Четвер, 25.04.2024, 16:37
Вітаю Вас Гість | RSS

неОфіційний сайт студентів НАСОА (ДАСОА)
Національна Академія Статистики, Обліку та Аудиту









Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS
  • Сторінка 3 з 5
  • «
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • »
Форум » Навчальні матеріали (все, що не ввійшло в Бібліотеку файлів) » Право » ТЕОРЕТИЧНІ І ПРАКТИЧНІ АСПЕКТИ ВИРІШЕННЯ КОНФЛІКТІВ (конфліктологія)
ТЕОРЕТИЧНІ І ПРАКТИЧНІ АСПЕКТИ ВИРІШЕННЯ КОНФЛІКТІВ
-
AlohaДата: Понеділок, 19.09.2011, 20:11 | Повідомлення # 11
>=150
Група: Модератори
Повідомлень: 186
Статус: Offline
10. Комунікації як процес зі зворотним зв'язком


Не можна не рахуватися з фактом того, що поведінка будь-якої людини, його дії і вчинки опосередковує реакцію особистості на ту чи іншу життєву ситуацію, висловлюють властиві їй як раціональні, так і емоційні якості, ті чи інші схильності, погляди, мотиви.

Необхідну інформацію людина отримує різними шляхами, з багатьох джерел. Серед них значаться не тільки заздалегідь повідомляються відомості і анкетні дані, але і враження при безпосередньому спілкуванні.

Якщо на частку мовлення, вимовних слів припадає лише 7% інформації про співрозмовника, то через інтонацію і модуляцію голосу її доходить приблизно 38%. Але основний масив інформації передається мовою міміки і жестів.

Оцінки низки важливих характеристик сприйманого людини виникають з першого погляду, ще до того, як він сказав хоча б слово, тобто в перші 10 - 15 секунд. Перше враження про людину зазвичай цілісно і внутрішньо несуперечливо. Якщо згодом в образі будуть виявлені якісь погано сумісні один з одним риси, то такий образ буде доставляти нам дискомфорт до тих пір, поки в ньому все "не вляжеться", не прийде у відповідність один з одним.

Намагаючись зрозуміти іншого, людина ніколи не буває неупереджений, оскільки всі його пізнання залежно від його інтересів і бажань. Розгляд деяких особливостей сприйняття людини людиною допоможе більш повно усвідомити необхідність зворотного зв'язку при комунікації.

Ефект "Ореола"

Вплив самого загального враження про людину на подальшу оцінку його поведінки і вчинків.
Якщо загальне враження про людину сприятливе, то надалі його позитивні якості переоцінюються, а негативні мало помічають і так чи інакше виправдовуються.
В умовах обмеженої інформації про людину окрема значуща для нас позитивна чи негативна характеристика створює сприятливе чи несприятливе уявлення про сприйманому людині в цілому, а негативне враження від однієї якості знижує загальну оцінку людини.
У першу чергу "ореол" створює чинники зовнішньої привабливості, переваги, по значимого параметру, доброго ставлення до нас.

Ефект зовнішньої привабливості

Великий вплив на цілісне враження про людину робить його зовнішня привабливість і соціальний статус.
Зовні привабливі люди викликають у нас більш живий емоційний відгук.
Чим більш привабливим здається нам людина, тим вищий соціальний статус ми схильні приписувати йому.
Зовнішня привабливість впливає тільки на перше враження про людину.
Подальше враження залежить від того, наскільки успішним буде наше подальшу взаємодію з людиною, від нашої оцінки його справ і вчинків.
Фізично привабливі громадські діячі оцінюються як більш компетентні.

Ефект переваги

За соціальним статусом.
За особистим статусом в групі.
За інтелектом.
За професійним досягненням.
За фізичній силі.
Відчуття переваги завжди народжується в зіставленні власної значущості зі значимістю іншої людини.
Якщо в якійсь ситуації людина невпевнена в собі, розгублений, то він може відчути перевагу над собою тих людей, які в інших ситуаціях були йому рівні або навіть поступалися.

Ефект відносини (іншої людини) до нас

Люди, які добре до нас ставляться, виробляють на нас більш сприятливе враження.
Тих, хто ставиться до нас погано, ми й самі недолюблює.
Підступність цього ефекту полягає в тому, що через невірної інтерпретації поведінки і вигляду іншої людини взаємини з ним можуть стати напруженими, особливо при обопільно невірної інтерпретації.
На виникає в нас враження про іншу людину сильно впливає його згоду або незгоду з нами по якомусь питанню.
У формуванні враження про іншу людину бере участь механізм проекції, тобто ми схильні приписувати іншому свої власні бажання, плани, риси.
Ступінь впевненості в собі сильно впливає на оцінку якостей іншої людини.

Співпереживання, як фактор зворотного зв'язку

Найчастіше розбіжності і нерозуміння пов'язані не з перекручуванням інформації або її недоліком, а з невмінням або небажанням відчути іншу людину, перейнятися його потребами, турботами, його болем. Співпереживання відкриває широкий шлях до порозуміння. Ось деякі правила, покликані повніше відчути людини і дати йому зрозуміти це.

При розмові потрібно намагатися розібратися в своїх почуттях, а потім і в потребах, які стоять за ними. Наші переживання більше залежать від наших потреб, ніж від поведінки інших людей. Коли ми усвідомлюємо наші потреби, почуття, пов'язані з ними, стають менш гострими.

Розкриття своїх почуттів, відвертість породжує чесність, а без чесності неможливо справжнє згоду.

Потрібно вміти спостерігати і описувати поведінку людини не оцінюючи. Слова відкривають тільки верхівку почуттів. Можна перевірити свої припущення, поставивши запитання з інтонаціями сумніви. Наприклад: "Ти відчуваєш себе так, тому що тобі не вдалося зробити те-то і те-то ...?"

Можливість дати людині відчути, що його розуміють - основне завдання зворотного зв'язку при розмові. Співрозмовнику часто необхідно саме це, тому що розуміння завжди потрібніше ради.

Наведемо комунікаційні техніки, які не викликають напруженості в розмові, а їх використання може бути корисно для розуміння свого співрозмовника.

Нейтральні комунікаційні техніки

Виспрашіваніе. Співрозмовник задає партнеру питання за питанням, явно намагаючись дізнатися щось, не пояснюючи йому своїх цілей.
Зауваження про хід бесіди. У ході розмови співрозмовник вставляє висловлювання типу: "Пора приступити до предмету розмови", "Ми кілька відволіклися від теми", "Давайте повернемося до мети нашої розмови" і т. п.
Підтакування. Співрозмовник супроводжує висловлювання партнера реакціями типу "Так-так", "Угу".

Комунікаційні техніки, що сприяють розумінню партнера

Ступінь А. "Обговорювання". Співрозмовник точно, дослівно повторює висловлювання партнера. При цьому він може почати з вступної фрази "Як я Вас зрозумів ..."," На Вашу думку ...", "Ти вважаєш ..." і т. п.
Ступінь Б. "Перефразування". Співрозмовник відтворює висловлювання партнера в скороченому, узагальненому вигляді, коротко формулює найістотніше, в його словах: "Вашими основними ідеями, як я зрозумів, є ..."," Отже ...".
Ступінь В. "Розвиток ідеї". Співрозмовник намагається вивести логічний наслідок з вислову партнера або висунути припущення щодо причин висловлювання партнера "Якщо виходити з того, що Ви сказали, то виходить, що ..."," Ви вважаєте, мабуть, тому що ... "

Зворотній зв'язок

Фахівці акцентують увагу на такій властивості людини, як рефлексія, тобто самоаналізі кожним своїх знань і вчинків, міркуванні про їх межах і значенні, про те, як вони сприймаються і оцінюються людьми. Стороннє думку про себе люди дізнаються в процесі спілкування. Воно може збігатися з власною точкою зору, що сприяє зміцненню довіри у відносинах, а може і розходитися з нею, створюючи передумови для виникнення конфліктів.

Для рефлексії виключно значима інформація цієї зворотного зв'язку.

Запропонована схема являє квадрат, розділений горизонтальною і вертикальною лініями на чотири частини. Перша позначає відомості, відомі всім. Друга зона вказує на думку інших про цю особистості, яке їй до певної пори невідомо і що у міру зворотного зв'язку надає в подальшому вплив на поведінку людини. Третя зона укладає відомості, які іншим недоступні або поки невідомі через замкнутості людини, її небажання "розкриватися", стислості знайомства. Четверта зона зберігає інформацію про потенційні можливості індивіда, які ні йому, ні оточуючим невідомі, але які здатні проявитися при якихось екстремальних обставинах.

Однією з умов зворотного зв'язку є вміння слухати свого співрозмовника, надаючи йому можливість висловитися повністю. Це - золоте правило слухання. Коротка пауза в мові не означає, що поставлена ​​крапка. Важливо відчути, коли вас запрошують висловитися.

Нерідко підтримувати увагу до що говорить дуже важко. Якщо відчуваєте, що ваша увага до співрозмовника слабшає, сенс його промови починає вислизати, то "слухайте всім тілом" - поверніться до мовця, дивіться на його обличчя. Слухаючи сидячи, нахиліться в бік співрозмовника.

Щоб стати вмілим слухачем, необхідно утримуватися від оціночних суджень до того моменту, поки не будете впевнені, що оцінки дійсно важливі співрозмовника і можуть бути йому корисні. Для цього потрібно сконцентруватися на ньому і періодично "повертати" йому перифраз того, про що він розповідає. Він буде впевнений, що його уважно слухають.

При розмові треба намагатися зрозуміти зміст слів співрозмовника, для чого й необхідно уточнення в правильності розуміння.

Особливо важливо: не поспішати інтерпретувати, оцінювати сказане, не поспішати висловити говорящему свою думку з приводу його слів.

Запитання і завдання для самоперевірки

1. Які ви знаєте ефекти, що впливають на взаєморозуміння?

2. Розкажіть про нейтральні комунікаційних техніках.

3. Які комунікаційні техніки сприяють взаєморозумінню партнера?

4. Що таке зворотний зв'язок?

5. Розкажіть, що ви знаєте про зворотний зв'язок. [b][b]
 
-
AlohaДата: Понеділок, 19.09.2011, 20:12 | Повідомлення # 12
>=150
Група: Модератори
Повідомлень: 186
Статус: Offline
11. Механізм спотворення інформації


Спотворення інформації - одна з основних причин виникнення конфліктів. Кожна людина стикається у житті з тим, що передана через кого-то інформація суттєво відрізняється від первинної. Відбувається переломлення суті повідомлення іноді до прямо протилежно від початкового.

Для більш повного розкриття цього феномена розглянемо на прикладі поведінки натовпу такі фактори, як психологічне зараження, навіювання, наслідування, змагання, переконання і конформізм.
Психологічне зараження

Психологічне зараження - це процес передачі емоційного стану від одного суб'єкта до іншого на рівні комунікації без усвідомлення смислової завдання. Прикладом психологічного зараження може служити поведінка вболівальників, присутніх на футбольному матчі. Зараженню піддаються люди, що знаходяться у натовпі. Основні характеристики цього явища:

Ефект багаторазового взаємного підсилення емоційних станів людей, що спілкуються.
Відбувається на несвідомому рівні.
Особливо сильно проявляється в натовпі, черги, в публіці.
Відбувається як на рівні великих, так і малих груп.
Крім заразливого сміху можуть бути заразливі злість і інші емоції.

Навіювання

Навіювання - це процес впливу на психічну сферу індивіда, пов'язаний зі звуженням свідомості, зменшенням критичності, а так само зі зменшенням розуміння будь-яких логічних оцінок. Під дією навіювання сприйнята людиною інформація може переломлюватися до невпізнання: біле стає чорним, а чорне-білим. Ось основні характеристики цього явища:

Може бути індивідуальним або груповим.
Відбувається на усвідомленому чи неусвідомленому рівні залежно від мети спілкування.
Кожна людина має здатність так сприймати передані йому в спілкуванні ідеї, дії, почуття, що вони мимоволі стають як його власні.

Наслідування

"У явищах наслідування, є щось таємниче, якесь тяжіння, яке найкраще можна порівняти з чарівним і всемогутнім інстинктом, що спонукає нас, майже без нашої свідомості, повторювати ті дії, яких ми були свідками, і які дуже сильно подіяли на наші почуття і уяву. Такого роду дії до того поширені і настільки достовірні, що ми всі в більшій чи меншій мірі схильні до їх влади. У них є особливого роду чарівність, проти якого не можуть встояти деякі слабкі натури ". (Ебрар)

Основні характеристики наслідування виглядають так:

Складне динамічна властивість.
Може виявлятися, як сліпе копіювання поведінки, жестів, інтонації.
Може носити характер свідомого, мотивованого наслідування.

Змагання

У змаганні головним джерелом активності є змагальний дух, прагнення людини до особистої перемоги або до перемоги колективної, яка складається з особистих успіхів кожного учасника. Змагання дає можливість людині відчути і критично оцінити свої сильні і слабкі сторони, зрозуміти межі своїх особистих можливостей, а потім і перевершити самого себе. Але не для всіх це виявляється посильною і приємним. Тому одні люди люблять змагатися, а інші - ні. Одні бажали б розширити межі своїх можливостей, домогтися громадського заохочення, інші ж уникають цього. Все це в тій чи іншій мірі може призводити до навмисного перекручування інформації. Основними рисами змагання є такі характерні його особливості:

Властивість людей порівнювати себе з іншою людиною.
Бажання бути "не гірше інших".
"Не вдарити в бруд обличчям".
Напруга розумових, емоційних і фізичних сил.
Стимул розвитку.
Суперництво: у чоловіків в діловій сфері, у жінок - в особистій (хто краще виглядає, одягнений і має більший успіх у чоловіків).

Переконання

Помилкою було б вважати, що чим більше ми говоримо, тим вірніше переконуємо. Переконувати людини не означає сперечатися з ним. За словами Ларошфуко: "Люди вперто не погоджуються із самими здоровими судженнями не через брак принциповості, а через надлишок гордості: вони бачать, що перші ряди у правому справі розібрані, а останні їм не хочеться займати".

Відмінні риси переконання:

Аргументоване, свідоме, словесне доказ своїх ідей, думок, вчинків.
Дійсно тоді, коли спирається не тільки на слова, але і на справи, емоції, ефекти зараження, навіювання і наслідування.

Сила переконання буде залежати від того, наскільки зрозуміла позиція переконувати людину, його мотиви. Щоб зрозуміти це, треба постаратися поглянути на речі очима співрозмовника, проявити співчуття до його бажань і переживань.

Три типу конформізму

Конформність - пристосовність суб'єкта під індивідуальні, групові, соціальні феномени, які виявляються в трансформації його актів поведінки, соціальних установок і позначаються у поділі їм тих чи інших ідей іншого індивіда, групи, суспільства, класу, клану.

Виділяють три типи конформізму:

1. "Хрущ - Дюймовочка". Людина щиро слід за думкою групи, перестає довіряти своєму враженню. Так, травневий жук щиро думав, що Дюймовочка дуже красива, але перестав в це вірити під впливом своїх побратимів - хрущів, які його запевнили, що вона не гарна, тому що не схожа на жука.

2. "Захист". У цьому випадку людина шукає захист від неприємностей, які перебувають поза групою.

3. "Нове вбрання для короля". У цьому випадку людина робить вигляд, що згоден з групою, насправді він просто не хоче "виділятися" через небажання порушити єдність групи.

Негативні психологічні установки і сприйняття

Психологічна установка є позитивне ставлення до якоїсь людини або об'єкту. Негативна психологічна установка - пряма протилежність.

Сприйняття - це суб'єктивний образ предмета, явища чи процесу, безпосередньо впливає на аналізатор або систему аналізаторів.

Якщо установка одного боку по відношенню до іншої позитивна (або негативна), то її переважне сприйняття швидше за все буде позитивним (чи негативним).

Учасники конфлікту зазвичай бачать себе більш морально стійкими, а іноді більш обдарованими і здатними, ніж противна сторона.

Установки й відповідне їм сприйняття мають тенденцію до подібності в обох сторін конфлікту. Це явище відоме як феномен "дзеркального образу".

Існування "дзеркального образу" часто не усвідомлюється сторонами конфлікту.

Ефекти негативних установок і сприйняття

При наявності негативних установок і сприйняття легше звинувачувати противну сторону у власних неприємності. Оскільки людям властиво шукати винних, щоб пояснити свої проблеми, а відповідь на питання про те, хто несе відповідальність, часто неоднозначний, ті, хто викликають неприязнь і недовіра, часто стають об'єктами звинувачень, а ті, хто подобаються, вивільняються від звинувачень. Негативні установки сприяють ескалації конфліктів.
Коли противна сторона викликає недовіру і її неоднозначні дії тлумачаться як загрозливі, сумніви в її кращих наміри сильні, а віра в них слабка. Це сприяє зародженню страху і ескалації захисних дій.
Ослаблення факторів, які стримують відплата у відповідь на провокацію. Агресія проти сторони, яка викликає повагу і симпатію, зазвичай відбувається з небажанням, навіть якщо вона явно вважається винною в неприємності. На агресію проти сторони, яка не заслуговує поваги й симпатії, йдуть охоче.
Заважають спілкуванню. Людям властиво уникати тих, до кого вони налаштовані вороже. У міру наростання протиріч зв'язку між представниками протилежних сторін слабшають. Це сприяє нерозуміння і множенню розбіжностей, а також ускладнює досягнення їх мирного врегулювання.
Негативні установки і сприйняття створюють тенденцію до зниження емпатії по відношенню до іншого. Інша сторона здається настільки чужий, що важко поставити себе на її місце. Більше того, є ще й просте пояснення відсутності співчуття: дії супротивної сторони розглядаються як мотивовані злом. Відсутність емпатії, подібно відсутності спілкування, вирощує нерозуміння.
Негативні установки і сприйняття формують очікування суперництва за принципом "все або нічого". Через це здається, що орієнтуватися на вирішення проблеми марно. Позиції сторін стають жорсткими, творче начало в них пропадає.
Негативне сприйняття доходить до крайності, інша сторона починає представлятися демонічним ворогом, а конфлікт - війною світла і темряви. Ми обрані, а вони "імперія зла".

Джерела негативних установок і сприйняття

Свого роду самозахист, результат вигідних для себе атрибутивних спотворень.
Різниця між точками зору дійової особи і спостерігача його дій.
Чужу голову собі не приставиш, тому в міру ескалації та інтенсифікації конфлікту кожна сторона знаходить все більші свідоцтва того, що він відбувається не з її вини.
Спроби однієї з сторін знайти раціональне пояснення власним ескалаціонному поведінки можуть сприяти посиленню її негативного погляду на іншу сторону, що підкріплює її ескалаціонное поведінку.

Запитання і завдання для самоперевірки

Які ви знаєте механізми викривлення інформації?
Розкажіть про конформізм.
Як діють психологічні негативні установки і сприйняття?
Які бувають ефекти від психологічних установок та сприйняття?
Які джерела негативних установок і сприйняття? [b]
 
-
AlohaДата: Понеділок, 19.09.2011, 20:13 | Повідомлення # 13
>=150
Група: Модератори
Повідомлень: 186
Статус: Offline
12. Основні функції комунікацій


Найбільш очевидною функцією є передача якихось відомостей, якогось змісту і сенсу. Це - семантична (смислова сторона). Але ця передача, в кінцевому рахунку, впливає на поведінку людини, його дії і вчинки, на стан і організованість його внутрішнього світу. Специфіка комунікацій в тому, що вони є засобом взаємодії психічних світів людей один з одним. Комунікації виконують три основні функції: інформаційно-комунікативну; регулятивно-комунікативну; емоційно-комунікативну.
Інформаційно - комунікативна функція

Розкривається в процесах передачі і прийому інформації партнерами по спілкуванню.

Не просто передається - приймається, але і формується, що є важливим моментом для творчого продуктивного спілкування.
Вирівнювання відмінностей у вихідній інформованості партнерів.
Прагнення зрозуміти погляди та установки один одного, зіставити їх.
Висловити свою згоду або незгоду.
Прийти до певних узгодженим або нових результатів.

Регулятивно - керуюча функція

Проявляється у впливі на поведінку партнерів у процесі їх спілкування, може бути представлена ​​як можливість:

регулювати не тільки власну поведінку, а й поведінку інших людей;
взаємної "підстроювання" дій;
надавати керуючий вплив на людину, глибина якого залежить від індивідуальних властивостей партнерів спілкування.

Емоційно - комунікативна функція

Має великий вплив на емоційний стан людини.

Весь спектр людських емоцій виникає і розвивається в процесі спілкування людей.
Потреба у спілкуванні часто виникає у зв'язку з необхідністю змінити свій емоційний стан.
У процесі спілкування людей може змінитися інтенсивність емоційних станів партнерів: відбувається або зближення цих станів, або їх поляризація, взаємне посилення або ослаблення.
Людина в спілкуванні може емоційно розрядитися або, навпаки, підсилити емоційну напруженість.

Аутокоммунікація

Аутокоммунікація - природна умова психологічної активності людини, постійне спілкування з самим собою, що приводить при певних обставинах до внутрішньоособистісних конфліктів.

Спілкування з самим собою - механізм здійснення самосвідомості. Спілкування з іншими тісно пов'язане з можливостями і формами спілкування людини з самим собою. Аутокоммунікація при деяких психологічних ситуаціях може різко послабитися. Спілкування з самим собою - механізм здійснення самосвідомості.

Запитання і завдання для самоперевірки

Назвіть основні функції комунікацій.
Що являє собою інформаційно-комунікативна функція?
Що таке регулятивно-керуюча функція?
Розкажіть про емоційно-комунікативної функції.
Що таке аутокоммунікація? [b]
 
-
AlohaДата: Понеділок, 19.09.2011, 20:14 | Повідомлення # 14
>=150
Група: Модератори
Повідомлень: 186
Статус: Offline
13. "Бар'єри" комунікацій


Найчастіше розбіжності і нерозуміння, тобто "Бар'єри" комунікацій, пов'язані не з перекручуванням інформації або її недоліком, а з невмінням або небажанням відчути іншу людину, перейнятися його потребами, турботами, або болем. Розбіжності виникають через бажання нав'язати своє бачення і розуміння ситуації. Часто перешкодою на шляху до порозуміння є побоювання втратити вплив (над людиною, групою).

Американський психолог Маршал Розенберг, який розробляє принципи "ненасильницької комунікації", вважає, що існують три основні форми спілкування, які перешкоджають співчуття, провокуючи при цьому нерозуміння і вимушену захист.

Слова, які сприймаються як вимога. Для кожного з нас дорога автономія - можливість самостійно вибрати собі цілі і діяти у відповідності з вибором. Вимога загрожує цієї можливості. Коли ми чуємо вимога, то часто бачимо перед собою два шляхи: підпорядкування або боротьбу. Коли ж нас просять, ми відчуваємо себе вільними і охоче відгукувався на прохання, якщо очікувані від нас дії не суперечать нашим цінностям. Якщо ж дії не співзвучні нашим цілям і цінностям, ми просто говоримо про неможливість відгукнутися на прохання.
Слова, які сприймаються як діагноз, осуд. Коли ми говоримо людям, що вважаємо їх грубими, егоїстичними або неуважними до оточуючих, то вони, як правило, починають погано думати або про себе, чи про нас. Якщо вони змінили поведінку, яку ми засудили, то зробили це швидше відчуваючи сором, страх або провину, ніж з бажання діяти у згоді з нами.
Слова, які не залишають вибору. Можливість самостійно здійснювати вибір додає нам сили. Особливо необхідна для людини можливість вибирати свою мету, свій шлях до мрії.

"Бар'єрами" комунікацій може бути незнання основних каналів отримання інформації та невміння співрозмовників визначати провідний шлях засвоєння інформації один одним.
Канали сприйняття інформації

Канали, що відповідають різним органам почуттів.

Зоровий. "Візуали" люблять зорово пред'являється, конкретність, воліють підніматися над співрозмовником, схильні до обвинувальним твердженням, не терплять ходінь перед ними під час спілкування. "Я бачу, що ти кажеш".
Слуховий. "Аудіали" все сприймають через слухові образи, музику, мову, звуки в природі. "Я чую, що ти кажеш".
Соматосенсорной (відчуття свого тіла). "Кінестатікі" - через стан свого тіла, як би все емоційно переживають. "Я відчуваю, що ти кажеш".

За логічного підставі виділяють три типи каналів:

Прямий - це те, що джерело повідомляє в явному вигляді.

Непрямий або непрямий - це та інформація з приводу повідомляється вам у прямому каналі, яку ви здобуваєте самі активним наглядом і відчуття у всіх проявах джерела. Якщо ви довіряєте джерелу, тобто вважаєте, що він навмисно не повідомить вам помилкове, то непрямий канал не використовується як контрольний, ви по ньому отримуєте іншу, додаткову інформацію. Якщо ви не довіряєте джерелу, то непрямий канал є контролюючим дублем: ви вважаєте його вміст у сенсі збігу чи розбіжності з вмістом прямого каналу (людина посміхається, а очі сумні; говорить "я спокійний" і барабанить пальцями по столу, на зразок розкутий і усміхнений, а стопа ритмічно постукує по підлозі і т. п.).

Керований непрямий, коли повідомлення, сприймається як ненавмисне, випромінюючи цілком навмисно. Зазвичай дрібниці допомагають побачити велике і, головне, в ньому переконатися. Впевнений тон в сумнівній ситуації, прямий погляд при брехні і т. п. - все це навмисне випромінювання того, що ваш адресат вважатиме за непідробне, те, що він сам в вас знайшов. Так, мімічні м'язи управляються одночасно із зон мозку, що забезпечують навмисні і ненавмисні руху. Так що, в принципі, завжди є опори для судження про неконтрольовану випромінюванні, що показує дійсний стан нашого партнера.

Фази спілкування

Входження в контакт. "Сонастройка", важливо відчути стан, настрій партнера, освоїтися самому і дати можливість орієнтуватися іншому. Завершується встановленням психологічного контакту.
Концентрація уваги на чомусь, якоїсь проблеми, завдання сторін і розробка теми.
Мотиваційний зондаж. Розуміння мотивів співрозмовника і його інтересів.
Підтримання уваги.
Аргументація та переконання, якщо є розбіжність у думках.
Фіксація результату.
Завершення спілкування.
Підготовка. Спілкування треба планувати, правильно вибрати місце і час, визначити для себе установки на результати спілкування.

Помилки в розмові

"Читаємо думки" іншого. Людина може помилково вважати, що його вважають дурним, злим, жадібним і т. д. "Я бачу, ти вважаєш мене дурним (жадібним, злим і т. д.)".

Приймаються мовчання за увагу. Якщо співрозмовник мовчить, то це ще не означає, що він слухає.

Спроба приховати свої почуття. Даремно чекати відвертості від співрозмовника, якщо сам тримаєш свої почуття під замком.

Недооцінюємо необхідність витрачати час на корекцію емоційного стану - свого чи співрозмовника. Наприклад, якщо ви здогадалися, що співрозмовник відчуває якесь почуття, то корисніше допомогти йому відкрити це почуття, знизивши тим самим гостроту переживань. При хорошому контакті витрати часу на корекцію емоційного стану окупляться з лишком.

Закликаємо інших змінитися або вимагаємо від них стати такими, як потрібно нам. Призов або порада: "Не будь таким чутливим" або який-небудь подібний з ним безглуздіше.
Помилки при слуханні

Удавання, що слухаємо. Як би ми не прикидалися, відсутність інтересу неодмінно проявиться у виразі обличчя або в жестах.

Коли ми подумки не погоджуємося з промовистою, то часто припиняємо слухати і чекаємо своєї черги висловитися. Дочекавшись, захоплюємося обгрунтуванням своєї точки зору, а потім не можемо переключити увагу на мовця після того, як висловилися. Тим самим втрачаємо нитку розмови і ускладнює розуміння один одного.

Опиняємося під впливом почуттів сильно схвильованого співрозмовника і пропускаємо зміст повідомлення.

Задавання зайвих питань з метою показати, що розмова цікавий.

Запитання і завдання для самоперевірки

1.Що означає вираз "бар'єр" комунікації?

2.Які бувають канали спілкування?

3.Расскажіте про типи спілкування?

4.Назовите фази спілкування.

5.Які бувають помилки в розмові?

6.Назовіте основні помилки при слуханні. [b]
 
-
AlohaДата: Понеділок, 19.09.2011, 20:15 | Повідомлення # 15
>=150
Група: Модератори
Повідомлень: 186
Статус: Offline
14. Регулювання та вирішення соціальних

криз і конфліктів.


Визначення основних понять - регулювання, дозволи, управління,
запобігання, мінімізації наслідків

Криза - це крайнє загострення протиріч у соціально-економічній системі, що загрожує її життєстійкості в навколишньому середовищі. Його причинами можуть бути об'єктивні, пов'язані з циклічними потребами модернізації і реструктуризації, і суб'єктивні, відбивають помилки і волюнтаризм в управлінні, а так само природні, характеризують клімат, землетруси та ін

Наслідки кризи найтіснішим чином пов'язані з двома факторами: його причинами і можливістю управління процесами кризового розвитку.

Соціальні кризи виникають при загостренні протиріч або зіткненні інтересів різних соціальних груп чи утворень: працівників та роботодавців, профспілок і підприємців, працівників різних професій, персоналу і менеджерів та ін Часто соціальні кризи є ніби продовженням і доповненням криз економічних, хоча можуть виникнути і самі по собі, наприклад, з приводу стилю управління, невдоволення умовами праці, ставлення до економічних проблем, з патріотичних почуттів.

Особливе становище в групі криз займає політична криза. Це - криза в політичному устрої суспільства, криза влади, криза реалізації інтересів різних соціальних груп, класів, в управлінні суспільством. Політичні кризи, як правило, зачіпають всі сторони розвитку суспільства і переходять у кризи економічні.

Егостенціальная або сутнісна природа кризи

Проблеми життя і смерті (не можуть бути вирішені раз і назавжди), які вирішуються протягом всього життя.
Проблема свободи і несвободи вибору людини (якщо приймаємо свободу, то і відповідаємо за неї).
Проблема ізоляції або самотності (усвідомлення, що дві душі не можуть бути разом, як одна; нам хочеться бути з близькими людьми, але вони вимагають часу і обмежень).
Проблема близькості з людьми.
Проблема сенсу життя.

Регулювання

Регулювання - це функція управління, що забезпечує рівноважний стан інституційних утворень економічної системи, простіше кажучи, це часткове або тимчасове вирішення конфлікту.

Ось деякі ознаки регульованого виходу з кризи.

Пошук інновацій, що сприяють змінам у способі економічного зростання. Це перетворення в галузі відносин найму. Це і визначення форм внутрішньої організації і конкуренції, до яких рухаються підприємства. Це і виявлення того, чи відбувається помітна зміна способу життя, порушення або зміни в сфері матеріального споживання, і який вплив це може зробити на відносини найму і організацію виробництва.
Пошук умов поширення інновацій.
Визначення відмінностей між локальними та глобальними змінами.
Встановлення структурної сумісності одночасно відбуваються змін. Тут важливо відповісти на наступні питання: Наскільки заможними і ефективними виявляться перетворення в логічному і соціально-політичному плані? Яким чином вирішуються постійно повторювані конфлікти і виникають нерівноваги на мікроекономічному рівні?
Організаційно-структурні нововведення. Мова тут йде про зміцнення адміністративного механізму. Населення судить про ефективність політики з регулювання кризових ситуацій, по тому, наскільки її наслідки відображаються на їх повсякденному житті.

Дозвіл

Усунення або мінімізація проблем, які поділяють боку, зазвичай досягається за допомогою угоди сторін:

що зробити з конфліктом;
угоди сторін.

Існуючі перешкоди або небажання виходити з конфлікту:

Один з учасників конфлікту ухвалив рішення про розрив відносин.
Конфлікт вигідний сторонам або кому-небудь з учасників (зняття з себе зобов'язань).

Управління

Іноді потенційні вигоди від вступу в конфлікт не варті витрат. Вступивши в конфлікт, як правило, кожна сторона робить все, щоб була прийнята її точка зору, досягнута її мета, і заважає іншій стороні робити те ж саме. Тут необхідно управління конфліктом. Залежно від того, наскільки ефективним воно буде, наслідки конфлікту стануть функціональними і дисфункціональними. Це в свою чергу вплине на ймовірність виникнення подальших конфліктів.

При ефективному управлінні конфліктом його наслідки можуть грати позитивну роль, тобто бути функціональними, сприяти надалі досягненню цілей організації.
Запобігання

Головне, не поспішати об'єктивувати конфлікт, зрадити його гласності або публічної оцінки. Цим можна тільки скривдити людину.
Краще бачити добрі наміри в кожної з конфліктуючих сторін. Якщо ж бачити їх тільки з одного боку, то інша буде приречена на роль ябедника.
Щоб ліквідувати конфлікт, не потрібно поспішати сказати щось різке, що ображає або загрозливе. Необхідно, перш за все, позбавитися від внутрішнього занепокоєння чи хвилювання.
Щоб було легше знайти індивідуальний підхід у вирішенні конфлікту, корисно визначити можливий тип взаємної реакції конфліктуючих.
Одним з ефективних прийомів попередження конфліктів є їх заборона на роботі.
Кращим засобом попередження конфлікту на виробництві є чітка організація праці.

Функціональні наслідки конфліктів

Проблема вирішується таким шляхом, який влаштовує всі сторони, і в результаті люди відчувають себе причетними до вирішення важливої ​​для них проблеми.
Спільно і добровільно прийняте рішення швидше і краще втілюється в життя.
Сторони набувають досвід співпраці при вирішенні спірних питань і можуть використовувати його в майбутньому.
Ефективне вирішення конфліктів між керівником і підлеглими руйнує так званий "синдром покірності" - страх відкрито висловлювати свою думку, відмінну від думки старшого за посадою.
Поліпшуються відносини між людьми.
Люди перестають розглядати наявність розбіжностей як "зло", завжди призводить до поганих наслідків.

Дисфункціональні наслідки конфліктів


Непродуктивні, конкурентні відносини між людьми.
Відсутність прагнення до співпраці, добрим відносинам.
Подання про протилежну сторону як про "ворога", про свою позицію - як про виключно позитивної, про позицію опонента - тільки як про негативну.
Згортання або повне припинення взаємодії з протилежною стороною, що перешкоджає вирішенню виробничих завдань.
Переконання, що "перемога" в конфлікті важливіше, ніж вирішення реальної проблеми.
Почуття образи, незадоволеності, поганий настрій, плинність кадрів.

Запитання і завдання для самоперевірки

Що таке соціальний конфлікт?
Наведіть приклади соціальних конфліктів.
Яка природа соціального конфлікту?
Що таке регулювання кризи?
Що таке розв'язання кризи?
Розкажіть про управління соціальним конфліктом.
Що ви знаєте про запобігання конфліктів?
Які функціональні наслідки конфліктів?
Які дисфункціональні наслідки конфліктів?


Повідомлення відредагував Aloha - Понеділок, 19.09.2011, 20:15
 
Форум » Навчальні матеріали (все, що не ввійшло в Бібліотеку файлів) » Право » ТЕОРЕТИЧНІ І ПРАКТИЧНІ АСПЕКТИ ВИРІШЕННЯ КОНФЛІКТІВ (конфліктологія)
  • Сторінка 3 з 5
  • «
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • »
Пошук:




Перший неОфіційний сайт студентів НАСОА (ДАСОА) © 2010 - 2024
Національна Академія Статистики, Обліку та Аудиту (Державна Академія Статистики, Обліку та Аудиту)
При використанні матеріалів сайту посилання на сайт http://nasoa.org.ua обов'язкове!

Перший Неофіційний сайт студентів НАСОА не надає електронні версії творів, а займається лише колекціонуванням і каталогізацією посилань, які присилаються та публікуються нашими читачами. Якщо ви є правовласником якого-небудь матеріалу і не бажаєте, щоб посилання на нього знаходилось в нашому каталозі, зв'яжіться з нами і ми видалимо їх. Файли для обміну надані користувачами сайту, і адміністрація не несе відповідальності за їх зміст. Прохання не заливати файли, захищені авторськими правами, а також файли нелегального змісту!

каталог сайтів