П`ятниця, 19.04.2024, 08:25
Вітаю Вас Гість | RSS

неОфіційний сайт студентів НАСОА (ДАСОА)
Національна Академія Статистики, Обліку та Аудиту









Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Навчальні матеріали (все, що не ввійшло в Бібліотеку файлів) » Українське ділове мовлення » Як писати диплом (допомога з написання дипломної роботи)
Як писати диплом
-
AdminДата: Середа, 12.10.2011, 18:17 | Повідомлення # 1
1-й
Група: Адміни
Повідомлень: 185
Статус: Offline
Як писати диплом


Обрання теми дипломної роботи.

Головне – обрати тему роботи. Оскільки робота буде базуватися на певному банку, Вам слід переконатися чи здійснює обраний Вами банк той вид діяльності, що є предметом роботи і чи надасть він Вам необхідну для написання роботи інформацію.

Це така інформація:
- Інфо конкретно щодо предмету дослідження, наприклад, щодо кредитної політики і кредитного портфелю банку, якщо тема стосується кредитної діяльності банківської установи.
- Баланс установи
- Звіт про фінансові результати
- Дуже бажаний аудиторський висновок

Цифрові дані повинні бути за останні мінімум три роки. Взагалі, за вимогами – за 5 років (і це бажано), але за три роки – теж допустимо.

Можливо, інформацію вдасться скачати на сайті установи, так як багато банків подають досить детальну інформацію про свою діяльність на сайт.

Також, перш ніж остаточно визначитися з темою слід провести швидке дослідження у бібліотеці та неті щодо того чи є теорія з обраної Вами теми дослідження.
Якщо Ви зустрілися з труднощами щодо отримання інформації чи теоретичного чи практичного змісту Вам слід швидко змінити тему. Пам’ятайте – тему можна змінити до підписання ректором наказу щодо призначення тем і керівників.

Якщо Ви виявите, що інформації по диплому немає вже після підписання наказу – написання роботи перетвориться на кошмар.

І останнє – обирайте тему, яка Вам цікава. Повірте досвіду викладача – писати дослідження на цікаву тему значно легше, ніж на ту, яка Вам байдужа.

Спілкування з керівником

Як тільки Вам затвердили тему і керівника – швиденько шукайте керівника і цікавтесь його вимогами до дипломної роботи та завданнями для Вас. Чим пізніше Ви його зустрінете – тим менше у Вас часу на диплом. Звичайно, можна почати збирати матеріал і самому, але складати його докупи слід вже після консультації з керівником.
Якщо Ви плануєте купити роботу, то керівник завжди знатиме, що робота куплена. Питання в тому наскільки це його турбуватиме. Але пам’ятайте: куплена робота – ще не означає, що вона хороша і відповідає вимогам керівника, вузу, і вищої школи.

Тому залишити вирішення цього питання на останні тижні перед захистом є дуже ризикованим.
Вперше з’явитися до керівника за тиждень до захисту з готовою роботою (хай навіть ідеальною) – це великий ризик, оскільки у керівника, як правило від 5 до 10 дипломників. По-перше, він може не встигнути прочитати Вашу роботу, а по-друге, Ви просто не встигнете внести до роботи зміни, якщо вони будуть потрібні. Пам’ятайте: керівник має право читати Вашу роботу 2 тижні і не допустити її до захисту. Зрозуміло, що максимальна оцінка на яку Ви можете розраховувати у такому випадку – це «3» (якщо керівник змилується і роботу все-таки допустить до захисту).
Керівник бігати за Вами не буде, бо у нього багато дипломників, і це не входить в його обов’язки. Тому якщо Ви не встигнете написати диплом – це тільки Ваша проблема. Керівнику від того не холодно і не гаряче. На його зарплаті і кар’єрі це ніяк не відобразиться.

Час

Оскільки для Вас це незнайома робота, точно спрогнозувати скільки часу вона у Вас займе Ви не зможете. Тому починати раджу зразу.
У жодному разі не діліть час на кількість розділів. Час їх написання буде суттєво відрізнятися.
Теорія (перший розділ) займе у Вас мінімум часу, оскільки – це сканування, пошуки в неті та складання цього всього докупи. Це не складно.
Значно більше часу займуть розрахунки, які повинні міститися у розділі 2.
А третій розділ – найскладніший, бо тут повинні міститися Ваші пропозиції.
Також залиште час для написання вступу і висновків (вони пишуться в останню чергу) та для оформлення.
Пам’ятайте, що слід залишити два тижні на отримання зовнішньої рецензії на роботу (з іншого вузу чи з банку (підприємства) – об’єкту дослідження), на підписання роботи у завідувача кафедри та керівника, оформлення інших бумажок (індплан (завдання), відгук) та підготовку до самого захисту.

Написання роботи

Спочатку слід почати збір матеріалу по темі роботи. Складіть перелік того, що Ви знайшли і домовтеся про консультацію з керівником, щоб він склав план роботи.

Приблизний план роботи
Наприклад, тема «Кредитна діяльність комерційного банку»
(на прикладі КБ «Космос»)

Розділ І – теоретичний. Тут треба писати про сутність того, що ви досліджуєте (кредитна діяльність), його структуру, класифікацію, методи оцінки, тощо
Наприклад, назва розділу «Теоретичні основи дослідження кредитної діяльності комерційного банку».
Тут можна використати метод системного аналізу (залежно від теми). Він нескладний. Для його освоєння треба запастися парочкою підручників з системного аналізу (Блауберг і Черняк підійдуть). Або списати з якогось підручника, якщо системний аналіз Вашого предмета дослідження вже кимось проведено.
Часто у першому розділі пишуть про нормативно-правову базу регулювання досліджуваного питання, діяльність регулятивних органів.

Розділ ІІ. Аналіз кредитної діяльності комерційного банку (на прикладі КБ «Космос»). Ось приблизний план:
2.1. Загально-економічна характеристика КБ «Космос». (Коротка історія розвитку, структура, основні напрями діяльності)
2.2. Оцінка фінансового стану КБ «Космос» (тут повинні бути розрахунки – рентабельність, стійкість, ліквідність, тощо)
2.3. Основні напрями кредитної політики КБ «Космос» (кредитні програми, відсоткові ставки, маркетингова політика, тощо)
2.3. Аналіз кредитного портфелю КБ «Космос»

Також можна написати підрозділ про кредитну політику комерційних банків України і охарактеризувати тенденції і проблеми у цьому секторі загалом. Аналогічно - тенденції і проблеми в Україні (або і Європі чи світі) щодо іншого предмету дослідження.

Можна провести компаративний (порівняльний) аналіз кредитної діяльності деяких банків в Україні і визначити місце досліджуваного банку на ринку кредитний послуг. (Аналогічно і за іншими предметами дослідження)

Можна провести ретроспективний (історичний) аналіз розвитку тієї чи іншої сфери діяльності – предмету дослідження. Тут головне не захоплюватися і пам’ятати, що у Вас економічна робота, а не історична.

Ще існує регресійний аналіз, який показує вплив на якийсь обраний Вами показник (наприклад, обсяги кредитування) з боку певних факторів (наприклад, відсоткова ставка, курс долара, ін). Чим більше факторів Ви оберете – тим точніша модель. Тут Вам треба буде будувати систему рівнянь і за допомогою неї в Exelі будувати графіки. Цей метод можна використати якщо тема така, що у другому розділі зовсім немає що рахувати. З ним прийдеться попрацювати, але результат того вартий, бо це буде Ваша наукова новизна. На захисті це буде круто дивитися.

Ось про що можна писати у розділі ІІ. Щодо методів, то тут ще можна використати метод експертного опитування і дати його результати у підрозділ, де будуть тенденції і проблеми. Тоді Ви у вступі зможете вказати, що Ви цей метод використали. Але для цього ще треба знайти кілька експертів.

Де взяти інформацію?

Фактичні дані (цифрові) у банку. Формули для розрахунків – у підручниках з банківського аналізу.
Саме на другий розділ буде спрямовано основну увагу комісії на захисті. Тому всі розрахунки повинні бути добре перевірені. Саме тут повинні бути діаграми, графіки, таблиці. Жоден з останніх не повинен бути у роботі просто так. На всіх них повинні бути посилання у тексті (див. рис. 2.1) і хоча б короткий аналіз того, що там зображено. До речі, цей номер означає, що це перший рисунок (не малюнок!) другого розділу. Так само (але окремою нумерацією) нумеруються таблиці і (окремо) формули.

Розділ ІІІ. Самий складний. Назва, наприклад «Шляхи оптимізації кредитної діяльності комерційного банку» (на прикладі КБ «Космос»).

Тут мають бути пропозиції щодо покращення досліджуваного питання – в Україні загалом і у Вашому банку зокрема. Наприклад:
- Перспективи розвитку кредитної діяльності в Україні
- Використання світового досліду при удосконаленні нормативно-правої бази регулювання кредитної діяльності комерційних банків в Україні.
- Розробка нової кредитної програми КБ «Космос»
- Перспективні напрями удосконалення кредитної політики КБ «Космос»

Де все це взяти?
Інформація по Україні – в статтях (Вісник НБУ, Банківська справа, ін) та неті.

Щодо банку, то якщо Ви там працюєте і реально щось можете запропонувати – то проблем нема. Якщо – ні, то тут такі шляхи:

1)Видати нещодавні новинки в банку за свої.
2)Дослідити що роблять інші банки (наприклад їхні кредитні програми) і подивитись чи не підходить щось для Вашого банку (як пропозиція удосконалення)
3)Пошукати інші дипломи і подивитись що там пропонують. Зрозуміло, що списувати звідти не треба, але ідею (якщо хорошу) можна і використати.
До речі, у кожному підпункті повинен бути висновок – на 1-2 абзаци. Слово «висновок» тут писати не треба.

Вступ і висновки пишуться в останню чергу.


Вступ має чітку структуру:

1)Актуальність теми дослідження полягає у…
Тут НЕ слід давати визначень, а слід вказати на роль предмета дослідження у економічній теорії, вітчизняній економічній системі, світовій економіці, тощо. Тут слід написати про те, чому тема дослідження є актуальною саме зараз – на сучасному етапі розвитку економіки України, світової економіки, економічної науки, тощо.
2)Об’єкт і предмет дослідження. Об’єкт – КБ «Космос», предмет – кредитна діяльність комерційного банку.
3) Мета роботи: дослідити…
4) Мета визначає завдання дослідження:
5)Завдання слід взяти зі змісту роботи. Їх повинно бути 5-7 штук. Всі вони повинні починатися зі слів «дослідити», «проаналізувати», «охарактеризувати», «оцінити», «визначити», «вказати», «обгрунтувати» тощо з урахуванням змісту роботи. За основу можна взяти ключові підпункти плану роботи.
6) Досліджувана проблематика була і залишається у колі наукових інтересів вітчизняних і зарубіжних науковців, а саме …тут у алфавітному порядку назвіть приблизно десяток науковців, що займаються даною проблематикою.
7)У ході дослідження було використано такі методи аналізу…
8)Робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків, переліку літературних джерел та додатків. Робота викладена на __ст., містить __ рис., __ табл.. та __ літ. джерел.

Висновки це стислий зміст того, що написано у роботі – найбільш суттєве. З кожного підпункту зробіть висновок на абзац, додайте ці абзаци, зв’яжіть їх у текст (за допомогою перехідних речень) – і це будуть висновки.

Щодо тексту диплому


1) Пам’ятайте, Fine Reader i Ruta – не є істинами в останній інстанції. Після них текст треба вичитувати.
2) Періодичні видання бувають різні. І стиль статей у них теж відрізняється. З одних можна спокійно брати обширні цитати, бо вони написані у науковому стилі. А інші - можуть містити необхідну Вам інформацію, але бути написаними у вільному стилі. Тому текст таких статей треба відкорегувати, щоб там не було метафор, гіпербол, художніх перебільшень, тощо.
3)Часто банки дають інформаційні блоки, які містять необхідну Вам інформацію, але були написані для, наприклад, сайту банку. Тому там дещо рекламний стиль викладення матеріалу. Цього слід уникати і тому у таких випадках необхідна корекція тексту. Бо мета Вашої роботи – безпристрасний сухий аналіз, а не реклама банку.
4)Уникайте непотрібних деталей. Наприклад, не слід вказувати поіменно всіх членів правління.
5)Банківську документацію та нормативно-правову базу використовуйте фільтруючи. Щодо кожного речення Вами повинно прийматися рішення - «чи потрібне це речення у даному підпункті і у дипломі взагалі»
6)Зрозуміло, що Ви робите диплом з шматочків різних підручників, статей, банківських документів. Це – оk. Але між ними Ви повинні вставляти речення-зв’язки, де буде сказано чому Ви раптом почали писати саме про «…», яке воно має значення для аналізу досліджуваного питання. Тобто текст повинен виглядати і читатися як одне ціле.
У тексті повинні бути посилання на джерела. Особливо це стосується числових даних. Бо зрозуміло, що студент не самотужки рахував, наприклад, значення М0.


Оформлення


Оформлення має велике значення. На початку написання роботи не слід перейматися оформленням (окрім шрифта та інтервалу, бо від них залежить обсяг роботи). Але після завершення роботи над змістом йому слід приділити велике значення. На кафедрі слід взяти методичку, де написано всі вимоги до оформлення роботи.

Чому йому слід приділити увагу?
На захисті перше, що помітить екзаменаційна комісія – це оформлення роботи. Хороше оформлення буде демонструвати комісії, що Ви старанно віднеслися до оформлення, а отже – і до написання роботи. Всю роботу за 20 хвилин Вашого захисту комісія не прочитає. І якщо там є відкриття, гідні Нобелівської премії, вона може і не помітити. А опечатки на титулі чи у змісті роботи зразу кинуться в очі. Крім того, ваш захист скоро забудуть, а робота ще 50 років буде лежати у архівах. А у архів з перевіркою може прийти комісія з Міносвіти. І тому захистяться лише ті роботи, які будуть відповідати вимогам.

Що Вас чекає на захисті


До захисту вам потрібно:

1) Зшита робота з рецензією, відгуком, завданням (індпланом) і всіма необхідними підписами: зав кафедри, керівника, Вас.
2) Роздатковий матеріал (10-15 ст. у папці-скорозшивачі) у 5 примірниках + 1 для Вас. Це Ваш ілюстративний матеріал. Саме його розглядають члени комісії під час Вашого захисту. Тому він має містити саме ту інформацію, яка продемонструє сильні сторони Вашої роботи. Не раджу давати туди розрахунки чи ще щось, у чому Ви не розбираєтеся. Якщо це, звичайно, не таке питання, що є обов’язковим до аналізу у межах Вашої теми дослідження.

Його структура:
1) Титул (роздатковий матеріал до захисту дипломної роботи на тему «», керівник _?_, виконав студент_?_ )
2) Зміст роботи
3) Таблиці, графіки, діаграми, схеми, тобто графічний матеріал, який відображатиме основні результати Вашого дослідження. Матеріал має бути розміщено таким чином, щоб Ви у ході доповіді могли на нього посилатися.
Доповідь на 5-7 хвилин. Повинна містити основні результати Вашого дослідження. Не слід приділяти багато уваги теорії – її і так всі знають. Комісії цікаво почути результати дослідження Вашого банку, його проблеми, Ваші пропозиції щодо їх вирішення. Цікавим також є висвітлення тенденцій на ринку банківських послуг України (зарубіжних країн), проблем у досліджуваному Вами секторі.
Сам захист. Почати доповідь слід зі слів «Шановні члени екзаменаційної комісії, дозвольте розпочати доповідь з приводу захисту дипломної роботи на тему «таку-то», керівник «такий-то». Завершити слід словами «Дякую за увагу»
Після доповіді члени комісії будуть Вас питати по роботі і по роздатковому матеріалу. Це не тому, що вони з Вас хочуть познущатися, а тому що вони повинні задати мінімум 3 питання за вимогами Міносвіти (і ці питання потім будуть відображені у протоколі захисту), і, крім того, їм треба визначити яку оцінку Вам поставити.
Що Вас можуть спитати? В основному питання будуть базуватися на роздатковому матеріалі, бо робота потрапить до рук комусь одному, а решта - матиме Ваш роздатковий. Тому кожен термін, який там є Ви повинні вміти пояснити. Також Ви повинні вміти коротко розказати про що йдеться у кожному підрозділі Вашої роботи. Всі формули Ви повинні знати напам’ять. Результати всіх розрахунків Ви повинні вміти пояснити: як ви рахували такий-то показник, що на що Ви множили чи ділили, чому його значення вище (нижче) від нормативного, наскільки, яка спостерігається тенденція його зміни тощо. Ви повинні орієнтуватися у нормативних актах, які регулюють досліджуване Вами питання (хоча б вміти перерахувати), сучасних проблемах, актуальних питаннях досліджуваного сектору (для цього дивіться економічні новини і проглядайте статті по тематиці банківської діяльності).

P.S. Ці методичні вказівки слід використовувати лише як додаток до офіційної методички кафедри.


NASAA, НАСУА - Національна Академія Статистики, Обліку та Аудиту
Ґуґл в допомогу!
 
-
magistrДата: Середа, 30.11.2022, 08:21 | Повідомлення # 2
Новачок
Група: Студенти
Повідомлень: 2
Статус: Offline
Оформлення – це останнє, про що думає студент, коли починає свою першу курсову роботу. Зазвичай про оформлення згадують наприкінці дослідження. Але під час оформлення виявляються проблеми, які потребують часи на виправлення. Почитайте- https://ekolog.org/2022/11/20/kak-oformlyat-kursovuyu-rabotu-po-gostu/
 
Форум » Навчальні матеріали (все, що не ввійшло в Бібліотеку файлів) » Українське ділове мовлення » Як писати диплом (допомога з написання дипломної роботи)
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:




Перший неОфіційний сайт студентів НАСОА (ДАСОА) © 2010 - 2024
Національна Академія Статистики, Обліку та Аудиту (Державна Академія Статистики, Обліку та Аудиту)
При використанні матеріалів сайту посилання на сайт http://nasoa.org.ua обов'язкове!

Перший Неофіційний сайт студентів НАСОА не надає електронні версії творів, а займається лише колекціонуванням і каталогізацією посилань, які присилаються та публікуються нашими читачами. Якщо ви є правовласником якого-небудь матеріалу і не бажаєте, щоб посилання на нього знаходилось в нашому каталозі, зв'яжіться з нами і ми видалимо їх. Файли для обміну надані користувачами сайту, і адміністрація не несе відповідальності за їх зміст. Прохання не заливати файли, захищені авторськими правами, а також файли нелегального змісту!

каталог сайтів