Субота, 27.04.2024, 01:25
Вітаю Вас Гість | RSS

неОфіційний сайт студентів НАСОА (ДАСОА)
Національна Академія Статистики, Обліку та Аудиту









Форма входу
Логін:
Пароль:
Меню сайту
Економічні новини

Головна » 2010 » Вересень » 17 » Вчені закликають не допустити прийняття нового закону про мови
00:23
Вчені закликають не допустити прийняття нового закону про мови


  Українські науковці вважають, що метою проекту закону "Про мови в Україні" є бажання зробити застосування державної української мови необов'язковим

Ухвалення зареєстрованого в парламенті закону про мови зніме мотивацію до вивчення української мови і посилить мовний розподіл в суспільстві.
  Про це говориться в заяві президії Академії наук вищої школи України.

Автори заяви вважають реальною метою авторів зареєстрованого в парламенті проекту закону "Про мови в Україні" - зробити застосування державної української мови необов'язковим, замість цього створити легальну ситуацію, при якій в усіх сферах громадського життя може неподільно володарювати російська мова.

В Академії наук нагадали, що проектом закону визначається, що "обов'язковість застосування державної мови або сприяння його використанню в тій або іншій сфері громадського життя не повинні тлумачитися як заперечення або применшення права на використання російської мови і інших регіональних мов або мов меншин".


 Таке положення, вважають в академії, є безпрецедентним у світовій практиці, оскільки нівелює саме поняття офіційної мови, створює ситуацію, при якій кожен громадянин може вимагати застосування в якій-небудь ситуації саме його мови. Реалізація такого положення на практиці може паралізувати роботу тих державних структур, де узгодженість і чіткість має особливе значення (армія, диспетчерська служба, служби технічного нагляду і ін.).


  Також в Академії наук вищої школи вважають "відверто фальшивим і політично мотивованим" ствердження авторів законопроекту, що "володіння російською мовою забезпечує громадянам України широкий доступ до досягнень світової науки і культури".

"По-перше, понад 98% науково-технічної інформації у світі сьогодні з'являється англійською мовою; на російську доводиться менше 0,1%, і отже, вона ніяк не може вирішити питання доступу до світових наукових досягнень.

По-друге, в Україні сформована одна з щонайпотужніших шкіл художнього перекладу, і українці мають усі можливості залучатися до класики світової культури - від поем Гомера і до сучасних кінофільмів - на рідній мові", - відзначається в заяві.

"Таким чином, справжньою метою авторів законопроекту є затвердження статусу російської мови як "вікна у світ" для українців. Нагадаємо: саме такою була позиція царського уряду, який Емським актом 1876 року заборонив переклади і наукові тексти українською мовою", - підкреслюють автори заяви.

У зв'язку з цим Академія наук вищої школи, громадська наукова організація, що об' єднує більше 300 провідних науковців, докторів наук і професорів, працюючих в українських ВНЗ, закликає українську інтелігенцію об' єднатися з метою недопущення ухвалення цього згубного для цивілізованої демократичної майбутньої держави законопроекту.

"Ми закликаємо науковців звернутися до парламенту і до президента з вимогою не робити мовну політику заручницею ігор недобросовісних політиків. Ми закликаємо народних депутатів використовувати при розробці нового мовного законодавства напрацювання світової і національної науки, що дозволити уникнути згубних для України помилок", - говориться в заяві.


Система Orphus


Переглядів: 766 | Додав: Admin | Теги: новий закон, не допустити, українська, мова, закликають, вчені | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0


Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Цікаво!







Перший неОфіційний сайт студентів НАСОА (ДАСОА) © 2010 - 2024
Національна Академія Статистики, Обліку та Аудиту (Державна Академія Статистики, Обліку та Аудиту)
При використанні матеріалів сайту посилання на сайт http://nasoa.org.ua обов'язкове!

Перший Неофіційний сайт студентів НАСОА не надає електронні версії творів, а займається лише колекціонуванням і каталогізацією посилань, які присилаються та публікуються нашими читачами. Якщо ви є правовласником якого-небудь матеріалу і не бажаєте, щоб посилання на нього знаходилось в нашому каталозі, зв'яжіться з нами і ми видалимо їх. Файли для обміну надані користувачами сайту, і адміністрація не несе відповідальності за їх зміст. Прохання не заливати файли, захищені авторськими правами, а також файли нелегального змісту!

каталог сайтів