П`ятниця, 19.04.2024, 00:04
Вітаю Вас Гість | RSS

неОфіційний сайт студентів НАСОА (ДАСОА)
Національна Академія Статистики, Обліку та Аудиту









Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS
Форум » Навчальні матеріали (все, що не ввійшло в Бібліотеку файлів) » Економічні статті » Хроніка знищення банку "Україна" (представлені матеріали, що публікувалися в різних джерелах)
Хроніка знищення банку "Україна"
-
AlohaДата: Вівторок, 08.11.2011, 18:53 | Повідомлення # 11
>=150
Група: Модератори
Повідомлень: 186
Статус: Offline
Санатор є, він може з'їсти

Дмитро ГОНГАЛЬСЬКИЙ


За неофіційною інформацією, новим господарем найбільшого агропромислового банку «Україна» стане інший не менш амбітний банк - "Фінанси та Кредит» або група компаній, пов'язаних з ним акціонерним капіталом. Причому вже в понеділок «України» повинна була отримати від санатора обіцяні 100 млн. грн. для підтримки поточної ліквідності. Решту грошей (близько 150 млн. Грн.) Будуть перераховані після проведення емісії акцій

Наприкінці минулого тижня остаточно зважилася подальша доля банку «Україна». З чуток, в четвер представники Нацбанку, в тому числі й заступник голови НБУ Володимир Кротюк, зустрілися з керівництвом банку «Фінанси та Кредит». Йшлося про саму велику угоду за останній час в банківському секторі - інвестуванні в «Україна» коштів на суму 250 млн. грн. Або, просто кажучи, покупку агропромислового банку.

Статутний фонд банку «України» становить трохи більше 100 млн. грн. Таким чином, після того як буде проведена додаткова емісія акцій, яка, можливо, буде викуплена банком «Фінанси і Кредит», його частка в «Україну» складе приблизно 70%. У цьому випадку «Україні» стане практично підконтрольної новому санатора.

Однак, як заявив голова правління банку «Фінанси та Кредит» Вадим Пушкарьов, банк не подавав заявку в НБУ на участь в конкурсі з проведення санації банку «України». Більш того, за його словами, «Фінанси і Кредит» ні з ким не вів переговори з даного питання.

Тим часом у четвер Національний банк задовольнив заяву Віктора Тополова про звільнення з посади голови тимчасової адміністрації «Україна». На його місце був призначений заступник голови правління банку «Фінанси та кредит» Вадим Чанкін. І вже минулої п'ятниці Віктор Тополов передавав справи своєму наступникові. Якщо бути точним, то постанова правління НБУ про зміну голови тимчасової адміністрації банку «України» на той момент підписано не було. Однак сам факт того, що Вадиму Чанкіну були передані відповідні повноваження, уже сумніву не підлягає. Цікаво, що, за словами пана Пушкарьова, Вадим Чанкін не подавав йому заяви про звільнення з банку. Таким чином, цілком можливо, що пан Чанкін на переговорах з Нацбанком представляв інтереси не банку, а компаній, пов'язаних з ним через акціонерний капітал. Приміром, компаній «Фінанси та Кредит» або «Асканія».

«Індекс-банк», у якого були практично всі шанси, щоб отримати «Україна», так і не зумів скористатися наданою йому можливістю. Адже тимчасова адміністрація на чолі з Віктором Тополовим, обіймав посаду голови наглядової ради «Індекс-банку», пропрацювала в «Україну» майже рік. За цей час можна було не тільки детально вивчити всі проблеми «Україна», а й знайти вихід з ситуації, що склалася з урахуванням інтересів «Індекс-банку». Однак цього не сталося.

Як не відбулося і помітного поліпшення роботи банку. Команді Тополова вдалося тільки призупинити кризу в «Україну», але не вилікувати хвороби банку зовсім. Мабуть ця обставина і послужило приводом для чуток про невдоволення роботою Нацбанку тимчасової адміністрації. Хоча НБУ до останнього захищав честь мундира і офіційних заяв на цей рахунок не робив.

Новим поворотом в історії реанімації «Україна» стали і пройшли зміни у складі топ-менеджменту «Індекс-банку». Після проведених зборів акціонерів головою ради банку став Леонід Савіченко, який раніше обіймав посаду голови правління. Тобто замість Віктора Тополова. Куди пішов Тополов - невідомо. У «Індекс-банку» намагаються взагалі не говорити на цю тему.

Вже в понеділок агропромисловий банк повинен був отримати від нового господаря першу порцію фінансових уливань - 100 млн. грн. Всі інші гроші банк отримає після того, як буде проведена додаткова емісія акцій на суму 250 млн. грн.

Але тільки цим виведення банку з кризи не закінчиться. Після фінансових вливань буде проведена реструктуризація боргів «Україна» перед НБУ. Агропромисловий банк заборгував центральному банку як мінімум 350 млн. грн. Крім того, цілком можливо, що НБУ викупить у «Україна» частину облігацій держпозики.

Як заявив прем'єр-міністр Віктор Ющенко, після призначення нового санатора «тире» інвестора уряд придбає у «Україні» держоблігації, казначейські векселі та інші інструменти, які свого часу були куплені банком і призвели до погіршення його фінансового стану. Загальна сума операції складе близько 140 млн. грн. Таким чином, при вливанні в банк нових грошей та реструктуризації боргів «України» цілком може отримати новий стимул для розвитку. В іншому випадку уряду нічого більше не залишиться, як закрити банк.
 
-
AlohaДата: Вівторок, 08.11.2011, 18:55 | Повідомлення # 12
>=150
Група: Модератори
Повідомлень: 186
Статус: Offline
Банк "Україна" - новини травня-червня 2001
(За повідомленнями інформагенств Україна)


Банк "Україна" буде ліквідовано, якщо не знайдуться санатори - В. Стельмах - 28 травня 2001


АК АПБ "Україна" буде ліквідовано, якщо не знайдуться санатори, - повідомив в інтерв'ю журналістам 25 травня голова Національного банку України Володимир Стельмах.
За його словами, не має значення, хто виступить санатором банку - резидент чи нерезидент Україні. При цьому глава НБУ переконаний у тому, що в нинішньому вигляді банк "Україна" як банк існувати не може.
Разом з тим, В. Стельмах позитивно оцінив діяльність тимчасової адміністрації, яка працює в банку "Україна" з вересня минулого року. На його думку, тимчасова адміністрація реально, неупереджено, без суб'єктивних підходів змогла виявити всі проблеми банку, в тому числі і по роботі з філіями та відділеннями. "Тепер ми маємо реальну картину", - підкреслив В. Стельмах.
Він також нагадав, що раніше в Україну було зареєстровано 273 банку. "Зараз їх залишилося 153, а 40 банків сходять зі своїх позицій, але банківська система, у цьому зв'язку, зміцнюється", - вважає глава НБУ.
Відповідаючи на питання кореспондента УФС про можливі шляхи реструктуризації банку, В. Стельмах повідомив, що "вони знаходяться в робочому порядку". За його словами, в пропозиціях НБУ по банку "Україна" є "дуже важливе питання", і за умови розуміння з боку керівників держави і парламенту проблема банку буде вирішена "без істотних стресів".
В. Стельмах також переконаний, що для вирішення проблеми банку "Україна" необхідно державне втручання. "Я вам чесно скажу, до цього періоду державні органи усувалися від усього, але я заявляв і ще раз офіційно заявляю, що дуже багато проблем, а може бути, навіть більше половини, у банку" Україна "були пов'язані з рішенням державних органів, втручанням державних органів ", - зазначив він.
Як повідомлялося раніше, в 25 травня Президент України Леонід Кучма звинуватив Кабінет Міністрів України в тому, що вирішення проблем банку "Україна" надмірно затягнулося, що може призвести до ненадходження коштів від Світового банку. Перший віце-прем'єр-міністр України Юрій Єхануров на початку минулого тижня заявив журналістам, що питання фінансового оздоровлення банку "України" є основним невирішеним питанням у переговорах Україна зі Світовим банком про підготовку програмної системної позики (ПСП).

Довідка: АК АПБ "Україна" створено 28 вересня 1990 на базі республіканської контори й установ Агропромбанку колишнього СРСР. Акціонерами банку є більше 337 тис. осіб.
У систему банку входять головний офіс, 26 регіональних дирекцій і більше 1,1 тис. безбалансових відділень. Клієнтами банку є понад 1,7 млн. фізичних і більше 200 тис. юридичних осіб.
22 вересня минулого року Нацбанк ввів у банку тимчасову адміністрацію, керівником якої був призначений Віктор Тополов. Режим тимчасової адміністрації передбачає кілька етапів здійснення заходів з удосконалення управління фінансовими потоками банку, продовження реорганізації цієї фінансової установи.
Валюта балансу банку станом на 1 квітня 2001 склала 4,5 млрд.грн, обсяг кредитного портфеля -. 1,37 млрд.грн. (З них більше 70% - кредити підприємствам АПК), сплачений статутний фонд - понад 70,3 млн.грн.

Депозити, розміщені в банку "України" будуть переведені в інший банк, швидше за все в Ощадбанк - 30 травня 2001

"Депозити фізичних та юридичних осіб, розміщені в банку" України "будуть переведені в інший банк, швидше за все в Ощадбанк". Як повідомив УНІАН, посилаючись на главу представництва Світового банку в Україну Грегорі Еджейчака, така домовленість була досягнута на останньому раунді переговорів представників СБ, уряду і Національного банку.
Грегорі Еджейчак також повідомив, що втратив життєздатність банк "України" найближчим часом буде перетворений в небанківських фінансових організацій. "Зараз розробляється схема перетворення банку в небанківська установа для кредитування сільськогосподарських підприємств", - сказав він.
Крім цього, глава представництва СБ повідомив, що переказ коштів з банку буде проведений за рахунок коштів уряду.
За словами Грегорі Еджейчака, 7 червня до України прибуде директор СБ по Україні та Білорусі Лука Барбоне, і під час його візиту відбудуться переговори з новим урядом про підготовку до фінансування Україною щодо Програмного системного займу, останнім невирішеним питанням надання якого і є питання банку "України ».

Законопроект про стабілізацію банку "України" Кабмін подасть до парламенту 11 червня - 8 червня 2001

Розглянутий сьогодні законопроект "Про випуск облігацій внутрішньої державної позики в обмін на активи акціонерно-комерційного агропромислового банку" Україна "буде направлено до Верховної Ради 11 червня. Про це повідомив журналістам прем'єр-міністр Анатолій Кінах.
"Цей законопроект буде поданий до Верховної Ради 11 червня, в понеділок", - сказав прем'єр.
7 червня цей законопроект вперше обговорили керівники уряду, НБУ і Міністерства фінансів. Кінах відзначив "високий рівень узгодженості дій між урядом і НБУ" і повідомив, що розраховує в розгляді цього законопроекту на підтримку Верховної Ради.
"Від імені уряду України хочу сказати, що ми гарантуємо захист вкладів населення в банку" Україна "та своєчасну їх виплату", - сказав журналістам О. Кінах. Разом з тим він підтвердив, що на нараді було розглянуто варіант ліквідації банку "Україна".
». Це питання розглядається Ми робимо все, щоб остаточне рішення не дестабілізує роботу по вкладах фізичних осіб так і по грошово-кредитному обслуговуванню агропромислового комплексу України", - сказав Кінах.
Як повідомлялося, 11 червня в Україну приїде з офіційним візитом місія Світового банку, а 12 червня - місія Міжнародного валютного фонду. Обидва іноземних донора ставлять ймовірність продовження кредитування України в залежність від ефективності вирішення проблем банку "Україна", який обслуговує сільськогосподарську галузь економіки і містить значні обсяги вкладів фізичних осіб.
 
-
AlohaДата: Вівторок, 08.11.2011, 18:56 | Повідомлення # 13
>=150
Група: Модератори
Повідомлень: 186
Статус: Offline
«Україна» вже не рятують, а її клієнтів подарують ... Ощадбанку

(Галицькі контракти, червень 2001 р.)


Таким чином НБУ хоче допомогти клієнтам банку «України», який можуть закрити вже в червні. Схоже, у закритті агропромислового банку зацікавлене набагато більше людей, ніж у його «одужання»: керівництву Нацбанку важливо якомога швидше виконати вимогу Світового банку, Ощадбанку (або іншій фінустанові, в який перекачає вклади агробанку) без будь-яких зусиль дістанеться майже 2 млн вкладних рахунків, клієнти «Україна» позбудуться від банку, що виконував свої зобов'язання із затримками.
З тим, що банк вже давно слід було закрити, погоджується переважна більшість спостерігачів, в той же час не всім подобається процедура, запропонована сьогодні Світовим банком - переведення рахунків до іншого банку. Клієнти агробанку роздратовано згадують радянський лозунг: «Зберігайте гроші в ощадній касі».
«Українські» вкладники, по-перше, нагадують про своє право самостійно вибирати собі банк, по-друге, натякають, що вони не готові покластися на Ощадний банк (саме у нього сьогодні найбільше шансів успадкувати рахунку агропромбанку).
Про проблемному аграрному банку знову згадали тільки у зв'язку з візитом до Києва місії Світового банку, однією з вимог якого для відновлення кредитування було рішення урядом питання банку «України». Раптом з'ясувалося, що виконані всі умови і залишився тільки один пункт - про збитковому банку. Справа дійшла до того, що Леонід Кучма привселюдно «наїхав» на міністра фінансів Ігоря Мітюкова, звинувативши його в затягуванні вирішення цієї проблеми. Відразу після цього її і почали вирішувати в пожежному порядку.
Логіка у чиновників досить проста: є банк - є проблема, немає банку - немає проблеми. Голова НБУ Володимир Стельмах заявив журналістам, що готовий закрити агропромбанк. «Якщо не будуть знайдені внутрішні чи зовнішні санатори, то банк, за законодавством України, просто не може існувати», - зазначив головний банкір.
Щоправда, пан Стельмах визнав: «Напевно, навіть більше половини проблем банку« України »були пов'язані з втручанням державних органів: і парламент, і Кабмін тільки тим і займалися, що давали сільському господарству кредити, а потім списували». В кінцевому рахунку минулий рік агропромисловий банк закінчив з фінансовим результатом мінус 96 млн грн.
Але що б там не було, а тоді у «Україні» ще залишався шанс - великі надії покладалися на санатора (Кабінет Міністрів так і не назвав його, хоча в кулуарах згадувався Костянтин Живаго і, відповідно, банк «Фінанси та кредит»). Він повинен був допомогти банку «Україна», спочатку перерахувавши йому 250 млн грн, а потім - реорганізувавши. Але мало не в останній момент інвестор відмовився. Тож тепер у НБУ є всі підстави для закриття банку-банкрута.
Станом на 1 квітня цього року клієнтами агробанку були більше 1,7 мільйона фізичних та 200 тисяч юридичних осіб, і, перш за все, саме вони постраждають від «похорону» банку. Минулого тижня УНІАН повідомив з посиланням на голову представництва Світового банку Грегорі Еджейчака, що депозити фізичних осіб, розміщені в «Україну», будуть переводити в інший банк, швидше за все, в Ощадбанк. Заплатить за цей уряд.
З одного боку, перехід «українців» в Ощадбанк виглядає цілком природним, адже держбанк має найрозгалуженішу мережу філій серед всіх українських банків - 7800 установ. Це дуже принципово, адже в систему «Україна» входить 26 регіональних дирекцій і понад 1100 безбалансових відділень, і всі вони працюють із вкладниками. З іншого боку, примусове переведення рахунків - протівоправен (в цивілізованих країнах так не чинять - див «Клієнти Сосьете Женераль Україна» в червні осядуть в інших банках », стр 14 ..).
Бо між кожним вкладником і банком підписано угоду, де визначені права та обов'язки - вони виконуються обома сторонами лише по відношенню один до одного. Інша фінансова установа не повинна втручатися у ці відносини. «З юридичної точки зору, повальний переведення рахунків в інший банк порушує Цивільний кодекс», - розповів юрисконсульт Райффайзенбанку-України Олег Заморський. Тому якщо клієнти вирішать судитися, вони виграють такі справи.
Процедура буде проводитися двома способами: або перевідкриття рахунків кожного клієнта, або виданням постанови, доповненням до якого будуть списки клієнтів. Швидше за все, Нацбанк піде по останньому шляху. Але це не убезпечить вкладників від неприємностей. За оцінками юристів, переоформлення рахунків продовжиться, в кращому разі, не менше трьох днів. Саме на цей час може бути припинено рух по рахунках - проплати за договорами, контрактами ...
Ірина ЛИСЕНКО

«Контракти» запитали клієнтів «Україна» про їхнє ставлення до подій, які розгортаються навколо їхнього банку:
Петро ЛОЗИНСЬКИЙ, керівник фермерського господарства «Кремінь» (Львівська обл.):
- Банк «України» вже давно пора закрити. Через нього я поніс великі і непоправні збитки. Тільки в цьому сезоні я недоотримав двадцять тонн пшениці. Запізнився з посівом овочів.
Не провів першу підгодівлю озимих. Тому що дуже довго довелося чекати пільговий банківський кредит. Після десяти років «кліентства» в «Україну» - фермери люблять стабільність і сталість - я все ж змушений був перевести свій рахунок в Ощадбанк. Шкодую, що не зробив цього раніше.
Проте я змінив банк з власної волі - мені б дуже не сподобалося, якщо б хтось мене до цього примушував. Як риба шукає де глибше, так і підприємець повинен мати гарантоване право знайти банк, який йому вигідніше. Тим більше, якщо він, вибачте за нескромність, зразковий позичальник і жодного разу за десять років не прострочив кредиту.

Олексій КІНАХ, директор ТОВ «Горділовічі» (Львівська обл.):
- На основному рахунку в банку «Україна» ми залишили копійок 20, а всі додаткові рахунки чотири місяці тому відкрили в «Промінвестбанку». Втомилися чекати по десять днів проходження доручення. Такий борошна навіть у колишні часи не було. А в «Ощадбанк» не перейдемо в жодному випадку - це другий після «Україна» банк, від якого нічого хорошого юридичним особам чекати не доводиться.
 
-
AlohaДата: Вівторок, 08.11.2011, 18:57 | Повідомлення # 14
>=150
Група: Модератори
Повідомлень: 186
Статус: Offline
Уряд подав до Верховної Ради законопроект про стабілізацію банку "України"

Червень 2001


Подано законопроект до Верховної Ради, який передбачає випуск державних цінних паперів як гарантію забезпечення та вкладів та інтересів вкладників агропромислового банку "Україна", заявив сьогодні журналістам прем'єр-міністр Анатолій Кінах.
Він відмовився уточнити, в які терміни уряд попросить парламент розглянути законопроект.
А. Кінах також повідомив, що на базі частини банку "України" створюватиметься земельно-іпотечний банк. "Щоб не знизити рівень забезпечення агропромислового комплексу кредитно-фінансовими ресурсами на ринкових умовах, ми будемо створювати на базі частини банку" України "земельний іпотечний банк", - сказав пермьер.
Кабінет Міністрів направив на затвердження до Верховної Ради законопроект, що передбачає перетворення кризового банку "України" в іпотечний банк.
У теж час, він відзначив, що уряд поки не говорить про ліквідацію банку "Поки мова не йде про ліквідацію, мова йде про перший етап - реорганізації без погіршення інтересів вкладників"., - Сказав Кінах.
В якості гарантії забезпечення інтересів вкладників, сказав Кінах, законопроект передбачає обмін активів банку "Україна" на облігації внутрішньої держпозики
Прем'єр-міністр не зміг назвати ймовірних термінів ухвалення законопроекту Верховною Радою.
Раніше Кінах говорив, що Кабмін зацікавлений у якнайшвидшому вирішенні проблем "Україна", оскільки значну частину його активів становлять вклади населення, і невизначеність з проблемами банків може створити соціальну напруженість.
Як повідомлялося, Національний банк має намір вивести з переживає кризу банку "України" депозити фізичних і юридичних осіб. При цьому передбачається, що внески юридичних осіб будуть їм виплачені, а вклади фізосіб - переведені на обслуговування в інший банк або групу банків, які визначить НБУ.
Попередній уряд Віктора Ющенко тримало в секреті варіанти фінансового оздоровлення найбільшого агропромислового банку в Україну, що переживає серйозні фінансові труднощі. Нинішній уряд також не розкриває деталей ідеології реформування банку. Підготувавши законопроект, уряд намагається пом'якшити напір критики на свою адресу з боку МВФ та Світового банку, які звинувачують українську виконавчу владу в затягуванні вирішення проблем банку і його вкладників.
Вхідний до вісімки найбільших банк "Україна" переживає кризу з 1998 року. За підсумками минулого року він зазнав збитків у розмірі 96 млн. гривень. Фінансові результати роботи бана в першому кварталі не розголошуються.
У травні Президент зобов'язав уряд вирішити питання про випуск державних цінних паперів для виконання "Україна" своїх зобов'язань перед вкладниками та бюджетними установами.
Оздоровлення "Україна" є однією з вимог міжнародних фінансових організацій.
Кінах цього тижня проведе свої перші переговори на посаді прем'єра з МВФ і МБРР.
На вчорашній, 11 червня, зустрічі президента України з головою Світового банку по Україні Лука Барбоне наголосив вирішальну роль Леоніда Кучми в нормалізації ситуації навколо банку агробанку "України".
Олена АСТАХОВА
 
-
AlohaДата: Вівторок, 08.11.2011, 18:59 | Повідомлення # 15
>=150
Група: Модератори
Повідомлень: 186
Статус: Offline
Заради грошей Світового банку Кінах знищить "Україна"?

Червень 2001


Світовий банк готовий кредитувати закриття "Україна"


Світовий банк запропонував уряду фінансову допомогу в розмірі 10-15 млн. доларів для ліквідації соціальних наслідків при закритті кризового банку "України".
Про це, як повідомляють "Українськi Новини", сказав директор СБ по Україні та Білорусі Лука Барбоне (Лука Барбоне).
"Ми готові надати фінансову допомогу для вирішення соціальних проблем при ліквідації", - сказав він.
За словами Барбоне, надані банком кошти підуть на перекваліфікацію звільненого персоналу банку. У той же час, він сказав, що уряд поки не дав остаточної згоди на отримання такої позики.
Барбоне також позитивно оцінив урядовий законопроект про реформування "Україна", який передбачає випуск держоблігацій для банку, в якому будуть розміщені кошти вкладників "Україна".
Як повідомлялося, одним з головних питань, яке заважає отримати Україна Програмної системної позики від Світового банку, залишається проблема реформування банку "України", що переживає кризу з 1998 року.
Цей займ банк почав готувати ще в минулому році, і він повинен стати найбільшим позикою банку для України. Кредит загальний обсягом 750 млн. доларів може бути виділений трьома частинами в цьому, наступному і 2003 роках.
Раніше передбачалося, що банк виділить перший траншу позики вже в травні цього року, але Світовий банк переніс розгляд питання перед відставкою уряду Віктора Ющенка. За словами представників МБРР питання про виділення першої частини кредиту буде розглянуто не раніше вересня.

За гроші Світового банку "Україна" розірвуть на частини


Програмної системної позики (ПСП), про який останнім часом пристрасно мріє України, був підготовлений Світовим банком (СБ) ще в минулому році. Цей проект - найбільший у співпраці МБ з України - передбачає виділення трьох рівних щорічних траншів на загальну суму $ 750 млн. Передбачалося, що перший транш буде виділений вже в травні 2001 року, але розгляд цього питання було відкладено у зв'язку з урядовою кризою в Україні. Але відставка Кабінету Ющенко - не єдина причина повільності МБ.
Одним з основних умов щодо відновлення співпраці Києва не тільки з МБ, але і з МВФ, є вирішення проблеми банку "Україна". Цей банк, що входить до вісімки найбільших українських банків, "луснув" під час фінансової кризи 1998 року внаслідок надмірної захопленості (не без сприяння уряду) видачею кредитів аграріям в рамках грандіозних держпрограм. Збитки банку за останні роки виявилися настільки великі, що постало питання про його ліквідацію. Але НБУ, будучи категорично проти цього, за порадою МВФ з 25 вересня минулого року ввів в "Україну" управління тимчасової адміністрації на 1 рік.
Однак бажаного фінансового оздоровлення такий крок "Україна" не приніс. І оскільки зміст цього горе-установи здійснюється за рахунок коштів державного бюджету, міжнародні фінансові організації знову стали вимагати припинення діяльності банку, але вже застосовуючи "силові" методи - під загрозою позбавлення кредитів.
У той же час, український уряд продовжує відмовлятися від санації і наполегливо намагається реалізувати схему перетворення банку в прибуткове установу. На цей раз - шляхом обміну активів банку на облігації внутрішньої державної позики (ОВДП).
На початку червня Київ відвідав директор Світового Банку по Україні та Білорусі Лука Барбоне. Безпосередньою метою його візиту було знайомство з новим українським прем'єром Анатолієм Кінахом. Заодно пан Барбоне сподівався на власні очі переконатися, що Україна виконує умови ПСЗ. Зустріччю з Кінахом він виявився задоволений, а ось ситуацією з банком "Україна" - не дуже. Тим не менш, прем'єр інформував пана Барбоне про те, що в даний час з приводу банку між урядом і НБУ "практично немає жодних невирішених питань". І залишаючи Україна, Лука Барбоне сказав, що СБ розгляне виділення Україні першого траншу ПСЗ ($ 250 млн). Не раніше вересня цього року, і доля кредиту буде залежати від того, наскільки дієво спрацює ініціатива Кабміну і яких результатів завдяки їй досягне банк "України" .
Оскільки для втілення в життя нової ідеї порятунку "Україна" необхідно прийняти відповідний закон (у вівторок його проект був переданий до Верховної Ради), уряд проситиме парламентаріїв розглянути цей законопроект до 1 липня. "Часу на зволікання з вирішенням питання по банку" Україна "ні", - підкреслює Анатолій Кінах. І справді: сьома сесія ВР закінчується 13 липня, а наступна розпочнеться занадто пізно - 4 вересня.
При цьому прем'єр запевняє, що уряд і НБУ "ухвалили спільне рішення, щоб разом задіяти дуже конкретні цільові заходи" щодо захисту вкладів фізичних осіб у банку "Україна". Від імені уряду Анатолій Кінах гарантує громадянам "надійний захист" їх вкладів в цьому банку, і обіцяє, що всі їхні вимоги з виплати грошей будуть виконуватися своєчасно. Для цього, за словами прем'єра, уряду, парламенту і НБУ необхідно спільно провести "ряд процедур" щодо стабілізації ситуації навколо "Україна", зокрема, щодо недопущення зниження рівня кредитного та фінансового обслуговування АПК.
Ці процедури передбачені в проекті закону "Про випуск облігацій внутрішньої державної позики в обмін на активи Акціонерного комерційного агропромислового банку" Україна ". Відповідно до цього документа Кабмін повинен випустити ОВДП терміном обігу 10 років на суму 450 млн. Грн. (За номіналом) і провести їх обмін на активи АППБ "України". До складу активів обов'язково увійдуть і ті, за якими несе зобов'язання Кабмін, Мінфін або Держказначейство, з наданням переваги основних засобів, корпоративним правам, які належать цьому банку, а також іншим високоліквідним активам.
Законопроект також встановлює, що активи "Україна", які будуть отримані Кабміном, можуть бути використані як засіб платежу за акції, що випускаються комерційними банками. Таким чином, останки "Україна" благополучно (і, що головне, без шкоди для держбюджету) перекочують в портфелі вітчизняних комбанків. Ну, що ж, колегу підтримати - свята справа ... Крім того, Кабмін, визначивши в ході аудиту перелік і балансову вартість активів банку, призначить розпорядників коштів держбюджету, яким і будуть передані активи, придбані у "Україна", для подальшого їх розміщення.
Все це, на думку Анатолія Кінаха, українська влада розглядають у рамках розвитку співробітництва з СБ, оскільки розраховують, що воно дасть країні "можливість досягнення за допомогою МБ економічного зростання та створення сучасної ринкової інфраструктури".

Кореспондент
 
Форум » Навчальні матеріали (все, що не ввійшло в Бібліотеку файлів) » Економічні статті » Хроніка знищення банку "Україна" (представлені матеріали, що публікувалися в різних джерелах)
Пошук:




Перший неОфіційний сайт студентів НАСОА (ДАСОА) © 2010 - 2024
Національна Академія Статистики, Обліку та Аудиту (Державна Академія Статистики, Обліку та Аудиту)
При використанні матеріалів сайту посилання на сайт http://nasoa.org.ua обов'язкове!

Перший Неофіційний сайт студентів НАСОА не надає електронні версії творів, а займається лише колекціонуванням і каталогізацією посилань, які присилаються та публікуються нашими читачами. Якщо ви є правовласником якого-небудь матеріалу і не бажаєте, щоб посилання на нього знаходилось в нашому каталозі, зв'яжіться з нами і ми видалимо їх. Файли для обміну надані користувачами сайту, і адміністрація не несе відповідальності за їх зміст. Прохання не заливати файли, захищені авторськими правами, а також файли нелегального змісту!

каталог сайтів