Субота, 20.04.2024, 14:32
Вітаю Вас Гість | RSS

неОфіційний сайт студентів НАСОА (ДАСОА)
Національна Академія Статистики, Обліку та Аудиту









Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS
  • Сторінка 1 з 9
  • 1
  • 2
  • 3
  • 8
  • 9
  • »
Форум » Навчальні матеріали (все, що не ввійшло в Бібліотеку файлів) » Економічні статті » Хроніка знищення банку "Україна" (представлені матеріали, що публікувалися в різних джерелах)
Хроніка знищення банку "Україна"
-
AlohaДата: Вівторок, 08.11.2011, 18:29 | Повідомлення # 1
>=150
Група: Модератори
Повідомлень: 186
Статус: Offline
"З тобою, країно, банк "Україна" -
єдине iм`я i доля одна"
рекламний слоган фірмового календаря

"Банк" Україна "- солідний пароплав
і, щоб підірвати його підвалини,
необхідно багато попрацювати ".
В. Кравець, голова правління банку, кінець 1996 р.


Хроніка знищення банку "Україна"

Представлені матеріали, що публікувалися в різних джерелах (електронні та друковані ЗМІ), починаючи з 2000 року - хто і як вплинула на долю банку, хто причетний до його банкрутства і кому було вигідно знищити банк.


Перекладено з http://bankukr.narod.ru/


Зміст:
1 Матеріали за 2000р.
2. Матеріали за 2001р.
3. Матеріали за 2002р.


Повідомлення відредагував Aloha - Вівторок, 08.11.2011, 19:35
 
-
AlohaДата: Вівторок, 08.11.2011, 18:30 | Повідомлення # 2
>=150
Група: Модератори
Повідомлень: 186
Статус: Offline
1. Матеріали за 2000 рік:

БАНК «УКРАЇНИ»: КАДРИ ВИРІШУЮТЬ ВСЕ. КОЛИ ВОНИ Є ...

Михайло ГРИГОРЕНКО

На проведеному цього тижня банківському з'їзді обговорювалися питання стабільності національної валюти, конверсії держоблігацій та інші нагальні проблеми. А в кулуарах банкіри прикидали, який з банків «ляже» першим. Загальновідомо, що колишні державні банки знаходяться зараз у більш складному, без перебільшення критичному фінансовому стані, і причиною кризи є не тільки їх власна фінансова політика, але і якість адміністративного управління. Так, в прийдешніх потрясінь для агропромбанку, стабільно входив в трійку провідних банків країни і був опорою сільгоспвиробників, ніхто з експертів зараз, мабуть, вже не сумнівається. Хто буде на черзі наступним?
КРИЗА КЕРІВНИЦТВА У БАНКУ «УКРАЇНА» - доконаний факт?

Останні рік-півтора банк «України» постійно на слуху. Правда, до серпня нинішнього року його наздогнав уже не умоглядний, а самий що ні на є реальна криза неплатежів - затримки по перечислениям клієнтських коштів досягли п'яти днів. Зростає портфель «проблемних» кредитів - зараз він становить близько 20 відсотків. І це тільки тих, які відображені в банківському балансі. Багато проблемні кредити стали проблемою не тільки банкірів, але й фахівців дещо іншого профілю: як мінімум, по трьом-чотирьом кредитами в даний час працюють правоохоронні органи. (Цікаво, чи будуть знайдені винні? - М.Г.). Під виглядом оптимізації структури банк проводить скорочення персоналу у зв'язку з неможливістю забезпечити його обсягами роботи: намічається, що загальна чисельність в найближчі місяці скоротиться з 28 до 20 тис. чол. Чи варто в таких умовах, та до того ж обтяжених фінансовою кризою, дивуватися, що банк майже не в змозі виконувати основну свою функцію - кредитування сільгоспвиробників? І тягнеться ланцюжок: не отримуючи фінансового підживлення, село не в змозі розрахуватися за раніше виданими кредитами, які складають понад 65 відсотків усіх виданих банком кредитів.

І все-таки головна проблема сьогоднішнього дня - хто очолить АКБ «України» після того, як колишній голова його правління подав минулого тижня заяву про відхід "за власним бажанням», а потенційні претенденти на цей пост з числа членів правління, які курують кредитне напрям , перейшли на роботу в Ощадний банк кількома місяцями раніше? З достовірних джерел відомо, що вакантна і - при іншому розкладі - вельми престижна посада пропонувалася вже п'яти претендентів. Всі п'ятеро відмовилися, а серед них були і начальники регіональних управлінь АКБ «України», і люди, які очолюють інші банки. У чому причина? Кредитна заборгованість банку, його фінансовий стан, феодальна структура регіональних управлінь або ... робота правоохоронних органів? А село чекати не може.

Ситуацією навколо банку «Україна» стурбовані в НБУ. Голова його правління Віктор Ющенко, що несе на собі тягар важких фінансових проблем країни і докладає всіх зусиль для стабілізації курсу національної валюти, звичайно ж, прекрасно розуміє, що загибель «Україна», якщо така, не дай Бог, трапиться, та ще в розпал осінніх польових робіт, згубна для всієї України - насамперед сільськогосподарської. А банк без голови - що вершник без голови, який мчить в прірву. Відпрацьовувати політику банку зобов'язаний перший керівник, особливо коли в країні фінансова криза. А підтримка з боку правління Національного банку і особисто Віктора Ющенка новому керівництву гарантована ...

У Світового банку є своя думка про банк "Україна"


Світовий банк вважає, що уряд України повинен негайно втрутитися в справи акціонерного комерційного агропромислового банку "Україна" і негайно прийняти рішення щодо його майбутнього. Про це заявив директор департаменту розвитку фінансового та приватного сектора Світового банку Пол Сігельбаум на прес-конференції в п'ятницю. За його словами, місія СБ з питань підтримки фінансового сектора України, яка 20 жовтня завершується роботу в Києві, обговорила з представниками уряду, Національного банку і тимчасової адміністрації АКАБ різні підходи до вирішення питання про подальшу долю банку.

"Ми сподіваємося, що найближчим часом уряд прийме ряд важливих рішень", - сказав П. Сігельбаум, проте повідомити, які саме варіанти обговорювалися в ході цих зустрічей, він відмовився.

босновав свою відмову небажанням, щоб "склалася така ситуація, коли вкладники втратять довіру до банку", П. Сігельбаум в той же час підкреслив, що "ситуація з банком" Україна "в цілому зрозуміла, і проблеми там чітко позначені".

Як підкреслив П. Сігельбаум ", просто надати банку" України "фінансові кошти - це не вирішення проблеми в цілому". На його думку, перш ніж ставити питання про виділення коштів, необхідно "бути впевненим, що в майбутньому керівництво банку буде працювати більш ефективно І якщо уряд не впевнений, що так буде, то треба вирішити. Чи доцільно, щоб банк" України "в майбутньому був таким, як зараз ".
За матеріалами ІНТЕРФАКС

В БАНКУ "УКРАЇНА" введено тимчасову адміністрацію


Нацбанк України (НБУ) 25 вересня ввів тимчасову адміністрацію в акціонерному комерційному агропромисловому банку (АКАБ) "України", повідомили у банку, який входить до сімки найбільших українських банків і є уповноваженим депозитарієм по обслуговуванню облігацій, випущених Мінфіном України для проведення реструктуризації боргу перед РАТ "Газпром".

Керівником тимчасової адміністрації призначений Віктор Тополов, який працює в банківській системі з 1989 року.

За даними агентства, до теперішнього часу В. Тополов був головою ради київського "Індекс-банку". Після фінансової кризи серпня 1998 року банк потрапив у складне фінансове становище, врегулювання якого є одним із проблемних питань у переговорах між урядом України та Міжнародним валютним фондом.

Уряд підтримує дії тимчасової адміністрації АК АПБ "Україна"

> Уряд підтримує дії тимчасової адміністрації АК АПБ "Україна", призначеної Національним банком України, - заявив сьогодні журналістам Перший віце-прем'єр-міністр України Юрій Єхануров.

За його словами, уряд разом з НБУ продовжить роботу над тим, щоб стабілізувати ситуацію навколо банку.
За матеріалами УФС


Повідомлення відредагував Aloha - Вівторок, 08.11.2011, 19:33
 
-
AlohaДата: Вівторок, 08.11.2011, 18:31 | Повідомлення # 3
>=150
Група: Модератори
Повідомлень: 186
Статус: Offline
Я хочу бути з тобою
"Україні" навіки залишається з України?


Судячи з усього, Кабмін так і не виконає одну з вимог Міжнародного валютного фонду - ліквідувати банк "України". Політично сьогодні це не вигідно, і тому банк будуть реструктуризувати, перетворюючи поступово в якусь спеціалізовану фінансову структуру з кредитування сільського господарства.
У всьому винне село ...

Те, що найбільший банк країни - АПБ "Україна" - знаходиться в стані важкої кризи, стало зрозуміло ще на початку 1998 року. У минулому році, незважаючи на низку кадрових перестановок і масу програм з відновлення ліквідності банку, збитки склали 96 млн. грн. Правда, у другому півріччі минулого року здавалося, що положення "Україна" налагоджується - вдалося стабілізувати ситуацію, почали повертатися видані кредити, і за результатами другого півріччя 1999 року вперше за декілька років банк отримав прибуток. Проте вже цього року офіційні збитки банку перевищили 60 млн. грн.

Згідно із заявами керівництва банку, основна причина кризи - в необдуманому кредитуванні сільського господарства. На сьогоднішній день 70% кредитів банку направлені в аграрний сектор економіки. Не дивно (адже історично так склалося), що саме цей банк має цілісною системою кредитування сільгосппідприємств, що складається з мережі відділень практично в кожному районному центрі, уповноважених надавати клієнтам повний комплекс банківських послуг, у т. ч. та кредитування.

Але саме значна розпорошеність кредитних ресурсів і їх практично безконтрольне використання на місцях повалило банк в безодню фінансової кризи. Однак відверті помилки в менеджменті банку - тільки частина проблем. Значну частину неповоротних кредитів банк видавав під гарантії уряду. Спеціальними розпорядженнями банк змушували кредитувати то село, то вуглярів - фактично вилучаючи кошти з рахунків. В результаті "Україні" виявилася повинна за масою всіляких кредитних ліній як внутрішнім, так і зовнішнім інвесторам.
У чергу!

Нині уряд не ініціював би так активно зміни всередині банку, якби не наявність іноземних кредиторів. У банку "України" більше 40 кредиторів, найбільшими з яких є банки Лондона Форфейтинг компанії PLC, Bank-Gesellshaft Berlin AG, Bank Austria Creditanstalt, Credit Suisse First Boston. Зовнішній борг банку в даний час включає частину синдикованого кредиту, по якому потрібно погасити $ 24 млн. (Кредит був наданий банку в 1997 році синдикатом банків на чолі з Лондонською Форфейтинг компанії PLC в розмірі $ 35 млн. На 1 рік, процентна ставка Libor +5,5%), а також ак-кредітіви, гарантії та векселі.

Згідно з офіційними заявами, до теперішнього часу банк врегулював з іноземними кредиторами всі економічні проблеми і зараз проходить етап оформлення юридичної документації. Банк збирається переоформити різні види боргів в єдиний кредит з терміном погашення чотири роки і процентною ставкою Libor +2,5%. Згода на реструктуризацію зовнішнього боргу банку "Україна" дали 87% його кредиторів. У минулому році банк погасив 34 млн. доларів. З початку цього року банк "Україна" вже виплатив іноземним кредиторам $ 8 млн. основної суми боргу.

Правда, при цьому банк припинив виплату відсотків по боргу, оскільки, як заявляє її керівництво, процес підписання договору про реструктуризацію боргу, який повинен регламентувати його обслуговування, затягнувся. Судячи з усього, саме затримка з юридичним оформленням домовленостей щодо реструктуризації боргу та припинення процентних виплат змусила підсилити тиск на український уряд Міжнародний валютний фонд.
Яблуко розбрату

У 1999 р. в АПБ "Україна" завершився один з етапів реформування сфери управління та впровадження нових управлінських рішень. Банк перейшов на дворівневу систему управління. Були ліквідовані 200 балансових відділень, натомість створено безбалансові. Обласні дирекції банку отримали більше самостійності і більше відповідальності за кінцевий результат своєї діяльності.

Однак сьогодні Національний банк наполягає на прискореному і більш жорсткому варіанті проведення реформування банку. За словами голови правління Національного банку Володимира Стельмаха, НБУ рекомендував банку "України" провести капіталізацію і скоротити кількість працівників. Проте збори акціонерів банку відкинуло пропозиції НБУ. Після цього по-следний заявив, що в "Україну" проблеми з керівництвом, і необхідно-де розглянути питання про введення тимчасової адміністрації.
Про

дновременно Національний банк почав розробку пропозиції щодо збільшення капіталу банку шляхом входження до складу його акціонерів місцевих органів влади. В якості проміжного рішення НБУ ввів обмеження на проведення "Україна" активних операцій, лімітований їх обсяги рівнем приросту залучених банком коштів.

У відповідь банк "України" розповсюдив заяву, в якій говорилося, що він проти введення у себе тимчасового управління, вважаючи, що це може погіршити його фінансовий стан, а збільшення капіталу шляхом залучення до складу акціонерів місцевих органів влади навряд чи буде підтримано іноземними інвесторами, які виступають за приватизацію державної власності.

Протистояння наростало. Зрозуміло, що Національний банк поки просто не в змозі використати надане йому законом право введення тимчасового управління в переживають труднощі комерційних банках. Законодавчо не врегульовано права та обов'язки тимчасових адміністраторів і їх взаємини з власниками банків. Однак взаємні докори і звинувачення ще більше розхитують ситуацію навколо АПБ "Україна".

Останнім у протистояння між НБУ і керівництвом АПБ "Україна" втрутився Президент. Протягом 2000-2001 рр.. уряд спільно з Національним банком України повинні вжити заходів щодо реорганізації акціонерного комерційного агропромислового банку "Україна", - йдеться у підписаному 14 липня поточного року Президентом Л. Кучмою Указі "Про заходи щодо зміцнення банківської системи України та підвищення її ролі у процесах економічних перетворень".

В результаті, за неофіційною інформацією, готується спеціальна постанова про перетворення АПБ "Україна" в спеціалізований сільськогосподарський банк. Поки відомо, що АПБ "Україна" спільно з Міністерством агропромислової політики розробили нову "Концепцію кредитування агропромислового виробництва в умовах реформування та розвитку аграрного сектора економіки".

Згідно з цим документом, банк надає позики сільгоспвиробникам під заставу майна, майбутнього врожаю, в т. ч. прав за форвардними контрактами, під гарантії обл-та райдержадміністрацій, які підкріплені векселями держказначейства.

Також банк розробив нові механізми повернення, які полягають у зваженому відборі позичальників, ретельному вивченні господарств, яким необхідні кредити, обсягів їх виробництва, розмірів посівних площ, розгляд бізнес-планів підприємств спільно з представниками МінАПК на рівні облгосуправленій.

На сьогоднішній день не зрозуміло, чи означає реорганізація банку введення "обмежень на універсальність" або просто банку будуть надані якісь додаткові можливості.

Ясно тільки одне: АПБ "Україна" не буде ні ліквідований, ні розділений на незалежні банки - це принципова позиція банку та НБУ.
Ігор ГОЛУБЕЦЬ

Банк "Україна" будуть стабілізувати, почавши з його іноземних кредиторів


Олена Разумкова

Вчора стало відомо, що з дня на день нарешті буде затверджено перелік заходів по стабілізації банку "України": перший віце-прем'єр Юрій Єхануров повідомив, що Кабінет Міністрів і Національний банк уже прийняли відповідну постанову.

Кілька місяців тому в КАБ "України", що зазнає фінансові труднощі, прийшла тимчасова адміністрація з НБУ, яка і займалася розробкою стабілізаційної програми. По суті, за весь цей час жодна скільки-небудь важливе рішення в агропромисловому банку не приймалося без згоди нової команди. Незважаючи на те, що Петро Міхеєв (голова правління "Україна") не був звільнений з посади, правом першого підпису володів керівник тимчасової адміністрації Віктор Тополов.

На сьогодні другий за значимістю проблемою для агропромислового банку (природно, після проблемних кредитів) є переговори з іноземними кредиторами. Учора з'ясувалося, що у старого і нового менеджменту ще й різні погляди на реструктуризацію боргу перед ними. Тимчасова адміністрація запропонувала нову схему реструктуризації. Раніше банк хотів розбити борг до кінця 2003 року з щоквартальним погашенням основної суми та виплатою відсотків за ставкою LIBOR +2,5% річних (загальний розмір боргу "Україна" перед групою з 40 банків і компаній на сьогодні становить близько $ 70 млн). Однак старі пропозиції агропромбанку визнані нереальними. "Умови, які до цих пір обговорювалися на переговорах, на думку тимчасової адміністрації, не можуть бути виконані", - анонімно заявляють представники банку "України".

Тепер кредиторам запропоновані менш привабливі умови вирішення проблеми, які передбачають збільшення терміну реструктуризації. Більш детально ці умови не розголошувалися.

Іноземні кредитори поки утримуються від коментування ситуації, що склалася. Можливо, намагаються усвідомити логіку українського боржника, адже у світовій практиці умови при погашенні боргів, як правило, диктують не позичальники, а кредитори.

Проте тимчасова адміністрація на чолі з Віктором Тополовим, схоже, твердо має намір поламати підвалини взаємин у фінансовому співтоваристві. "За нашими відомостями менеджери" Україна "вилетіли на переговори до Лондона", - повідомив заступник голови правління банку "Австрія Кредітанштальд України" Сергій Будкін.[b]


Повідомлення відредагував Aloha - Вівторок, 08.11.2011, 18:36
 
-
AlohaДата: Вівторок, 08.11.2011, 18:32 | Повідомлення # 4
>=150
Група: Модератори
Повідомлень: 186
Статус: Offline
Уряд затвердив розпорядження про заходи щодо стабілізації АК АПБ "Україна"


Уряд затвердив розпорядження "Про деякі заходи щодо сприяння стабілізації діяльності АК АПБ" Україна ", - повідомила журналістам прес-секретар Прем'єр-міністра України Наталія Зарудна після відбулося сьогодні засідання Кабінету Міністрів.

За її словами, заходи, передбачені розпорядженням, будуть оприлюднені після його доопрацювання з урахуванням всіх зауважень і підписання Прем'єр-міністром.

Як зазначила Н. Зарудна, розпорядження має конкретний характер і визначає міру відповідальності уряду за стабілізацію ситуації в банку. "Цим документом уряд висловив підтримку дій Національного банку, спрямовану на стабілізацію ситуації, що склалася навколо АК АПБ" Україна ", - додала вона.

Реорганізація АК АПБ "Україна" є однією з умов відновлення кредитування Міжнародним валютним фондом за програмою розширеного фінансування (EFF).

Як заявляв раніше Перший віце-прем'єр-міністр України Юрій Єхануров, місія МВФ підтримала заходи з реструктуризації АК АПБ "Україна", розроблені Кабінетом Міністрів і Національним банком України.
Уряд прийме рішення щодо реорганізації АК АПБ "Україна" наступного тижня

Уряд наступного тижня схвалить комплекс заходів щодо реорганізації Акціонерного комерційного агропромислового банку "Україна", - заявив Міністр фінансів Ігор Мітюков за підсумками відбулося сьогодні засідання Кабінету Міністрів.

На думку І. Мітюкова, рішення Кабміну торкнеться, зокрема, забезпечення повернення кредитів, виданих банком "України" галузям і регіонам. "Я думаю, що ми повинні надати адміністративну підтримку банку для того, щоб забезпечити перепідписання договорів та повернення кредитів», - підкреслив І. Мітюков. Він також зазначив, що уряд надасть допомогу банку в прийнятті рішень щодо скорочення внутрішніх витрат, які дозволять уникнути збитковості АК АПБ "Україна".

І. Мітюков також відзначив, що Кабмін визначиться з поверненням кредитів "у зв'язку з діяльністю" корпорації "Республіка".

За словами першого заступника прес-служби Кабінету Міністрів Лариси Остролуцький, на засіданні уряду розглядався проект постанови щодо стабілізації діяльності АК АПБ "Україна", який уряд доручив Мінфіну доопрацювати. Вона процитувала І. Мітюкова, який заявив, що "не може бути особливих підходів до яких би то не було банкам".
За матеріалами УФС

Ющенко підписав постанову про виведення з кризи банку "Україна".


Прем'єр-міністр України Віктор Ющенко в понеділок підписав спільну постанову Кабінету міністрів і правління Національного банку України про виведення з кризи банку "Україна". Про це УНІАН повідомили в прес-службі уряду.

Довідка УНІАН: Тимчасова адміністрація в банку "України" введена з 25 вересня 2000 згідно з постановою НБУ від 22 вересня 2000 року. Режим тимчасової адміністрації передбачає кілька етапів здійснення заходів з удосконалення управління фінансовими потоками банку, продовження реорганізації фінансової установи.

На сьогодні система банку включає головний офіс, 26 регіональних дирекцій, 510 безбалансових відділень і 500 територіально відокремлених робочих місць.

Протягом цього року в банк повернуто кредитів на суму 875 млн. . Грн, у тому числі проблемних - більше 400 млн. грн.

Важливим для банку є вирішення питання з тією частиною проблемних кредитів, які надавалися під гарантію уряду та на виконання державних програм. Загальна сума заборгованості за такими кредитами становить 463 млн. грн., або майже половину простроченої заборгованості по кредитах банку.
Джерело: UATODAY


Повідомлення відредагував Aloha - Вівторок, 08.11.2011, 18:38
 
-
AlohaДата: Вівторок, 08.11.2011, 18:39 | Повідомлення # 5
>=150
Група: Модератори
Повідомлень: 186
Статус: Offline
Ще не вмерла «Україна»!
Вибір для банку невеликий: швидкий або приречени


МВФ наполягає на закритті банку "України", якщо його платежі-здатність і ліквідність кардинально і швидко не поліпшаться. НБУ вірить в банк і сподівається на краще. Однак те, що АПБ "Україна" зможе і встигне до терміну виконати всі вимоги МВФ,-ще велике питання.

Демарш Міжнародного валютного фонду - і це відразу після того, як були підведені підсумки першого етапу проекту ТАСІС "Допомога в реструктуризації банку" України ", - говорить сам за себе Адже цей проект -. Частина програми ТАСІС з реструктуризації чотирьох найбільших українських банків - Ощадбанку, Укрексімбанку, Укрсоцбанку та АПБ "Україна", проблеми яких багато в чому схожі.

Основні напрями роботи в рамках проекту - вдосконалення загального, кредитного та фінансового менеджменту. За оцінками керівництва банку "України", останні результати його роботи більш ніж обнадійливі. Однак, судячи з висунутим вимогам, МВФ використовує для оцінки того, що відбувається якісь інші критерії. Цікаво, що з чотирьох банків ", що успадкували від радянської системи громіздку і сложноуправляемую філіальну мережу" і беруть участь в програмі, тільки банк "Україна" поки удостоївся честі отримати ультиматум від МВФ.

Весь 1998 рік і першу половину 1999 року банк "Україна" однозначно перебував у затяжній кризі. І незважаючи на декларації про вихід з нього, загальні результати фінансової діяльності невтішні. 1999 банк "Україна" закінчив із загальними збитками у 96 млн. грн. Тільки на початку квітня 2000 АПБ "Україна" отримав згоду від іноземних кредиторів на реструктуризацію свого зовнішнього боргу, що оцінюється на даний момент більш ніж в $ 70 млн. Зі збитками закінчений і я квартал 2000 р. як підсумок, МВФ сформував свої вимоги до банку "України" і зажадав виконання більшості з них до 1 липня 2000 року. Реально їх можна розділити на три групи:
- Вимоги по менеджменту (робота з повернення прострочених кредитів, зниження вартості ресурсної бази, зниження витрат на утримання персоналу, продаж майна, що не приносить доходу);
- Група питань, що стосуються взаємовідносин банку з урядом і НБУ (вирішення питань про кредити, виданих банком під держгарантії, і про борги АПБ "Україна" Нацбанку);
- Вимоги щодо збільшення статутного капіталу банку на 100 млн. грн. Останнє "Україна" настійно порекомендували і Нацбанк, і міжнародні консультанти, щоб ліквідувати збитки.

Кому я винен - всім прощаю


За великим рахунком, по кожному пункту у банку "України" є нині зрушення. Особливо вражає, що в уряді і Нацбанку вже "виробляється особлива стратегія по відношенню до банку" Україна "(П. Міхєєв, голова правління АПБ" Україна "). Ця стратегія дуже знадобилася б" Україна ", так як на порядку денному стоїть питання ребром про повернення міжбанківського кредиту в 200 млн. грн., отриманого від НБУ в 1998 році. Причому реструктуризація цього боргу була б більш бажана, ніж погашення через реалізацію оформленого в заставу майна банку.

Досить хвацько вирішилося питання про збільшення статутного капіталу банку. Прийнятий на зборах акціонерів 24 березня 2000 обсяг 9-ї емісії в 10 млн. грн. (14,2% нинішнього статутного фонду) з доведенням статутного капіталу до 80,3 млн. грн. швидко трансформувався в емісію в 100 млн. грн. з туманними міркуваннями про верхніх межах емісії та рішеннях зборів акціонерів за різні роки.

Не обійшлося і без реорганізацій. За інформацією правління банку, до середини поточного року "України" повністю перейде на дворівневу систему управління з широкою мережею безбалансових відділень, причому з закриттям частини відділень в регіонах. Чи призведе це до втрати регіональних клієнтів - покаже час.

Зате "Україна" вдалося переконати МВФ у ймовірності визнання боргів держави перед банком. Як наслідок, з'явилася не тільки спільна робоча група з розробки горезвісної нової стратегії, але і одна з вимог МВФ до України з отримання заключного траншу кредитної лінії з реструктуризації фінансового сектора стало звучати так: знизити до 100 млн. грн. сукупний обсяг заборгованості держави перед Промінвестбанком, Укрсоцбанком і банком "Україна", що виникла в результаті видачі ними кредитів під держгарантії.

Втім, і тут радіти рано. Якщо таке й відбудеться, то швидше за все борг перед "Україна" буде погашений відродженим ОВДП.
Безнадійний кредитор загинається АПК


Вищеперелічені заходи з порятунку банку при всій їх пишною обставленій носять локальний характер, і завдань, що стоять перед банком, глобально не вирішують. "Центрові" ж проблема "Україна" формується так: банк дуже любить (або, принаймні, любив) видавати кредити на прохання офіційних осіб і органів (наприклад, Кабміну). Загальновідомо, що кредити, видані "на прохання дядька", повертаються з рук геть погано. І державна гарантія деяких з них реально нічого не змінює.

Червоною ниткою по життю банку "Україна" проходить кредитування сільського господарства. За інформацією правління, понад 70% всіх кредитів направлено на підтримку АПК. Як в серцях висловився один з керівників банку: "це кредитування сільгоспвиробників на прохання уряду знаєте куди" Україна "завело?». Проте, за інформацією прес-служби банку, у 2000 році АПБ "Україна" знову надав підприємствам АПК для проведення весняно-польових робіт кредити на суму 137 млн. грн. (Що на 37 млн. Грн. Більше, ніж планувалося). Для порівняння: всі інші комбанки видали аналогічних кредитів трохи більше ніж на 88 млн. грн., вважаючи цей вид бізнесу дуже ризикованим. Більше того, з легкої руки Мінагрополітики, бажаючи стати "стрижнем формування цілісної системи банківського обслуговування АПК", банк вирішив взяти кредити сам, щоб кредитувати сільське господарство. Схема не запрацювала, оскільки, на думку деяких банкірів, якщо вже й кредитувати сільське господарство, то, звичайно, не через "Україна".

Можливу причину любові до нетрадиційного кредитування видає складу акціонерів банку.

Банк "Україна" заснований у вересні 1991 року. До 9-ї емісії більша частина акцій (66,3%) належала 335 тис. фізичних осіб, 33,7% - юридичним, у тому числі 12,8% - компанії "Укрросгазстрой". Тобто реально банк був "народним". Враховуючи неплатоспроможність населення, нову емісію планується розмістити серед великих комерційних операторів аграрного ринку, не акціонерів банку.

Їх поява дозволить банку знизити ризик операцій і збільшити клієнтську базу. Що це дасть акціонерам, до кінця не ясно. Тим більше, не виключено, що збитковий банк не зможе зібрати передплатників на всю емісію в 100 млн. грн., фактично складову новий контрольний пакет. Тоді держава або змушена буде його банкрутити, або до погашення своїх боргів перед ним ще буде нарощувати банку статутний капітал. Втім, це не єдиний пункт, виконання якого під питанням.
Михайло ПОПОВ


Повідомлення відредагував Aloha - Вівторок, 08.11.2011, 18:40
 
Форум » Навчальні матеріали (все, що не ввійшло в Бібліотеку файлів) » Економічні статті » Хроніка знищення банку "Україна" (представлені матеріали, що публікувалися в різних джерелах)
  • Сторінка 1 з 9
  • 1
  • 2
  • 3
  • 8
  • 9
  • »
Пошук:




Перший неОфіційний сайт студентів НАСОА (ДАСОА) © 2010 - 2024
Національна Академія Статистики, Обліку та Аудиту (Державна Академія Статистики, Обліку та Аудиту)
При використанні матеріалів сайту посилання на сайт http://nasoa.org.ua обов'язкове!

Перший Неофіційний сайт студентів НАСОА не надає електронні версії творів, а займається лише колекціонуванням і каталогізацією посилань, які присилаються та публікуються нашими читачами. Якщо ви є правовласником якого-небудь матеріалу і не бажаєте, щоб посилання на нього знаходилось в нашому каталозі, зв'яжіться з нами і ми видалимо їх. Файли для обміну надані користувачами сайту, і адміністрація не несе відповідальності за їх зміст. Прохання не заливати файли, захищені авторськими правами, а також файли нелегального змісту!

каталог сайтів