Середа, 24.04.2024, 10:40
Вітаю Вас Гість | RSS

неОфіційний сайт студентів НАСОА (ДАСОА)
Національна Академія Статистики, Обліку та Аудиту









Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Навчальні матеріали (все, що не ввійшло в Бібліотеку файлів) » Економічні статті » Статус безробітного: Як його отримати та що він дає (Статус безробітного)
Статус безробітного: Як його отримати та що він дає
-
AdminДата: Понеділок, 02.01.2012, 21:13 | Повідомлення # 1
1-й
Група: Адміни
Повідомлень: 185
Статус: Offline
Статус безробітного: Як його отримати та що він дає


Хто вважається безробітним згідно з законом? На яку матеріальну підтримку від держави може розраховувати безробітний? І чи є якісь додаткові пільги для тих працівників, що потрапили під скорочення?

ВІДПОВІДЬ ЮРИСТА:

Безробітними у нас вважаються особи, зареєстровані у державній службі зайнятості як такі, що шукають роботу. Окрім реєстрації безробітні повинні бути готові та здатні приступити до підходящої роботи, яку запропонує їм служба зайнятості.

Право на допомогу у зв'язку з безробіттям згідно з законом2 мають працівники та інші застраховані особи (наприклад, підприємці), визнані безробітними, які протягом 12 місяців, що передували початку безробіття, працювали не менше 26 календарних тижнів та сплачували страхові внески. (За всіх працівників страхові внески утримують і сплачують роботодавці. - Авт.). Розмір державної допомоги у зв'язку з безробіттям встановлюється в залежності від страхового стажу, про що йтиметься далі.

Право на допомогу у зв'язку з безробіттям також зберігається у разі настання перерви страхового стажу з поважних причин, якщо особа протягом місяця після закінчення цієї перерви зареєструвалася у державній службі зайнятості як безробітна. Поважними причинами визнаються:

- навчання у професійно-технічних та вищих навчальних закладах, клінічній ординатурі, аспірантурі, докторантурі з денною формою навчання;

- строкова військова служба;

- здійснення догляду непрацюючою працездатною особою за інвалідом I групи або дитиною-інвалідом віком до 16 років, а також за пенсіонером, який за експертним медичним висновком потребує постійного стороннього догляду.

Безробітні, які протягом 12 місяців, що передували початку безробіття, працювали менш ніж 26 календарних тижнів, а також особи, які бажають відновити трудову діяльність після тривалої (більш ніж 6 місяців) перерви, та особи, звільнені у зв'язку з направленням за рішенням суду до лікувально-трудового профілакторію, або звільнені з їх вини (за систематичне невиконання своїх обов'язків, прогул, з'явлення на роботу в нетверезому стані, у стані наркотичного або токсичного сп'яніння тощо) мають право на допомогу у зв'язку з безробіттям без урахування страхового стажу. Зазначеним особам допомога у зв'язку з безробіттям встановлюється у розмірі прожиткового мінімуму, встановленого законом. На даний момент прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць становить 532 гривні3.

Допомога у зв'язку з безробіттям виплачується з 8 дня після реєстрації застрахованої особи в державній службі зайнятості. Загальна тривалість виплати допомоги у зв'язку з безробіттям не може перевищувати 360 календарних днів протягом двох років. Для осіб передпенсійного віку (за 2 роки до набуття права на пенсію) тривалість виплати допомоги у зв'язку з безробіттям не може перевищувати 720 календарних днів. У разі чергового визнання застрахованої особи безробітною у межах двох років, протягом яких виплачується допомога у зв'язку з безробіттям, тривалість її виплати враховується сумарно.

Розмір допомоги у зв'язку з безробіттям визначається у відсотках до середньої заробітної плати (доходу) безробітного залежно від страхового стажу:

- до 2 років - 50 відсотків;

- від 2 до 6 років - 55 відсотків;

- від 6 до 10 років - 60 відсотків;

- понад 10 років - 70 відсотків.

Допомога у зв'язку з безробіттям виплачується залежно від тривалості безробіття у відсотках до визначеного розміру:

- перші 90 календарних днів - 100 відсотків;

- протягом наступних 90 календарних днів - 80 відсотків;

- у подальшому - 70 відсотків.

Як зазначалося вище, загальна тривалість виплат не може перевищувати 360 календарних днів протягом двох років і 720 календарних днів протягом двох років для осіб передпенсійного віку за два роки до настання пенсії.

Виплата допомоги у зв'язку з безробіттям особам, які звільнилися з останнього місця роботи за власним бажанням без поважних причин, починається з 91-го календарного дня. Розмір допомоги призначається у зазначеному вище порядку.

У середньомісячну заробітну плату (доход) для обчислення допомоги у зв'язку з безробіттям враховуються всі види виплат, на які нараховувалися страхові внески. Допомога у зв'язку з безробіттям не може бути вищою за середню заробітну плату, що склалася в галузях національної економіки відповідної галузі за минулий місяць, і нижчою за прожитковий мінімум, встановлений законом.

Допомога у зв'язку з безробіттям може також виплачуватися для організації підприємницької діяльності безробітним, які не можуть бути працевлаштовані у зв'язку з відсутністю на ринку праці підходящої роботи. Така допомога виплачується одноразово особам, яким виповнилося 18 років, за їх бажанням. Розмір одноразової допомоги для організації безробітним підприємницької діяльності становить суму річної допомоги у зв'язку з безробіттям, що нараховується в зазначеному вище порядку.

Що стосується виплати допомоги у зв'язку з безробіттям у разі звільнення працівника на підставі пункту 1 статті 40 Кодексу законів про працю України (у зв'язку зі змінами в організації виробництва і праці, в тому числі ліквідації, реорганізації, перепрофілювання підприємств, установ, організацій, скороченням чисельності або штату працівників).У цьому разі для отримання допомоги у зв'язку з безробіттям та інших пільг звільнений працівник повинен протягом семи календарних днів після звільнення зареєструватися в державній службі зайнятості, як такий, що шукає роботу. Тільки у такому випадку звільненому гарантується право на одержання допомоги у зв'язку з безробіттям у розмірі:

- 100 % середньої заробітної плати за останнім місцем роботи протягом 60 календарних днів,

- 75 % - протягом 90 календарних днів і

- 50 % - протягом наступних 210 календарних днів, але не більше середньої заробітної плати, що склалася в народному господарстві відповідної галузі за минулий місяць, і не нижче встановленого законодавством розміру мінімальної заробітної плати5.

Працівникам, які втратили роботу з вищезазначених причин, за умови їх реєстрації в державній службі зайнятості протягом семи календарних днів після звільнення, надаються також наступні пільги:

- надання статусу безробітного, якщо протягом семи днів працівнику не було запропоновано підходящої роботи;

- збереження на новому місці роботи, на весь період професійного перенавчання з відривом від виробництва, середньої заробітної плати за попереднім місцем роботи.

- право на достроковий вихід на пенсію за півтора року для осіб передпенсійного віку, які мають загальний трудовий стаж - для чоловіків не менше 25 років, для жінок не менше 20 років.

У разі коли звільнений без поважних причин працівник своєчасно не зареєструвався у державній службі зайнятості як такий, що шукає роботу, він втрачає передбачені вище пільги, а умови виплати допомоги у зв'язку з безробіттям та її розмір встановлюються на загальних підставах. У разі відмови працівника від двох пропозицій підходящої роботи в період її пошуку він втрачає право на отримання статусу безробітного строком на три місяці з подальшою перереєстрацією як такого, що шукає роботу на загальних підставах.

1 Частина перша статті 2 Закону України "Про зайнятість населення" від 01.03.1991 803-XII.

2 Стаття 22 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття" від 02.03.2000 1533-III.

3 Стаття 62 Закону України "Про Державний бюджет України на 2007 рік" від 19.12.2006 489-V.

4 Стаття 23 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття".

5 Пункт 1 статті 26 Закону України "Про зайнятість населення".


Дмитро КРУПНИК, адвокат
http://www.tovarish.com.ua


NASAA, НАСУА - Національна Академія Статистики, Обліку та Аудиту
Ґуґл в допомогу!
 
Форум » Навчальні матеріали (все, що не ввійшло в Бібліотеку файлів) » Економічні статті » Статус безробітного: Як його отримати та що він дає (Статус безробітного)
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:




Перший неОфіційний сайт студентів НАСОА (ДАСОА) © 2010 - 2024
Національна Академія Статистики, Обліку та Аудиту (Державна Академія Статистики, Обліку та Аудиту)
При використанні матеріалів сайту посилання на сайт http://nasoa.org.ua обов'язкове!

Перший Неофіційний сайт студентів НАСОА не надає електронні версії творів, а займається лише колекціонуванням і каталогізацією посилань, які присилаються та публікуються нашими читачами. Якщо ви є правовласником якого-небудь матеріалу і не бажаєте, щоб посилання на нього знаходилось в нашому каталозі, зв'яжіться з нами і ми видалимо їх. Файли для обміну надані користувачами сайту, і адміністрація не несе відповідальності за їх зміст. Прохання не заливати файли, захищені авторськими правами, а також файли нелегального змісту!

каталог сайтів