П`ятниця, 26.04.2024, 14:13
Вітаю Вас Гість | RSS

неОфіційний сайт студентів НАСОА (ДАСОА)
Національна Академія Статистики, Обліку та Аудиту









Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS
  • Сторінка 2 з 5
  • «
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • »
Форум » Навчальні матеріали (все, що не ввійшло в Бібліотеку файлів) » Право » ТЕОРЕТИЧНІ І ПРАКТИЧНІ АСПЕКТИ ВИРІШЕННЯ КОНФЛІКТІВ (конфліктологія)
ТЕОРЕТИЧНІ І ПРАКТИЧНІ АСПЕКТИ ВИРІШЕННЯ КОНФЛІКТІВ
-
AlohaДата: Понеділок, 19.09.2011, 20:06 | Повідомлення # 6
>=150
Група: Модератори
Повідомлень: 186
Статус: Offline
5. Людський фактор в конфлікті.


Типи конфліктних особистостей

Опис і тлумачення конфліктів, можливість управління ними, перш за все, пов'язані з розумінням природи як суспільства, так і людини. Природно, люди займають провідне місце при розгляді вихідних моментів, що породжують той чи інший мотив.

Людина - істота соціальна, що має самосвідомістю, здатне до праці, творчості, доцільному зміни навколишнього світу.

Люди, народжуючись вільними і рівними у своїй людському гідності та правах, проте в реальності виявляються неоднаковими. Вони відрізняються один від одного статтю і віком, здоров'ям і фізичною силою, душевними якостями і зовнішньою привабливістю, розумовими здібностями і вольовий енергією, моральними перевагами і життєвим досвідом. Кожна людина в міру свого розвитку і вдосконалення стає все більш своєрідним і самобутнім.

Розглянемо особливості відчуттів, сприйняття, мислення та уяви як людських чинників, здатних зіграти ту чи іншу роль у конфліктній ситуації.
Відчуття

Відчуття різних кольорів може викликати у людини враження тепла або холоду, хорошого або поганого настрою.

Сприйняття того чи іншого кольору може порушувати чи заспокоювати.

Людина асоціює музику з тим чи іншим кольором - це явище називається синестезією.

Тамуючи шуми, музика розгальмовує, сприяє зняттю зайвого внутрішнього напруження, створює "психологічний захист" від шкідливих звуків, сприяє концентрації уваги - таке стимулюючий вплив музики називають сенсибілізацією.

Чим більш розвинені рухові відчуття, тим більш точна орієнтування людини в просторі, тим більш чіткими робляться рухи людини, тим краще він протистоїть стомлення. Рівень розвитку фізичних якостей - спритність, гнучкість, витривалість, швидкість - все це відноситься до людського фактору.
Сприйняття

Сприйняття - це процес, завдяки якому предмети відображаються в цілому. Сприйняття пов'язане із взаємодією декількох органів почуттів, синтезом відчуттів, що надходять від очей, вух, шкіри, м'язів і т. д.

Необхідною передумовою для успішної роботи є особливості сприйняття часу - "відчуття часу". Дослідження показали, що люди, які мають почуття часу, більш вимогливі до себе та інших в усьому, що стосується трудового ритму.

Пам'ять. Основні процеси пам'яті.

Довільність і мимовільність

Пам'ять - це сховище образів, скарбниця всіх наших знань.

Пам'ять - форма психічного відображення дійсності, яка полягає в закріпленні, збереженні та наступному відтворенні людиною свого досвіду.

І. М. Сєченов вважав, що "пам'ять - основна умова психічного життя".


Основні процеси пам'яті:

1. Запам'ятовування - процес, з якого здійснюється введення інформації в пам'ять.

Розрізняють:

мимовільне - відбувається без спеціально поставленої на те мети, при відсутності вольових зусиль, без попереднього вибору матеріалу, без застосування будь-яких прийомів запам'ятовування
довільна - коли людина ставить перед собою мету запам'ятати те, що намічено;
механічне - запам'ятовування точної послідовності тих чи інших об'єктів, що здійснюється без встановлення логічного зв'язку між частинами запам'ятовується;
осмислене - відбувається при розкритті різних логічних, істотних (зокрема, причинно-наслідкових) зв'язків в запам'ятовуємо матеріалі.

2. Збереження - предмет або сукупність предметів визнаються незмінними по складу елементів або по будь-якій фізичній параметру, незважаючи на зміну їх форми і зовнішнього розташування.

3. Забування - проявляється по-різному - від окремих помилок у пригадуванні і впізнавання до неможливості не тільки пригадати, але і дізнатися раніше сприйняте.

4. Відтворення - актуалізація відомих по минулому досвіду думок, образів, почуттів, рухів.

Розрізняють:

мимовільне - минулі враження згадуються без спеціального завдання на їх актуалізацію;
довільне - відбувається у зв'язку зі свідомою установкою на актуалізацію певних слідів пам'яті;
пряме - безпосередня відповідь на виниклу мнемическую завдання без опосередкованих ланок;
непряме - включає в себе різні проміжні ланки;
виборче - здійснюється у зв'язку з потребами людини, напрямком його діяльності.

Мислення та уява,
їх вплив на психологічний клімат колективу


Мислення являє собою процес, в результаті якого у свідомості на основі минулих сприймань і образів відбуваються аналіз і синтез сприйнятих подразнень.

Мислення - це здатність логічно аналізувати проблему, вирішувати завдання, а уява - здатність створювати нові образи і поняття.

Уява - це творення образів таких процесів і явищ, які не сприймалися людиною раніше.

Психологічний клімат колективу відображається мозком кожного учасника, що знаходить вираз в його думках, висловлюваннях, судженнях і вчинках.

Типи конфліктних особистостей

Демонстративна

Найчастіше це холерики, яким властива бурхлива діяльність в найрізноманітніших напрямах, для них конфлікт, як для риби вода, це - життя, середовище існування. Вони люблять весь час бути на виду, мають завищену самооцінку.

Володіє наступними поведінковими характеристиками. Хоче бути в центрі уваги. Любить добре виглядати в очах інших. Його ставлення до людей визначається тим, як вони до нього ставляться. Йому легко даються поверхневі конфлікти, милується своїми стражданнями і стійкістю. Добре пристосовується до різних ситуацій. Раціональне поведінка виражено слабо. У наявності поведінка емоційне. Планування своєї діяльності здійснюється ситуативно і слабо втілюється в життя. Кропіткої, систематичної роботи уникає. Не йде від конфліктів, в ситуації конфліктної взаємодії почуває себе непогано.

Ригідний (відсталої)

Люди цього типу не вміють перебудовуватись, тобто враховувати в своїй поведінці зміна ситуації і обставин, брати до уваги думки і точки зору оточуючих, честолюбні, проявляють хворобливу образливість, підозріливість.

Для даного типу конфліктних особистостей характерно наступне поведінку. Володіє завищеною самооцінкою. Постійно вимагає підтвердження власної значимості. Прямолінійний і не гнучкий. З великими труднощами приймає точку зору оточуючих, не дуже зважає на їх думкою. Підвищено чутливий по відношенню до уявних або дійсним несправедливостям.

Педант

Особистість "надточного" типу, яка завжди пунктуальна, причеплива, занудно, хоч і виконавча, відштовхує людей від себе.

Характеризується такими особливостями поведінки. Висуває підвищені вимоги до себе. Висуває підвищені вимоги до оточуючих. Володіє підвищеною тривожністю. Схильний надавати надмірне значення зауважень оточуючих. Страждає від себе сам, переживає свої прорахунки, невдачі, часом розплачується за них навіть хворобами (безсонням, головними болями і т. п.). Стриманий в зовнішніх, особливо емоційних, проявах. Не дуже добре відчуває реальні взаємини в групі.

"Безконфліктного"

Особистість, свідомо йде, тікає від конфлікту, перекладають відповідальність в ухваленні рішення на інших (керівник на свого заступника), безпринципна. Тим часом конфлікт наростає як снігова куля і обрушується на таку особистість, особливо це болісно й загрожує наслідками, якщо такий тип особистості у керівника.

Для нього характерно наступне поведінку. Володіє легкою сугестивністю. Внутрішньо суперечливий. Орієнтується на миттєвий успіх в ситуаціях. Недостатньо добре бачить перспективу. Залежить від думки оточуючих. Не володіє достатньою силою волі. Не замислюється глибоко над наслідками своїх вчинків.

"Танк"

"Танк" - це грубий, безцеремонний людина, що йде на пролом, що нехтує тонкощі взаємин і чужі почуття.

Егоїстичний і впевнений у своїй правоті.
Вважає, що оточуючі повинні поступатися йому дорогу.
Не любить, коли хтось ставить під сумнів його правоту.
Стурбований своїм авторитетом.
Болісно самолюбний.
Насторожено ставиться до жартів, які за змістом перегукуються з поточною ситуацією. У кожному жарті він вбачає приховану атаку на його особистість і гідність.
Спроби обговорити з ним його відношення до людей (з надією щось виправити) будуть марні. Всі без винятку ваші претензії будуть приписані вашому дурному характеру - адже багато хто, з ким він спілкується, з ним згодні.
Така людина націлений на справу, люди для нього - інструмент.

Захиститися від "Танка" непросто, захистити інших теж дуже складно - він все одно знайде, кого під себе підім'яти.

Рекомендації для спілкування:

Спокійно тримайтеся своєї точки зору.
Багатство аргументації і ораторське мистецтво не мають ніякого значення і не дадуть ніякого ефекту.
Якщо почнуться відкриті образи, - скажіть, що не мають наміру продовжувати розмову, оскільки "Танком" порушені правила пристойності.
Можна зробити деякі поступки, але в головному потрібно стояти на своєму, без докорів, звинувачень, зривання масок.

Протистояти таким людям особливо важко там, де сильний дух тоталітаризму, де тиск в міжособистісних відносинах широко поширене.

"П'явка"

"П'явка" не говорить гидот, не лає і не ображає, ні в чому прямо не звинувачує, але після спілкування з ним погіршується самопочуття, знижується настрій або з'являється відчуття втоми, важче направити думки в потрібне русло.

Не вважає, що доставляє якісь неприємності співрозмовнику, він дарує своє суспільство і вдячний собі за те, що проявляє ініціативу в спілкуванні.
Якщо він млявий і мовчазний, то все одно задоволений собою, всі повинні цінувати, що він багато чого прощає.
Вміє підключати співрозмовника до своїх проблем і змушує переживати негативні емоції.

Методи протидії:

Наприкінці розмови потрібно сказати "п'явка" про свої відчуття, стан, про те, як воно змінювалося по ходу спілкування.
Без оцінок і докорів опишіть йому, що з вами відбувається, як ви себе відчуваєте.

"Вата"

Така людина справляє враження приємного і поступливого. Він поступливий і згідливіший. Це подобається на початку взаємодії з ним. Але потім часто виникають проблеми: "Вата" не виконує обіцяного, погоджується зробити будь-яку роботу і не робить її.

У такого типу постійно виникають непередбачені обставини, які заважають виконанню обіцяного.
Не вважає за потрібне вчасно сказати про такі обставини.

Прояснити з ним стосунки грунтовно досить важко, тому що він в усьому погоджується. При такій розмові можна відчути себе незатишно, коли доводиться дорікати начебто доброзичливого і зговірливого людини. Тим не менше, треба згадати кілька його вчинків і показати йому, що слова занадто далекі від справ.

"Обвинувач"

Для нього весь світ повний дурнів, негідників і нероб. Але критикує він не устрій світу, а цілком конкретних людей: сусідів, водіїв автобусів, продавців, лікарів, товаришів по службі, начальників, чиновників уряду ... Критикує захоплено, з жаром, зі знанням справи, з фактами, висновками та висновками. Має свої чіткі судження про те, хто як повинен жити і працювати. Якщо ви спробуєте перервати нескінченну обвинувальну промову, швидше за все, агресії не буде. Буде легке роздратування: або викликане вашої, звичайно ж, невмілої спробою звинувачувати краще, ніж він, або "вашої короткозорістю" і марною спробою виправдати будь-кого.

"Обвинувачем" рухає пристрасне бажання виговоритися і бути почутим. Намагатися збити його марно, слів своєї пісні він не забуває. Безумовно, для вух приємніше справжня музика. Але що робити? Можна навчитися і під музику обвинувальних промов займатися якимись справами.

Зазвичай після одного-двох годин невтомного розкриття істини "обвинувачу" стає легше і тоді його можна перебивати, переводити розмову в інше русло. Тільки не здумайте хоч малим натяком дати зрозуміти, що він у чомусь не правий або вам здалося, що він висловив не всі доводи. Він висловить ще два або три рази. Тоді наступного перепочинку в мові ви будете чекати не менше трьох годин.

Запитання і завдання для самоперевірки

Що таке відчуття?
Яка роль відчуття в конфлікті?
Що таке сприйняття?
Яка роль сприйняття в конфлікті?
Що таке пам'ять?
Яка роль пам'яті в конфлікті?
Розкажіть про довільній і мимовільної пам'яті.
Як впливають мислення і уяву на психологічний клімат колективу?
Які ви знаєте типи конфліктних особистостей? [b][b]
 
-
AlohaДата: Понеділок, 19.09.2011, 20:07 | Повідомлення # 7
>=150
Група: Модератори
Повідомлень: 186
Статус: Offline
6.Типічна поведінка в конфліктній ситуації
(Тест К. Кілменна)


Стилі конфліктної поведінки

Кожен конфлікт по-своєму унікальний, неповторний за причинами виникнення, форм взаємодії двох або більше сторін, результату і наслідків.

Але при всій несхожості манер і стилів конфліктну поведінку має деякі спільні ознаки. Це пов'язано в першу чергу з тим, що рішення тієї проблеми, яка стала каменем спотикання у відносинах, певною мірою значимо для кожної зі сторін-опонентів, робить їх взаємодіючими партнерами.

У всякого конфлікту є якась стандартна схема розвитку: безпосередня причина, яка веде до зіткнення, - несумісність інтересів і цілей, розбіжність займаних позицій, зроблених дій і використовуваних при цьому коштів.

Стиль в цьому контексті означає спосіб здійснення певних інтересів, образ дій по досягненню наміченої мети і разом з тим манеру спілкування.

В конфліктології з 70-х рр.. X X ст. визнано існування наступних п'яти стилів конфліктної поведінки: ухилення, пристосування, конфронтація, співробітництво, компроміс. Описавши і систематизувавши ознаки різних стилів, американці Кеннет Томас і Ральф Килменн запропонували при навчанні менеджерів застосовувати схематичну сітку, яка названа їхніми іменами.

Сітка Томаса - Килменна демонструє, що вибір конфліктної поведінки залежить як від інтересів беруть участь в конфлікті, так і від характеру вживаються дій.
Тест Томаса - Килменн а

Даний тест був розроблений на спосіб вирішення конфліктів, що дозволяє кожному скласти приблизну характеристику своєї реакції на конфліктні ситуації. Ця реакція оцінюється в балах - від 5 (висока оцінка) до 1 (низька оцінка) - в залежності від використання способу і випробовується самопочуття при більшості трапляються конфліктів. Результати фіксуються у таблиці, яка представляє собою інструмент наочного впорядкування відповідей і систематизації отриманих оцінок.



Оцінка реакції людини на конфлікти
Спосіб вирішення конфлікту


Ставлення до використання способу


Використовую найчастіше


Віддаю перевагу використовувати


Використовую найрідше


Відчуваю себе

Найменш комфортно

УХИЛЯННЯ

намагаюся ухилитися

від участі в конфлікті

ПРИСТОСУВАННЯ

намагаюся виробити рішення, яке задовольняє конфліктуючих

Конфронтація

активно відстоюю

власну позицію

СПІВРОБІТНИЦТВО

шукаю шляхи спільного вирішення проблеми

КОМПРОМІС

шукаю рішення, засноване на взаємних поступках


Обов'язковою умовою запропонованого тесту є, перш за все, готовність людини усвідомити для себе, який з п'яти стилів конфліктної поведінки використовується ним частіше або рідше всього при вирішенні конфліктів, який із способів він вважає найбільш відповідним і зручним, що дозволяє почувати себе досить комфортно. Безсумнівно, важливі щирі і швидкі відповіді, які виражають безпосередню і інтуїтивну реакцію на передбачені питання. Потрібно також негайна, без роздумів і коливань, запис своєї оцінки у відповідному стовпці таблиці. Тільки при дотриманні цих умов можна розраховувати на отримання загальної об'єктивної картини того, як ця особа належить до різних методів вирішення конфліктів, які з них в даний момент для нього кращі.

Схильність конкретної особи у виборі способів вирішення конфліктів виявляється і іншими прийомами. Зокрема можна вдатися до психологічного тесту, який складається з 15 питань-тверджень - по три питання на кожен з п'яти стилів конфліктної поведінки.

Оцінка в балах виставляється за наступною шкалою: не згоден - 1 бал, згоден-2 бали, швидше згоден - 3, більше згоден - 4 і повністю згоден - 5 балів. Якщо сума балів за відповіді на три питання перевищує 10, то перевагу способу вирішення конфлікту вважається вираженою.



Виявлення переваг у виборі способів вирішення конфліктів

Спосіб вирішення конфліктів


Запитання-твердження,

потребують відповіді


Оцінка відповіді, бали

Ухилення

Пристосування

Конфронтація

Співпраця

Компроміс


1. Мені складно відстоювати свою позицію, навіть якщо точно знаю, що я правий

2. Уникаю напружених конфліктних ситуацій

3. Домагаюся ефективних результатів, коли працюю під керівництвом більш досвідченого партнера

1. Для мене важливо зберегти добрі відносини, навіть якщо доводиться жертвувати своїми інтересами

2. Багато часу приділяю проблемам інших і часто забуваю про себе

3. Якщо це зробить іншого щасливим, даю йому можливість настояти на своєму

1.Я людина принципова і ніколи не міняю своєї позиції

2. З будь-якого конфлікту виходжу переможцем

3. Продовжую суперечка до тих пір, поки співрозмовник не прийме мою точку зору

1. Витрачаю багато часу на пошуки спільних точок дотику

2. Переглядаю свою точку зору, якщо відчую свою неправоту

3. Із задоволенням виявляю ініціативу у примиренні сторін

1. Відгукуюся на пропозиції інших, але сам не схильний виявляти ініціативу

2. Легко погоджуюся поступитися, якщо і другий надходить також

3. Часто погоджуюся на перше ж умова, якщо воно веде до врегулювання у взаєминах


Запитання і завдання для самоперевірки

Що таке стиль конфліктної поведінки?
Які стилі поведінки особистості в конфлікті вам відомі?
Що ви знаєте про дослідження Томаса - Килменна?
Розкажіть про тест Килменна. [b]
 
-
AlohaДата: Понеділок, 19.09.2011, 20:08 | Повідомлення # 8
>=150
Група: Модератори
Повідомлень: 186
Статус: Offline
7. Характеристика основних стилів:
конфронтації, уникнення, пристосування,
компромісу, співробітництва


Конфронтація та її передбачувана продуктивність

Конфронтація чи суперництво - стиль, який передбачає зусилля по нав'язуванню предпочитаемого рішення іншій стороні.

За своєю спрямованістю орієнтована на те, щоб, діючи активно і самостійно, домагатися здійснення власних інтересів без урахування інтересів інших сторін, що безпосередньо беруть участь в конфлікті, а то і на шкоду їм. Застосовує подібний стиль поведінки прагне нав'язати іншим своє рішення проблеми, сподівається тільки на свою силу, не сприймає спільних дій.

Цей стиль є найбільш продуктивним, коли друга сторона, як видно, легко йде на поступки. Чинити тиск на опонента з міцними нервами, що має міцну і тверду підтримку, або на того, хто вже пішов на всілякі поступки, - сенсу немає. Більше того, мало сенсу здійснювати тиск на опонента, що продемонстрував, що крім обговорюються альтернатив у нього є інша, краща альтернатива за межами переговорів.

Продуктивність цього стилю залежить від того, наскільки добре одна сторона здатна користуватися тактиками суперництва і наскільки інша сторона здатна їх парирувати.

Не можна забувати, що будь-який тиск, в якій би "елегантною" формі воно не відбувалося, може обернутися вибухом неприборканих емоцій, руйнуванням поважних і довірчих відносин, надмірно негативною реакцією з боку тих, хто виявиться переможеним і не залишить спроб домогтися реваншу. Тому конфронтація - мало придатний стиль поведінки в більшій частині міжособистісних конфліктів, не кращий варіант збереження здорової морально-психологічної атмосфери в організації, створення умов, що дозволяють співробітникам ладнати один з одним.

Уникнення або ухилення

Людина, що дотримується цього стилю, прагне піти від конфлікту. Ця стратегія може бути доречна, якщо предмет розбіжностей не представляє для людини великої цінності, якщо ситуація може вирішитися сама собою (це буває рідко, але все ж буває), якщо зараз немає умов для ефективного вирішення конфлікту, але через деякий час вони з'являться.

Ухилення як стиль поведінки в конфліктах характеризується явним відсутністю у залученого в конфліктну ситуацію бажання співпрацювати з будь-ким і докласти активних зусиль для здійснення власних інтересів, так само як піти назустріч опонентам; прагненням вийти з конфліктної поля, піти від конфлікту.

Ухилення буває виправданим в умовах міжособистісного конфлікту, що виникає з причин суб'єктивного, емоційного порядку. Цей стиль зазвичай використовують реалісти по натурі. Люди такого складу, як правило, тверезо оцінюють переваги та слабкості позицій конфліктуючих сторін. Навіть будучи зачепленим за живе, вони остерігаються безоглядного ввязиванія в "бійку", не поспішають приймати виклику на загострення зіткнення, розуміючи, що нерідко єдиним засобом виграшу в міжособистісному суперечці виявляється ухилення від участі в ньому.

Якщо конфлікт виник на об'єктивній основі, то в такій ситуації ухилення і нейтралітет можуть виявитися неефективними, оскільки спірна проблема зберігає своє значення, причини, її породили, самі собою не відпадають, а ще більше посилюються.

Пристосування або згладжування

Пристосування як стиль пасивної поведінки відрізняється схильністю учасників конфлікту пом'якшити, згладити конфліктну ситуацію, зберегти або відновити гармонію у взаєминах допомогою поступливості, довіри, готовності до примирення. На відміну від ухилення цей стиль поведінки передбачає більшою мірою враховувати інтереси опонентів і не уникати спільних з ними дій.

Цей стиль грунтується на тезах:

"Не варто розгойдувати човен".

"Давайте жити дружно".

"Сглаживатель" намагається не випустити назовні ознаки конфлікту, конфронтації, закликаючи до солідарності. При цьому часто забувається проблема, що лежить в основі конфлікту. У результаті може тимчасово наступити спокій. Негативні емоції не проявляються, але вони накопичуються. Рано чи пізно залишена без уваги проблема і накопичені негативні емоції приведуть до вибуху, наслідки якого виявляться дисфункціональними.

Пристосування застосовно при будь-якому типі конфліктів. Але цей стиль поведінки найбільш підходить до конфліктів організаційного характеру, зокрема по ієрархічній вертикалі: нижчий - вищий, підлеглий - начальник і т.д.

Стиль пристосування може виявитися і мало ефективним. Він зовсім не прийнятний у ситуаціях, коли суб'єкти конфлікту охоплені почуттям образи і роздратування, не хочуть відповідати один одному доброзичливою взаємністю, а їхні інтереси і цілі не піддаються згладжуванню та узгодження.
Компроміс

Компроміс означає прихильність учасника конфлікту до врегулювання розбіжності на основі взаємних поступок, досягнення часткового задоволення своїх інтересів. Цей стиль в рівній мірі передбачає активні та пасивні дії, додаток індивідуальних і колективних зусиль. Стиль компромісу кращий тим, що зазвичай перегороджує шлях до недоброзичливості, дозволяє, хоча і частково, задовольнити домагання кожної із залучених в конфлікт сторін.

Здатність до компромісу в управлінських ситуаціях високо цінується, оскільки зменшує недоброзичливість і дозволяє швидко вирішити конфлікт. Але через деякий час можуть виявитися і дисфункціональні наслідки компромісного рішення, наприклад, незадоволеність "половинчастими" рішеннями. Крім того, конфлікт в декілька зміненій формі може виникнути знову, оскільки залишилася невирішеною породила його проблема.

Співпраця чи вирішення проблеми

Співпраця націлене на максимальну реалізацію учасниками конфлікту власних інтересів. На відміну від конфронтації співробітництво передбачає не індивідуальний, а спільний пошук такого рішення, який відповідає прагненням усіх конфліктуючих сторін. Це можливо при своєчасній і точній діагностиці проблеми, породила конфліктну ситуацію, з'ясуванні як зовнішніх, так і прихованих причин конфлікту, готовності сторін спільно діяти задля досягнення спільної для всіх мети.

Цей стиль грунтується на переконаності учасників конфлікту в тому, що розбіжність в поглядах - це неминучий результат того, що у розумних людей є свої уявлення про те, що правильно, а що ні. При цій стратегії учасники визнають право один одного на власну думку і готові його зрозуміти, що дає їм можливість проаналізувати причини розбіжностей і знайти прийнятний для всіх вихід.

Вигоди співпраці безсумнівні: кожна сторона отримує максимум користі при мінімальних втратах. Але такий шлях вимагає часу і терпіння, мудрості та дружнього ставлення, вміння висловити і аргументувати свою позицію, уважного вислуховування опонентів, що пояснюють свої інтереси, вироблення альтернатив та узгодженого вибору з них, в ході переговорів, взаємоприйнятного рішення.

Запитання і завдання для самоперевірки

1. Що таке конфронтація?

2. У чому полягає продуктивність конфронтації?

3. Розкажіть про ухилення.

4. Що таке пристосування?

5. Як, на вашу думку, виглядає компроміс?

6. Розкажіть про співпрацю.


Повідомлення відредагував Aloha - Понеділок, 19.09.2011, 20:08
 
-
AlohaДата: Понеділок, 19.09.2011, 20:09 | Повідомлення # 9
>=150
Група: Модератори
Повідомлень: 186
Статус: Offline
8. Проблема комунікацій в конфліктних ситуаціях


Конструктивне розв'язання конфлікту можливе лише в процесі ефективного спілкування конфліктуючих сторін. Але часто суперники, перебуваючи в емоційно збудженому стані, не можуть контролювати свою поведінку. Їм не вдається чітко викласти свою позицію, почути і зрозуміти один одного. У кінцевому підсумку конфлікт заходить в глухий кут. Все це є наслідком порушення технології ефективного спілкування і раціональної поведінки в конфлікті.

Необхідно мати на увазі, що саме спілкування, як складний соціально-психологічний процес, характеризується трьома основними змістовними аспектами: комунікативним, інтерактивним і перцептивних.

Так, комунікативний аспект відображає прагнення партнерів по спілкуванню до обміну інформацією, інтерактивний аспект проявляється в необхідності дотримання ними встановлених норм спілкування, а також в прагненні їх до активного впливу один на одного в певному напрямку, а перцептивний аспект висловлює потребу суб'єктів спілкування у взаємній емпатії, сочувствованіі, співпереживанні.

Особливе місце комунікацій в конфлікті займають цільові установки конфліктантов. Це пов'язано з істотним протиріччям в самому процесі такого спілкування. З одного боку, суперники особливо потребують того, щоб правильно зрозуміти один одного. А з іншого боку, такому взаєморозумінню заважає відсутність належної довіри між ними, їх "закритість" по відношенню один до одного, обумовлена ​​усвідомленої або неусвідомленої самозахистом в конфлікті. Для забезпечення конструктивного спілкування в конфлікті необхідно створити атмосферу взаємної довіри в цьому процесі, сформувати у себе цільову установку на співпрацю. При цьому потрібно пам'ятати психологічний закон спілкування: "Кооперація викликає кооперацію, конкуренція - конкуренцію".
Фактори, що сприяють вирівнюванню напруги

Надання партнеру можливості виговоритися.
Вербалізація емоційного стану:

- Свого стану;

- Стану партнера.

Результат вербалізації - звільнення від негативних емоцій, усвідомлення свого стану, економія енергії.

Підкреслення спільності з партнером (схожість інтересів, думок, положення, єдність цілей та ін.)
Прояв інтересу до проблем партнера.
Підкреслення значущості партнера у Ваших очах.
У разі неправоти - негайне визнання її.
Пропозиція спільного пошуку виходу з ситуації, що склалася чи конкретного виходу з ситуації, що склалася.
Звернення до фактів.
Техніка співчуття та психологічної підтримки.

Методика конструктивного спору, стиль спору

Конкретність: у суперечці є предмет; напад або захист зводиться до конкретного поведінці "тут і тепер".
Залучення: обидві сторони захоплені; наносять і отримують сильні удари.
Комунікації: ясна, відкрита, кожен говорить за себе; думає, що говорить, його можна зрозуміти і відповісти йому, хороша "зворотній зв'язок".
Коректність або "чесна гра": не допускати удари нижче пояса; приймається до уваги, скільки партнер може винести.

Методика конструктивного спору, результат спору

Інформативність: щось дізнався або одержав: навчився чомусь новому (способу відстоювати свою думку).
Отреагирование: зникла напруженість; зменшилася злостивість; з'ясовані претензії.
Зближення: суперечка привів до взаєморозуміння і зближенню партнерів, є відчуття, що так і повинно бути; зберігають свою гідність.
Поліпшення: усунення проблеми, вирішення ситуації; виправдання, вибачення; плани на майбутнє.

Запитання і завдання для самоперевірки

1. Розкажіть про фактори, що сприяють вирівнюванню напруги при розмові.

2. Що таке конструктивний суперечка?

3. Які ви знаєте стилі спору?


Повідомлення відредагував Aloha - Понеділок, 19.09.2011, 20:09
 
-
AlohaДата: Понеділок, 19.09.2011, 20:10 | Повідомлення # 10
>=150
Група: Модератори
Повідомлень: 186
Статус: Offline
9. Комунікації як джерело конфлікту


Комунікація - інформаційну взаємодію суб'єктів, що характеризується наступними ознаками: суверенітетом учасників взаємодії; суверенітетом їх ціннісних орієнтацій, інтересів, уявлень про предмет взаємодії та ставлення до нього; технологічної забезпеченістю рівноправного інформаційного обміну; технологічної забезпеченістю рівного рівня інформаційної повноти про ситуацію і предмет взаємодії.

Конфлікти з комунікативної спрямованості поділяються на горизонтальні, в яких беруть участь люди, які не перебувають, як правило, у підпорядкуванні один у одного; вертикальні, тобто ті, учасники яких пов'язані тими чи іншими видами підпорядкування. Ці конфлікти можуть бути і змішаними, представляючи відносини підпорядкування і непокори. Особливу друк несе вертикальний конфлікт (як "згори вниз", так і "знизу вверх"), виражає зазвичай нерівність сил конфліктуючих сторін, відмінності між ними за ієрархічним рівнем і впливу (наприклад, керівник - підлеглий, роботодавець - працівник). У цьому випадку може мати силу неоднаковий статус і ранг, що, звичайно, позначиться на ході і розв'язки конфлікту.

Розглянемо причини, за якими може виникнути конфлікт комунікативний, до них відносяться фактори, що сприяють виникненню напруги в розмові, деструктивність стилю суперечки і, як наслідок цього, негативні результати спору, нарешті, комунікаційні техніки, що ведуть до виникнення конфлікту.
Фактори, що сприяють виникненню напруги
при розмові

Перебивання партнера.
Приниження партнера, негативна оцінка його особистості.
Підкреслення різниці між собою і партнером.
Применшення вкладу партнера в спільну справу і перебільшення свого.
Різке прискорення темпу бесіди.
Уникнення просторової близькості і контакту очей з партнером.
Звинувачення, погрози, покарання.
Приниження проблеми.

Деструктивні характеристики стилю спору

Узагальнення, поведінка називається "типовим".
Посилання на минулі події або не мають відношення до справи.
Один з учасників не задіяний, знаходиться осторонь від суперечки.
Ображається, припиняє суперечку передчасно.
Занадто часте повторення своїх доводів.
Мале увагу до доводів опонента.
Приховані ознаки нерозуміння, що вказують на укриття за іншими.
Аргументи не відносяться до предмета спору.
Аргументи націлені на чутливе місце.

Деструктивні результати спору

Не впізнав нічого нового, нічого не навчився.
Напруга не зникло, залишилося або навіть посилилося.
Партнери більш віддалені, ніж раніше, відчувають, що вони не зрозуміли.
Сильно ображені.
Нічого не вирішено.
Учасник не намагається нічого виправити або залишає це іншому.
Не хоче пробачити іншого.

Комунікаційні техніки, що сприяють виникненню конфлікту


Негативна оцінка. Висловлювання, принижувати особистість партнера (наприклад: "Дурниці ти говориш", "Ти, я бачу, в цьому питанні нічого не розумієш" і т. п.).
Ігнорування. Співрозмовник не бере до уваги того, що говорить партнер, нехтує його висловлюваннями.
Егоцентризм. Співрозмовник намагається знайти у партнера розуміння лише тих проблем, які хвилюють його самого.

Запитання і завдання для самоперевірки

1.Які чинники, на ваш погляд, сприяють виникненню конфлікту?

2.Що таке суперечка?

3.Расскажіте про деструктивні характеристиках спору.

4.Які деструктивні результати спору ви знаєте?

5.Назовите комунікаційні техніки, що сприяють виникненню конфлікту.
 
Форум » Навчальні матеріали (все, що не ввійшло в Бібліотеку файлів) » Право » ТЕОРЕТИЧНІ І ПРАКТИЧНІ АСПЕКТИ ВИРІШЕННЯ КОНФЛІКТІВ (конфліктологія)
  • Сторінка 2 з 5
  • «
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • »
Пошук:




Перший неОфіційний сайт студентів НАСОА (ДАСОА) © 2010 - 2024
Національна Академія Статистики, Обліку та Аудиту (Державна Академія Статистики, Обліку та Аудиту)
При використанні матеріалів сайту посилання на сайт http://nasoa.org.ua обов'язкове!

Перший Неофіційний сайт студентів НАСОА не надає електронні версії творів, а займається лише колекціонуванням і каталогізацією посилань, які присилаються та публікуються нашими читачами. Якщо ви є правовласником якого-небудь матеріалу і не бажаєте, щоб посилання на нього знаходилось в нашому каталозі, зв'яжіться з нами і ми видалимо їх. Файли для обміну надані користувачами сайту, і адміністрація не несе відповідальності за їх зміст. Прохання не заливати файли, захищені авторськими правами, а також файли нелегального змісту!

каталог сайтів