Субота, 20.04.2024, 05:11
Вітаю Вас Гість | RSS

неОфіційний сайт студентів НАСОА (ДАСОА)
Національна Академія Статистики, Обліку та Аудиту









Форма входу
Логін:
Пароль:
Меню сайту
Економічні новини

Головна » 2010 » Вересень » 8 » Кабмін готує рішення про надання студентам безвідсоткових кредитів
11:44
Кабмін готує рішення про надання студентам безвідсоткових кредитів


Уряд готує постанову, що передбачає надання безвідсоткових кредитів студентам навчальних закладів для оплати контрактного навчання

Про це заявив віце-прем’єр Сергій Тігіпко. Однак експерти оцінюють такий крок доволі неоднозначно.

Чим продиктована урядова "щедрість"? І чи в змозі молодий фахівець повернути ці гроші державі?

Безвідсоткові кредити на навчання студентам зі спеціального урядового фонду обіцяє віце-прем’єр-міністр Сергій Тігіпко.

"П’ять років дитина навчається, а потім, коли вона вийде на роботу, 15-20 років повертає ці гроші. Про це зараз іде розмова, ми готуємось до цього", – пояснив Тігіпко.

Не всі зможуть отримати гроші

Вкладання грошей в інтелект - вигідна інвестиція, вважає президент Спілки орендарів і підприємців України Віктор Хмільовський. Однак, на його думку, важливо правильно визначити критерії відбору претендентів на державний кредит.

"Все залежить від кількості таких кредитів, виходячи із тих можливостей, які є нині. Але це потрібно, - наголошує економіст. - Ми ж не можемо лише проїдати гроші. Треба думати про "завтра".

В Україні і раніше існувала державна система кредитування навчання, однак студенти сплачували державі 3% річних. Нині уряд пропонує позику без відсотків. Однак за низьких українських зарплат будь-який кредит стане великим навантаженням для молодих спеціалістів, впевнена Людмила Черенько, начальник відділу досліджень рівня життя Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України.

"Якщо необхідність віддавати гроші на навчання буде збігатися з народженням дитини і необхідністю вкладати гроші в сім’ю, то це буде дуже важко, безумовно", - каже Черенько.

Безвідсоткові кредити на навчання є передвиборним популізмом - експерт

У країнах Заходу державні кредити на навчання з виплатою відсотків є звичним явищем. Водночас фахівець Інституту світової економіки та міжнародних відносин Євген Камінський каже, що не знає жодної західної країни, де кредити на навчання були б безвідсотковими. Експерт-міжнародник вбачає в ініціативі Сергія Тігіпка передвиборний піар-хід.

"Я тут, все-таки, бачу більше спроби агітувати молодь голосувати за представників влади", – вважає експерт.

Євген Камінський каже, що проблему державного кредитування могло б вирішити тільки підвищення рівня життя молоді, щоб вона могла вільно сплачувати державні позики.

Джерело: osvita.ua

Система Orphus


Переглядів: 820 | Додав: Admin | Теги: кредит, безвідсотковий кредит, Кабмін, студент, готує | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0


Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Цікаво!







Перший неОфіційний сайт студентів НАСОА (ДАСОА) © 2010 - 2024
Національна Академія Статистики, Обліку та Аудиту (Державна Академія Статистики, Обліку та Аудиту)
При використанні матеріалів сайту посилання на сайт http://nasoa.org.ua обов'язкове!

Перший Неофіційний сайт студентів НАСОА не надає електронні версії творів, а займається лише колекціонуванням і каталогізацією посилань, які присилаються та публікуються нашими читачами. Якщо ви є правовласником якого-небудь матеріалу і не бажаєте, щоб посилання на нього знаходилось в нашому каталозі, зв'яжіться з нами і ми видалимо їх. Файли для обміну надані користувачами сайту, і адміністрація не несе відповідальності за їх зміст. Прохання не заливати файли, захищені авторськими правами, а також файли нелегального змісту!

каталог сайтів