П`ятниця, 19.04.2024, 09:42
Вітаю Вас Гість | RSS

неОфіційний сайт студентів НАСОА (ДАСОА)
Національна Академія Статистики, Обліку та Аудиту









Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS
  • Сторінка 10 з 10
  • «
  • 1
  • 2
  • 8
  • 9
  • 10
Форум » Навчальні матеріали (все, що не ввійшло в Бібліотеку файлів) » Банківська справа » Менеджмент персоналу (Питання - відповіді (готуємось до сесії))
Менеджмент персоналу
-
AlohaДата: Субота, 25.12.2010, 21:22 | Повідомлення # 46
>=150
Група: Модератори
Повідомлень: 186
Статус: Offline
49. Методи нематеріальної мотивації трудової діяльності
Основними методами нема тер мотивації праці є:а) програм гуманізації праці;б) програм професійно-кваліфікаційного розвитку робочої сили;в) нетрадиційних методів матеріального стимулювання (інди¬відуалізація заробітної плати, участь працівників у прибутках, плани групового стимулювання, право працівників на придбання акцій на пільгових засадах тощо);г) програм широкого залучення трудящих до управління ви¬робництвом.
Програма гуманізації праці містить такі складники: « збагачення змісту праці (суміщення функцій робітників основ¬ного й допоміжного виробництва, основних функцій і функції конт¬ролю за якістю продукції; групування різнорідних операцій тощо);
• розвиток колективних форм організації праці;
* створення досконаліших умов праці:
• розвиток виробничої демократії;
* раціоналізація режимів праці та відпочинку, упровадження гнучких графіків роботи;
а підвищення рівня інформованості колективу, «прозорості» внутрішньоорганізаційної діяльності.
Ще 1 з методів мотивації є - надання додаткового вільного часу. Цей засіб зовнішньої мотивації реалізується диференціацією (зміною) тривалості осно¬вної та різноманітних додаткових відпусток, їхнім дробленням на певні частини (наприклад, надання влітку та взимку), наданням можливості працювати неповний робочий день або неповний ро¬бочий тиждень, скороченням робочого періоду тощо.
Також можна виділити такий метод стимулювання як перерозподіл робочого часу. Працівник самостійно визначає початок, закінчення та тривалість робочого дня, але за умов забезпечення нормального ходу виробничого процесу.
Для підвищення інформованості персоналу використовують довідники співробітника – це брошура яка містить основну ін формацію про орг-ію, у якій працює співробітник. Внутрішньофірмові публікації –газети, журнали, тощо.)які інформують про професійне та соц життя в компанії, та ін ін формацію, що зацікавить робітника.
 
-
AlohaДата: Субота, 25.12.2010, 21:23 | Повідомлення # 47
>=150
Група: Модератори
Повідомлень: 186
Статус: Offline
50. Основні типи професійної культури менеджменту персоналу
1) бюрократична організаційна культура; діяльність організації визначається і направляється сильним керівником. Лідерство засноване на формальній владі. Щоденна праця співробітників за такого виду організаційної культури залежить від чіткості управління, надмірності цілей, активного контролю з боку управляючого. В такій організації важко адаптуватись творчим особистостям, людям , які прагнуть змін;
2) парципативна організаційна культура; діяльність членів організації визначається всебічним обговоренням питань, що пов'язані з процесом і результатами діяльності. Співробітники намагаються творчо доповнювати один одного, спільно взаємодіяти. Керівник же виконує роль координатора групової взаємодії;
3) органічна організаційна культура; діяльність ґрунтується на принципі погодження із загальною місією, ідеєю, яка визначається з самого початку і стає ціллю організації. Пріоритетними є інтереси загальної справи, тому бажання та інтереси особистості беруться до уваги і мають значення лише в разі їх погодження з місією організації. Комунікації між керівником і працівниками обмежені і не відіграють важливої ролі;
4) підприємницька організаційна культура; діяльність направляється самостійною ініціативою її членів. Лідерство засноване на неформальному авторитеті та визнанні. Керівник делегує частину повноважень підлеглим, надаючи при цьому їм можливість вирішувати завдання так, як вони вважають за необхідне. Інтереси окремої людини важливіші за загальні інтереси.
 
-
AlohaДата: Субота, 25.12.2010, 21:23 | Повідомлення # 48
>=150
Група: Модератори
Повідомлень: 186
Статус: Offline
51. Сутність та методологія менеджменту персоналу

Провідними цілями менеджменту персоналу є:
— підвищення ефективності функціонування організації;
-поліпшення якості трудового життя персоналу. Підвищення ефективності діяльності організації є джерелом зростання реальних трудових доходів персоналу, інвестицій у його розвиток. Висококваліфікований персонал, задоволений умовами роботи, працює відповідально, творчо, продуктивно, ідентифікує себе з організацією, а отже, є поважним чинником її конкурентоспроможності.
Функції менеджменту персоналу. Управлінський апарат організації як інтегрований суб'єкт менеджменту персоналу вико-нує різні функції, їх можна поділити на 2 групи — загальні та специфічні. До групи загальних функцій належать такі: планування, організація, мотивація та контроль. Ці функції виконують усі керівники незалежно від рівня управління, лінійні й функціональні.
Специфічні функції менеджменту персоналу визначається функціональним поділом праці між структурними підрозділами організації та між виконавцями. Наприклад, основними специфічними функціями начальника відділу організації праці та заробітної плати, можна вважати:
—нормування праці;
—виявлення резервів зростання продуктивності праці;
—удосконалення матеріального й морального стимулювання працівників;
контроль за дотриманням трудового законодавства в організації.
Об'єкт менеджменту персоналу — це широке поняття, яке охоплює організацію як єдине ціле, кожен структурний підрозділ, первинні трудові колективи, кожного найманого працівника незалежно від статусу в організації. '
Суб'єктами менеджменту персоналу в організації є: лінійні й функціональні керівники всіх рівнів управління, працівники виробничих і функціональних підрозділів, які забезпечують керівників необхідною для управління персоналом інформацією або виконують обслуговуючі функції.

 
Форум » Навчальні матеріали (все, що не ввійшло в Бібліотеку файлів) » Банківська справа » Менеджмент персоналу (Питання - відповіді (готуємось до сесії))
  • Сторінка 10 з 10
  • «
  • 1
  • 2
  • 8
  • 9
  • 10
Пошук:




Перший неОфіційний сайт студентів НАСОА (ДАСОА) © 2010 - 2024
Національна Академія Статистики, Обліку та Аудиту (Державна Академія Статистики, Обліку та Аудиту)
При використанні матеріалів сайту посилання на сайт http://nasoa.org.ua обов'язкове!

Перший Неофіційний сайт студентів НАСОА не надає електронні версії творів, а займається лише колекціонуванням і каталогізацією посилань, які присилаються та публікуються нашими читачами. Якщо ви є правовласником якого-небудь матеріалу і не бажаєте, щоб посилання на нього знаходилось в нашому каталозі, зв'яжіться з нами і ми видалимо їх. Файли для обміну надані користувачами сайту, і адміністрація не несе відповідальності за їх зміст. Прохання не заливати файли, захищені авторськими правами, а також файли нелегального змісту!

каталог сайтів