П`ятниця, 29.03.2024, 00:53
Вітаю Вас Гість | RSS

неОфіційний сайт студентів НАСОА (ДАСОА)
Національна Академія Статистики, Обліку та Аудиту









Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Наша Академія » Студентське життя » П'ять причин не боятися співбесіди
П'ять причин не боятися співбесіди
-
AdminДата: Четвер, 17.02.2011, 12:26 | Повідомлення # 1
1-й
Група: Адміни
Повідомлень: 185
Статус: Offline
Допомогти українцям розібратися у своїх страхах допомогла фахівець з персоналу Антоніна Маринченко.

1.Страх оцінки

Думка претендента: "А мені завжди страшно на співбесіді... Начебто роботодавець перебуває у вигідному становищі - він вибирає, а ти до нього напрошуєшся".

Чому боятися не варто

Цей підступний страх має давню природу. На генетичному рівні в людині записана інформація, коли наші доісторичні родичі змагалися за виживання, за вгодованого мамонта, за першу красуню в громаді та за самця-добувача, бажано, з приставкою "альфа". Сьогодні ж страх оцінки супроводжує людину від шкільної парти до офісного змагання на кращого менеджера місяця. Ми живемо в суспільстві, яке з задоволенням роздає штампи: "двієчник" або "відмінник", "переможець", "лузер" або ж просто "посередність". Часто цю гонку за оцінками починають батьки, порівнюючи дітей з більш успішними, на їхню думку, чадами.

Страх оцінки свого часу був способом виживання. Сьогодні ж, щоб перестати бояться, потрібно мати сміливість відмовитися приймати штампи на свій рахунок. Спеціаліст з персоналу оцінює не особистість претендента, а лише його професійні якості.

2. Страх невідомості

Думка претендента: "На зустріч з HR треба йти як на перше побачення з дівчиною. А там - як вийде".

Чому боятися не варто

На першій в житті співбесіді страху невідомості позбутися практично неможливо, як і на першому побаченні. Найкраще допомагає методика "клин клином", тобто - десяток-другий співбесід. Після такого "польового" досвіду (що співбесід, що побачень) страх дрібніє навіть у самих полохливих шукачів.

3. Недовіра до фахівця з персоналу

Думка претендента: "Що прикро, висновок про невідповідність ваших ділових якостей вимогам компанії виносить не подібний до вас спеціаліст, а дівчинка, яка явно не нюхали польового пороху".

Чому боятися не варто

Звичайно, кадровики не можуть бути фахівцями в усіх сферах, адже він підбирає і управлінців, і інженерів, і бухгалтерів. Втім, для цього достатньо мати уявлення про сферу, в якій працює людина. Завдання фахівця з персоналу - зробити так, щоб збігалися бачення компанії та особистісні якості кандидата: темперамент, стресостійкість, характер, вміння спілкуватися з людьми і пунктуальність. Так, наприклад, офіс-менеджер повинен бути грамотним, відповідальним і привітним. А від керівника вимагається вміння вирішувати поставлені завдання і бути стресостійким.

Крім того, фахівці з персоналу перевіряють чесність претендента. Адже досвідчені кадровики можуть спіймати людину на обмані навіть у тому випадку, якщо слабо орієнтуються в будь-якій професійній сфері. Недарма людина, яка проводить співбесіду, зобов'язана бути хорошим психологом.

Втім, трапляється й так, що у претендентів виникають питання щодо професіоналізму фахівців з персоналу. У такому випадку потрібно спробувати зв'язатися з безпосереднім керівником напряму.

4. Незручні запитання

Думка претендента: "На співбесідах яких дурниць тільки не запитують… Одного разу попалася двадцятирічна красуня. Дивилася на мене звисока і питала, чому в свої 25 я все ще незаміжня".

Чому боятися не варто

Питання можуть переслідувати різні цілі, але фахівці з персоналу рідко мають на меті образити кандидата. Іноді практикуються методи стресового інтерв'ю. Менеджер з логістики, наприклад, повинен бути комунікабельним, уміти "розрулювати" будь-яку ситуацію. Коли людину вганяють у стан стресу, можна визначити, чи впорається вона, чи зможе не втратити самовладання, вирішити елементарну конфліктну ситуацію.

А ставлячи запитання про особисте життя, фахівці з персоналу часто намагаються з'ясувати мотивацію кандидата. Запитання про чоловіка або бойфренда, від якого претенденти часто ніяковіють, продиктоване бажанням дізнатися, чи будуть проблемою часті відрядження. Ставлячи такі запитання, також можна з'ясувати, чи вміє претендент правильно реагувати на надто інтимні й особисті питання. А це важлива властивість для кандидата, чия професія пов'язана зі спілкуванням з людьми.

А популярне запитання "Назвіть свої недоліки" зазвичай не передбачає, що людина відразу викладе всі свої слабкості. Зазвичай це перевірка на кмітливість і почуття міри.

5. Страх бути відкинутим

Думка претендента: "А от я недавно влаштовувалася у філію великого банку протягом 2 місяців. Так вони своїми співбесідами всю душу вимотали, а врешті-решт, після повторної розмови з однією і тією ж фіфою, сказали, що я була агресивна і нечемна. Я була шокована - ми розмовляли досить мило і жваво, ну ніяк не чекала... Так прикро..."

Страх бути відкинутим формується в ранньому дитинстві, іноді навіть під час внутрішньоутробного розвитку. Він стає сильнішим, коли нас відкидають, навіть не пояснюючи причин. Найчастіше страх бути відкинутим на співбесіді пов'язаний зі створеною самим кандидатом сильною залежністю від співбесіди. Саме тому найправильніше ходити на співбесіди, коли робота вже є.

Чому боятися не варто

Часто претенденти забувають, що вони теж оцінюють компанію під час співбесіди. Крім того, це не лише їм потрібна робота, а й фахівцям з персоналу потрібен відповідний кандидат, щоб закрити вакансію, щоб його роботу вважали ефективною.

Боятися відмови не має сенсу й тому, що іноді відмові потрібно... радіти. Якщо кандидату говорять "спасибі, ви не підходите" - це не привід для засмучення. Значить, треба йти далі. Швидше за все, в цій компанії людина просто втратила б час. Наприклад, якщо на посаду топ-менеджера в даній компанії необхідний холерик, то флегматик ніяк не впишеться в її атмосферу.

Іноді кандидат може не підходити через незвичайні вимоги керівництва. Наприклад, одного разу шукали секретаря "не блондинку і не з відстовбурченими вухами. І щоб із хрипотою в голосі".

Мабуть, головний негатив страху - те, що він сковує, приховує або спотворює особистісні характеристики. Тому існує велика ймовірність видати себе не за ту людину, якою ви є насправді. А значить, через страх можна втратити гарне і перспективне місце роботи.
За матеріалами Коментарі


NASAA, НАСУА - Національна Академія Статистики, Обліку та Аудиту
Ґуґл в допомогу!
 
Форум » Наша Академія » Студентське життя » П'ять причин не боятися співбесіди
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:




Перший неОфіційний сайт студентів НАСОА (ДАСОА) © 2010 - 2024
Національна Академія Статистики, Обліку та Аудиту (Державна Академія Статистики, Обліку та Аудиту)
При використанні матеріалів сайту посилання на сайт http://nasoa.org.ua обов'язкове!

Перший Неофіційний сайт студентів НАСОА не надає електронні версії творів, а займається лише колекціонуванням і каталогізацією посилань, які присилаються та публікуються нашими читачами. Якщо ви є правовласником якого-небудь матеріалу і не бажаєте, щоб посилання на нього знаходилось в нашому каталозі, зв'яжіться з нами і ми видалимо їх. Файли для обміну надані користувачами сайту, і адміністрація не несе відповідальності за їх зміст. Прохання не заливати файли, захищені авторськими правами, а також файли нелегального змісту!

каталог сайтів