Новий закон "Про вищу освіту" погіршить соціальний стан студентів, - Томенко

Ініціатива влади щодо збільшення плати за навчання у вишах може спричинити студентський спротив

Новий закон "Про вищу освіту" погіршить соціальний стан студентів, - Томенко

Заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко зазначив, що напередодні нової сесії Верховної Ради експертами активно обговорюються варіанти найбільш дискусійних законопроектів, які заплановані для розгляду у парламенті.

До одного з таких відноситься законопроект "Про вищу освіту" (р.н. 7486-1), який, за його словами, ініційований Міністерством освіти, хоча внесений групою народних депутатів від парламентської більшості.

Зокрема, серед запропонованих ініціатив, у законопроекті є нововведення стосовно системи платних послуг в галузі вищої освіти.

Віце-спікер нагадав, що в діючому Законі "Про вищу освіту" передбачено, що "розмір плати за весь строк навчання встановлюється у договорі, і не може змінюватися протягом усього строку навчання". Окрім того, "плата за навчання або за надання додаткових освітніх послуг може вноситися за весь строк навчання або надання додаткових освітніх послуг повністю одноразово або частками - помісячно, по семестрах, щорічно".

Натомість, Микола Томенко наголосив, що представники влади пропонують варіант, який суттєво погіршить соціальний стан як студентів, так і їх родин, які фінансують навчання.

Отож, нововведення передбачає, що "розмір плати за весь строк навчання … може корегуватися протягом усього строку навчання на коефіцієнт інфляції за попередній календарний рік, але не частіше одного разу на рік".

Окрім того, серед неприйнятних норм законопроекту, Микола Томенко назвав зняття норми про обов’язкове фінансування студентського самоврядування; виключно кількісні, а не якісні параметри отримання статусу університету тощо.

Водночас, на переконання віце-спікера парламенту, цілком очевидно, що норми, які спричинять погіршення соціальних прав студентів та їх сімей, в разі, якщо вони не будуть зняті між першим і другим читанням, викличуть серйозний студентський спротив.

КОМЕНТАРІ
Багато символів. Скоротіть на
Залишилось символів 1000
Заповніть форму, або
Заповніть форму або