. Соціальна структура персоналу підприємства. Вона характеризує його як сукупність груп,що поділяються за певними соціальними показниками. Рольова структура характеризується поділом працівників підприємства згідно до їх індивідуальних здібностей за певними творчими комунікативними та поведінковими ролями. Штатна структура визначає кількісно-професійний склад персоналу, розміри посадових окладів та фонд заробітної плати.
Організаційна структура – це основний стрижень будь-якої організації, від правильності побудови якого залежить її подальша доля. Дана структура являє собою склад та ієрархію підпорядкованості взаємозв’язаних ланок управління.
Функціональна структура відображає поділ персоналу підприємства згідно до виконуваних функцій.
За функціональною класифікацією виділяють шість основних категорій
працівників: робітники, керівники, фахівці, службовці, молодший
обслуговуючий персонал, стажери (учні). Робітники – це працівники, які приймають безпосередню участь у виробничому процесі підприємства, виконують роботи та надають послуги.
Вони, в свою чергу, поділяються на основних та допоміжних. Також до цієї категорії належить черговий та ремонтний персонал.
Керівники – особи з високим рівнем освіти та достатньою професійною
підготовкою, які безпосередньо зайняті управлінням виробничим процесом та підлеглим персоналом. Службовці – це працівники, що здійснюють підготовку та оформлення документації, облік і контроль за діяльністю підприємства, господарське обслуговування. До них відносять діловодів, секретарів, друкарів, табельників,копіювальників, архіваріусів. Молодший обслуговуючий персонал – особи, які зайняті обслуговуванням основного обладнання та устаткування певного підприємства, а також які займаються обслуговуванням основних, допоміжних, чергових і ремонтних виробничих працівників. Стажери (учні) – особи, які набувають практичних навичок з певної професії та, як правило, закріплюються за певним працівником підприємства.
 
-
AlohaДата: Субота, 25.12.2010, 21:19 | Повідомлення # 27
>=150
Група: Модератори
Повідомлень: 186
Статус: Offline
29. Категорії персоналу
Персонал — це особовий склад організації, що охоплює всіх найманих працівників, а також працюючих акціонерів і власників. В Україні назви категорій персоналу стандартизовано, а отже, усі організації повинні дотримуватися стандартизованих назв.
Класифікатор професій ДК 003-95 містить такі стандартизовані назви категорій персоналу:
1. законодавці, вищі державні службовці, керівники, менеджери (управителі);
2. професіонали;
3. фахівці;
4. технічні службовці;
5. робітники сфери торгівлі та побутових послуг;
6. кваліфіковані робітники сільського та лісового господарств, риборозведення та рибальства;
7. кваліфіковані робітники з інструментом;
8. оператори та складальники устаткування і машин;
9. найпростіші професії.
У складі персоналу організації можуть бути постійні працівники, сезонні, тимчасові. Є такі, що зайняті повний робочий день, інші працюють у режимі неповного робочого дня або тижня. Одна людина може працювати у двох організаціях на засадах сумісництва. При цьому основним місцем роботи вважається та організація, де зберігається трудова книжка працівника.
Організація може приймати на навчання, підвищення кваліфікації, стажування тощо учнів, студентів-практикантів, стажистів з інших організацій, але ці люди до складу персоналу не входять, хоча клопотів, пов’язаних з їхнім перебуванням в організації, може бути багато.
 
-
AlohaДата: Субота, 25.12.2010, 21:19 | Повідомлення # 28
>=150
Група: Модератори
Повідомлень: 186
Статус: Offline
30. Рух персоналу
Постійно відбувається рух персоналу, пов'язаний з набором нових і звільненням колишніх працівників, а також з переміщеннями всередині підприємства. Процес оновлення колективу в результаті руху персоналу називається змінністю (оборотом) кадрів. впливу різна, мінлива і найчастіше важко піддається кількісній оцінці.
За рівнем керованості ці чинники можуть бути розділені на три групи:
1) чинники, що виникають на самому підприємстві (розмір заробітної плати, умови праці, рівень автоматизації праці, перспективи професійного зростання тощо);
2)особистісні чинники (вік працівників, рівень їх освіти, досвід роботи, професійна придатність, вимоги до місця роботи тощо);
З) чинники зовнішні стосовно підприємства (економічна ситуація в регіоні, сімейні обставини, поява нових підприємств та ін.).
Рух персоналу характеризується такими відносними показниками:
Рівень плинності кадрів (ПК) оцінюється співвідношенням чисельності працівників, що звільнилися з підприємства за власним бажанням або з ініціативи адміністрації за порушення трудової дисципліни (Чзв), та середньооблікової чисельності працівників (Чсо), у відсотках. Нормальним вважається рівень плинності кадрів до 5% за рік.:
ПК=(Чзв/Чсо) •100, %
Інтенсивність обороту із прийняття (Iоп) - - це співвідношення загальної чисельності працівників, прийнятих за певний період (Чпр), та середньооблікової чисельності працівників за цей період (Чсо): Iоп=Чпр/Чсо. *100%
Коеф заміни кадрівчисло працівників,які змінились/сер.облік чис)*100%.
Рівень плинності кадрів-Співвідношення чисельності працівників, що звільнилися за власним бажанням і звільнених за порушення трудової дисципліни, та середньооблікової чисельності працівників.
 
-
AlohaДата: Субота, 25.12.2010, 21:19 | Повідомлення # 29
>=150
Група: Модератори
Повідомлень: 186
Статус: Offline
31. Чисельність персоналу організації
Чисельність персоналу визначається характером, масштабами, складністю, трудомісткістю виробничих процесів, ступенем їхньої механізації, автоматизації, комп'ютеризації. Ці фактори задають її нормативну (планову) величину.
За результатами визначення планової чисельності персоналу підприємства складається штатний розпис. Посадовий (штатний) склад працівників закріплюється у штатному розписі підприємства, в якому конкретизується: перелік посад, чисельність штатних одиниць, розмір посадових окладів, надбавок і доплат (за умови, що надбавки та доплати передбачено положенням про оплату праці і вони мають постійний характер), а також місячний фонд заробітної плати. У відповідності зі структурою штатного розпису підприємства складається штатно-посадова книга. Персонал більш об'єктивно характеризується обліковою (фактичною) чисельністю, тобто кількістю працівників, що офіційно працюють у підприємстві на даний момент. У складі облікової чисельності виділяють три категорії працівників: постійні, прийняті у підприємство безстроково або на термін більш одного року за контрактом; тимчасові, прийняті на термін до 2 місяців, а для заміщення тимчасово відсутнього лиця — до 4 місяців; сезонні, прийняті на роботу, що носить сезонний характер, на термін до 6 місяців. Облікова чисельність персоналу може розглядатися не тільки як мо-ментна, але й як середня величина за деякий період — місяць, квартал, рік. Так, середньооблікова чисельність за місяць — це сума явок і неявок по днях, віднесена до календарної кількості днів. Середньооблікова чисельність персоналу за квартал (місяць) розраховується як сума середньомісячної чисельності за цей період, віднесена до відповідної кількості місяців.
 
-
AlohaДата: Субота, 25.12.2010, 21:19 | Повідомлення # 30
>=150
Група: Модератори
Повідомлень: 186
Статус: Offline
32. Колектив як соціальна група
Група — це сукупність людей, об'єднаних за певним принципом для досягнення конкретних цілей. Групи можуть бути формальними і неформальними. Колектив — це стійке об'єднання людей, що прагнуть до загальної мети, яке характеризується груповою згуртованістю. Елементами колективу є: 1) члени колективу, що володіють певними особистими рисами та особливостями; 2) цілі;3) засоби досягнення цілей; 4) механізми здійснення внутрішніх і зовнішніх контактів, підтримки згуртованості.
Організаційні можливості колективу: • колективний підхід є ознакою сильного і рішучого стилю управління; • колективом краще вирішуються великі або міждисциплінарні задачі, зокрема такі, котрі не можуть бути вирішені простою сумою зусиль членів групи; * колектив — діючий регулятор поведінки робітників; * колективна діяльність зменшує стресові ситуації; * у колективі виробляється більше ідей і зростає інноваційна здатність групи; *як правило, у колективі більш успішно вирішуються проблеми, що виникають у зв'язку з нечітким розподілом обов'язків і низьким особистим внеском;
Класифікація колективів:
1. За статусом: 1.1. офіційні: є юридично оформленими утвореннями, що діють у рамках правового простору, як наприклад, персонал підприємства або його підрозділу; 1 .2 неофіційні базуються на ніде не зафіксованому бажанні людей співробітничати один з одним і реальній практиці такого співробітництва
2 За характером внутрішніх зв язків 2 1 формальні, 2 2 неформальні
3 За механізмом формування З 1 стихійно сформовані колективи (наприклад, студентський колектив), 3 2 свідомо організовані колективи (наприклад, викладацький колектив)
4 За часом існування 4 1 тимчасові, 4 2 постійні

5 За функціями 5 1 колективи, які орієнтовані на досягнення певної мети (як офіційної, так і неофіційної політична партія, персонал підприємства), 5 2 колективи, які орієнтовані на реалізацію спільного інтересу, 5 3 колективи, які орієнтовані на спілкування (клуби по інтересах)
6. За розмірами: 6.1. малі; 6.2. великі.

 
Форум » Навчальні матеріали (все, що не ввійшло в Бібліотеку файлів) » Банківська справа » Менеджмент персоналу (Питання - відповіді (готуємось до сесії))
Пошук:




Перший неОфіційний сайт студентів НАСОА (ДАСОА) © 2010 - 2024
Національна Академія Статистики, Обліку та Аудиту (Державна Академія Статистики, Обліку та Аудиту)
При використанні матеріалів сайту посилання на сайт http://nasoa.org.ua обов'язкове!

Перший Неофіційний сайт студентів НАСОА не надає електронні версії творів, а займається лише колекціонуванням і каталогізацією посилань, які присилаються та публікуються нашими читачами. Якщо ви є правовласником якого-небудь матеріалу і не бажаєте, щоб посилання на нього знаходилось в нашому каталозі, зв'яжіться з нами і ми видалимо їх. Файли для обміну надані користувачами сайту, і адміністрація не несе відповідальності за їх зміст. Прохання не заливати файли, захищені авторськими правами, а також файли нелегального змісту!

каталог сайтів