П`ятниця, 29.03.2024, 04:15
Вітаю Вас Гість | RSS

неОфіційний сайт студентів НАСОА (ДАСОА)
Національна Академія Статистики, Обліку та Аудиту









Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS
Форум » Навчальні матеріали (все, що не ввійшло в Бібліотеку файлів) » Економічні статті » Хроніка знищення банку "Україна" (представлені матеріали, що публікувалися в різних джерелах)
Хроніка знищення банку "Україна"
-
AlohaДата: Вівторок, 08.11.2011, 19:00 | Повідомлення # 16
>=150
Група: Модератори
Повідомлень: 186
Статус: Offline
Понадкусюють ...

Найсмачніша частина банку "України" дістанеться державі


Червень 2001


Коли відсотки були більшими

Проблеми "Україна" йдуть корінням в початок і середину славних 90-х. У той веселий безконтрольне час скажена інфляція дозволяла робити дуже багато чого (кредитні ставки доходили до 700% річних), і джерелом цього "багато чого" часто ставали комерційні банки. Саме тоді практично все "системник" сформували свої портфелі безнадійних кредитів. Це було боляче, але не смертельно - Ощадбанк, ПІБ, Укрсоцбанк і Укрексімбанк так само, як і "України", отримали серйозні "пробоїни", але зуміли одужати і залишитися на плаву, і МВФ і Світовий банк сьогодні не вимагають їх ліквідації.
У кращому становищі опинилися ті системні банки, які жорстко контролювалися своїми топ-менеджерами. "Україна" пощастило менше - аж до нинішнього часу часто міняються менеджери банку "рулили" їм фактично безконтрольно (і далеко не завжди діяли на користь банку). Він виявився нічийним, "колгоспним" (відповідальність за банкрутство банку поділяють його численні менеджери) ...
"Самоісполняющіеся прогноз"

Вимоги МВФ і Світового банку про ліквідацію "Україна" в деякій мірі стали "самоісполняющіеся прогнозом": так-сяк, банк працював і, в принципі, його цілком можна було вилікувати. Це може викликати сумніви, але факт в тому, що саме після того, як іноземні друзі Україні зажадали ліквідувати однойменний банк, він почав швидко втрачати ліквідність.
Бюджетні гроші, вклади, рахунки сільгосппідприємств ...

Що тепер робити з банком, ніхто толком не знає, але ніхто не сумнівається в тому, що його ліквідація дорого обійдеться в першу чергу Держбюджету (станом на 01.04.01 р. Залишки коштів державного та місцевих бюджетів в банку становили 164,5 млн грн .).
У банку - більше 300 тис. акціонерів - фізичних осіб; "України" повинна іншим банкам не менше 0,5 млрд грн (у тому числі велику половину цієї суми - Нацбанку).
Валюта балансу банку на 1 серпня 2000 року становила 4,7 млрд грн, обсяг кредитного портфеля -. 1,5 млрд грн, капітал -. 227 млн ​​грн.
Станом на 01.01.99 р. куплений міжбанк у балансі банку становив понад 460 млн грн;. від Нацбанку "України" отримала близько 320 млн грн. кредитів. Всього за 1998 р. куплені в інших банків кредити обійшлися "Україна" в 137 200 000 грн.
На початок 1999 р. обсяги невиконаних банком платіжних розпоряджень клієнтів становив 115 млн грн. Все це - в першу чергу, слідство дефолту за ОВДП, портфель яких становив у банку у вересні 1998 р. понад 300 млн грн.
"Облігаційний" прожект

Світовий банк недвозначно натякає, що перший транш по "системному займу" ($ 250 млн), Україна не отримає до тих пір, поки реально щось не зробить з банком "Україна". Більше того, Світовий банк навіть готовий надати фінансову допомогу уряду України у розмірі $ 10-15 млн для ліквідації соціальних наслідків, пов'язаних із закриттям банку.
Власне, для того щоб щось зробити з "України", потрібні гроші, які окрім як з бюджету взяти ніде! .. Будівлі банку в районних та обласних центрах продати сьогодні по "справжньої" ціною неможливо (немає ринку), але щоб створити подібну інфраструктуру "з нуля", потрібно вкласти до $ 0,5 млрд ...
Що робити? Придумали схему:
1. Уряд випускає облігації на суму 450 млн грн. (На 10 років) і обмінює ці облігації на належне банку "України" майно - будівлі, майнові права в інших компаніях і т.д. (До речі, ці будівлі цілком підійдуть для мережі установ Держказначейства - де-факто створюється бюджетного банку).
2. Банк "Україна" передає ЗОБОВ'ЯЗАННЯ ЩОДО вкладів фізичних осіб (А ТАКОЖ ПО "Бюджетний" РАХУНКАХ) іншому системному банку - наприклад, Ощадбанку, разом з адекватною частиною активів - облігаціями Мінфіну на суму 450 млн грн.
3. БАНК "УКРАЇНА" ЗАЛИШАЄТЬСЯ З неліквідних активів і ... ДОТРИМУВАТИСЯ перед юрособами - клієнтами банку, а також своїми акціонерами. Можливо, з нього спробують зробити "земельний" банк і після невдалої спроби ліквідують ...
Відповідний законопроект про емісію облігацій на суму 450 млн грн. вже поданий до Верховної Ради, і уряд дуже сподівається, що парламентарії розглянуть документ до 1 липня. "Часу на зволікання з вирішенням питання по банку" Україна "ні", - підкреслює прем'єр-міністр Анатолій КІНАХ (сьома сесія ВР закінчується 13 липня, а наступна розпочнеться аж 4 вересня ...). Щодо часу - це точно.
Клієнти "Україна" - юрособи, які не встигли вчасно "зістрибнути з поїзда", вже фактично "підвисли" - у багатьох випадках їх платіжні розпорядження банк не виконує, посилаючись на "реорганізацію".
Проблему - Ощадбанку

Якщо вклади "Україна" разом з 10-річними держоблігаціями дістануться Ощадбанку, він отримає, в першу чергу, серйозну проблему. Фізособи, можливо, захочуть отримати назад свої вклади в банку "України" (фактично сьогодні недоступні). А грошей, власне, немає - є тільки облігації Мінфіну, які продати на ринку буде складно (кому потрібні 10-річні облігації, коли і тримісячні купувати ніхто не хоче).
Залишається одне - департамент монетарної політики НБУ, який може викупити ці облігації в Ощадбанку, або видати під них кредит (зрозуміло, за рахунок емісії). Між іншим, колись в 1998 році НБУ вже обіцяв рефінансувати конверсійні облігації у випадку, якщо банки погодяться їх придбати в обмін на ОВДП. Але ті обіцянки "і нині там". І, до речі, на думку банкірів, саме відбулося в 1998 році "нерефінансірованіе" і було початком кінця банку "України", що мав один з найбільших пакетів ОВДП.
Так що Ощадбанку перш ніж вплутуватися в цю схему, варто було б уважно вивчити ліквідність одержуваних облігацій.

Ігор Неєлов

Газета укр. буржуазії "БІЗНЕС"
 
-
AlohaДата: Вівторок, 08.11.2011, 19:01 | Повідомлення # 17
>=150
Група: Модератори
Повідомлень: 186
Статус: Offline
Реорганізація банку "Україна" занадто схожа на його руйнування?

Червень 2001
(Кримські Відомості)


Сьогодні і завтра всі кримські філії агробанку "Україні" працюють майже в цілодобовому режимі. Глава республіканської дирекції банку Валерій Пробий-Голова звернувся до 7800 юридичним особам, які мають розрахункові рахунки в банку, з настійним проханням негайно прийти в свою філію "Україна" і підписати папери на їх переведення у відділення інших банків, що працюють на півострові. В іншому випадку ваші гроші можуть "зависнути" на невизначений час. 107 000 кримчан, які мають вклади там же, можуть поки не турбуватися: їх грошима в найближчому майбутньому займеться Ощадний банк Україна.

Що сталося?


Про це Валерій Пробий-Голова і начальник республіканського управління Нацбанку України Анатолій Бурдюгов розповіли журналістам увечері в четвер. Криза в "Україну" вибухнув минулої п'ятниці, однак з головної дирекції банку в Києві жодних офіційних підтверджень не надходило: верхи з Кабміном на чолі зайняли позицію страуса, уважно досліджує власний хвіст ...
Гроші просто йшли до Києва без повернення. Тому в понеділок В.Пробей-Голова власним вольовим рішенням припинив рух клієнтських фінансів у кримській дирекції: "Ми сьогодні захистили клієнтів, зупинивши банк".
А. Бурдюгов: Змушений констатувати, що наші прогнози на відновлення банку "України" не виправдалися. Підписано меморандум про його реорганізацію в земельно-іпотечний банк. Ми розуміємо всю міру відповідальності, яку несемо перед кредиторами банку і його вкладниками, і своєю роботою постараємося довести повагу, яке до них відчуваємо.
В.Пробей-Голова: Кримська дирекція банку "Україна" була однією з найпотужніших в країні. Ми працювали краще за інших, у нас більше клієнтів і розгалужена мережа філій - а тому ми сьогодні відчуваємо найбільшу кількість проблем. 2,5 мільйона гривень прибутку з початку року (навіть у середу фактично зупинені операції додали 21 тисяч доходу) - і тим не менш ми руйнуємо.
А. Бурдюгов: Найважчим було 19 червня, коли було пред'явлено платіжок на 7,7 млн.грн. Вже на наступний день сума до погашення знизилася до 2,6 млн.грн., Тобто процес пішов вниз. Наростання боргів буде зупинено.
В.Пробей-Голова: До середи-п'ятниці наступного тижня ми відновимо платоспроможність наших клієнтів у відділеннях інших банків, що працюють в Криму. Спасибі всім без винятку банкірам: вони миттєво відгукнулися на заклик про допомогу. Минулої п'ятниці на рахунках кримської дирекції було заблоковано 25 мільйонів. До вечора 21 червня ми вже погасили близько 12 млн. боргів перед клієнтами-юридичними особами. У гіршому випадку наших власних ресурсів може не вистачити на два-три мільйони з решти боргу, але це, повторюся, найгірший варіант. Боюся наврочити, але дуже велика ймовірність, що ми все ж впритул закриємо всі свої борги. Вже закриті всі зобов'язання агробіржі перед сільгосппідприємствами, майже закрили - по здравницям Великої Ялти, на 70% розрахувалися з "Артеком", зараз працюємо по піонертабору. Чому такі пріоритети? Потрібно платити за паливо для прибирання, а в здравницях - годувати людей.

Що робити простим вкладникам?


А. Бурдюгов: Рішенням НБУ на місцях складено і передано до Києва повні списки вкладників з усіма даними - 15 пунктів по кожному. Верховна Рада повинна прийняти рішення про те, щоб внести зміни до держбюджету-2001 і випустити цінні папери на суму вкладів населення в банк "Україна". Потім Нацбанк за рахунок своїх і міжнародних грошей викупить ці облігації і передасть всю суму вкладів з "Україною" в Ощадний банк.
В.Пробей-Голова: Ресурси ми вже передали до Києва з величезним запасом, в два з гаком рази більше: на 17,5 мільйона вкладів населення передано 46000000 (на 28 млн ресурсів, тобто власне грошей, і на 18 млн.. - власності).
А. Бурдюгов: За весь термін на вклади будуть нараховані відсотки, тобто інтереси вкладників будуть максимально дотримані, що підтвердив неодноразово у своїх інтерв'ю прем'єр-міністр Анатолій Кінах.
Коли повернуть гроші підприємствам?

В.Пробей-Голова: Ми - не МММ, не банк "Слов'янський", ніхто нічого не вкрав, у нас всі гроші в наявності. Після жнив господарства нам повернуть 24 млн.грн. кредитів - урожай є, та й в минулому році всі видане до нас повернулося. Ще частина грошей вкладена в цінні папери, частина - до держбюджету.
Потрібно тільки зрозуміти, що неможливо всі гроші віддати в одну секунду. Близько 3 млн.грн. повернемо в липні, по 5 млн. - У серпні та вересні, ще по півтора - у жовтні-листопаді. До 20% коштів з розрахункового рахунку будемо видавати негайно.
Чому це сталося?

Історія почалася ще в 1996 році і закінчилася 28 травня цього року зі зміною уряду в Києві. Держава нам повинно, за різними оцінками, від 400 до 600 мільйонів гривень. Брали у банку гроші то на будівництво - того ж палацу "України", то на те, щоб заспокоїти шахтарів під час їхніх походів на Київ, і постійно - на кредити АПК. Вже визнано, що 400 млн.грн. нам повинні різні впливові люди держави, один народний депутат Супрун взяла 90000000 ... (Крим, слава богу і нашої автономії, був менше зав'язаний на обслуговування всіх цих "соцзамовлення" - "КВ".)
Ніколи не подумав би, що через десять років життя держави таке можуть зробити з потужним банком А. Бурдюгов: Я думаю, що причини нинішньої кризи "Україна" - в минулих виборах .. Дехто, як в анекдоті, взяв чуже на час і не хоче повертати своє ...

Кіра ІВАНОВА
 
-
AlohaДата: Вівторок, 08.11.2011, 19:02 | Повідомлення # 18
>=150
Група: Модератори
Повідомлень: 186
Статус: Offline
Борг банку "Україна" - мільярд гривень

Липень 2001
(Podrobnosri.com.ua)


Основний борг банку "України" становить 1 мільярд гривень, і основна його частина розподілена між 20 головними позичальниками банку, повідомив співголова партії "Яблуко" народний депутат Віктор Суслов на прес-конференції в УНІАН у середу.
За словами народного депутата, в результаті банкрутства банку може постраждати більше 8 мільйонів українців, а для уникнення банкрутства банку необхідно отримати не менше 1 мільярд гривень для відновлення платіжного балансу. Віктор Суслов повідомив, що пропозиція Міністерства фінансів випустити ОВДП для вирішення фінансової кризи банку "Україна" може викликати претензії інших банків, для вирішення фінансових проблем яких не були випущені державні облігації та інтереси вкладників яких держава не захистила.
За його словами, фінансова криза банку "України" виник не через виконання державних програм, а через видачу кредитів комерційним структурам, які не поверталися і які керівництво банку "України" не вимагало повернути. За даними співголови партії "Яблуко", збитки банку "України" за державними програмами і комерційними кредитами співвідносяться як 30% до 70%.
Крім того народний депутат повідомив, що в запропонованому вчора парламентаріям проект постанови Верховної Ради "Про створення тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України для з'ясування причин, що призвели до кризового стану Акціонерного комерційного агропромислового банку" Україна "персональний склад комісії включає в себе боржників і акціонерів банку Україні . Це, на думку Віктора Суслова, може призвести, в разі прийняття даного складу комісії, до того, що розслідування буде спущено "на гальмах".
Народний депутат вважає, що законопроект сприяє покриттю збитків банку за рахунок коштів платників податків, а комерційні позичальники не повернуть отримані в банку кошти. Разом з тим, народний депутат вважає, що ймовірність повернення банку комерційних кредитів все ще залишається тому, що за фірмами, які брали кредити в банку, стоять впливові політики і народні депутати, які використовували, ймовірно, отримані кредити для проведення передвиборних кампаній. Віктор Суслов зазначив, що їм не вигідно, щоб їхні імена були розголошені в ході майбутнього розслідування ситуації в банку "України" тимчасовою слідчою комісією ВР.

А ось список тих, хто найбільше винен "Україна":
Асоціація "Інтерагро" - 67 млн.грн. і 18,5 млн.грн (річних відсотків);
ТОВ "Україна-Нафта" - 59,6 млн.грн та 3,9 млн.грн.
Корпорація "Республіка" - 7,1 млн.грн та 17,2 млн.грн;
ЗАТ "Укррос" - 44,5 млн.грн. і 4,1 млн.грн;
ЗАТ "Атланта-Інтернейшл" - 25,3 млн.грн, і 9,5 млн.грн;
АТ "Україна-Холдинг-Лізинг" - 2,2 мн.грн. і 10,9 млн.грн;
ЗАТ "СНТЦ" ресурсозбереження "- 31,3 млн.грн і 12,6 млн.грн.
ЗАТ "Ферум-Трейдинг" - 7,5 млн.грн та 1,6 млн.грн;
ДАК "Хліб України" - 6,1 млн.грн. і 2,4 млн.грн;
ТВМП "Українська мова" - 27,6 млн.грн. і 0,5 млн.грн.
Державна податкова адміністрація України - 12 млн.грн. і 3,3 млн. гривень.
 
-
AlohaДата: Вівторок, 08.11.2011, 19:04 | Повідомлення # 19
>=150
Група: Модератори
Повідомлень: 186
Статус: Offline
"Передінфарктний" стан українського агробанку: хто винен і що робити?

Липень 2001
(Коментарі дня, http://www.ufs.kiev.ua/ )


Банк "Україна" опинився на грані банкрутства через неповернених кредитів, які брали, здебільшого, народні депутати, - вважає народний депутат, лідер Українського народного Руху Юрій Костенко.
Як повідомили УФС в прес-службі партії, на який відбувся 2 липня засідання Погоджувальної ради депутатських груп і фракцій, який рекомендував парламенту створити слідчу комісію з розслідування ситуації навколо АК АПБ "Україна", Ю. Костенко наголосив, що комісія повинна визначити цих депутатів і звернутися в правоохоронні органи з пропозицією порушити кримінальну справу.
"Той, хто розікрав банк" Україна ", повинен бути притягнутий до відповідальності", - вважає Ю. Костенко.
Як повідомлялося раніше, 11 червня поточного року уряд передав на розгляд Верховної Ради законопроект, що передбачає випуск державних цінних паперів як гарантії забезпечення вкладів та інтересів вкладників банку.
За словами прем'єр-міністра України А. Кінаха, цей законопроект передбачає збереження рівня забезпечення агропромислового комплексу кредитними ресурсами на ринкових умовах, створення на базі певної частини банку "України" земельного іпотечного банку. При цьому він зазначив, що дані заходи є першим етапом реорганізації банку.
Очевидно, що експерти Міжнародного валютного фонду, що проводили в минулому році аналіз фінансового стану АК АПБ "Україна" і прийшли до висновку про його ділової недієздатності, мали рацію - все боязкі спроби санації цієї установи, до яких вдавався українською стороною, завершилися провалом, і банк не зміг вийти на прибутковий рівень діяльності. Національний банк і Міжвідомча комісія, головою якої є міністр фінансів України І. Мітюков, визнали факт "клінічної смерті" банку і тепер стурбовані прийняттям на майбутньому 5 червня цього року засіданні парламенту законопроекту, покликаного забезпечити найбільш безболісне врегулювання всіх зобов'язань покійної фінансової структури. Невідомо при цьому, чи підуть депутати назустріч уряду в питанні прийняття запропонованого законопроекту, однак вони напевно спробують з'ясувати причини краху зазначеної фінансової інституції, зокрема, зроблять спробу "розібратися" з бездарним менеджментом, який протягом довгих років проводився в банку "України". При цьому очевидно, що на користь депутатів "грає" факт наближення парламентських виборів - це зобов'язує до прояву принциповості.
Однак повернемося до самого "винуватця торжества". Результати прорахунків і можливих зловживань у банку більш ніж вражають: за словами глави НБУ Володимира Стельмаха, тільки для "виведення банку зі збиткової діяльності" необхідно близько 500 млн.грн. При цьому не можна сказати, що НБУ не намагався виправити становище. Для збереження "Україна" на плаву Нацбанк переносив терміни погашення стабілізаційних кредитів, виданих раніше для підтримки ліквідності банку, придбав у "Україна" частину облігацій внутрішньої державної позики, а також пообіцяв здійснити викуп з його інвестиційного портфеля державних цінних паперів на суму 112 млн.грн . у випадку вдалих пошуків інвестора, готового вкласти в хіреющій український агробанк 250 млн.грн. Однак такого інвестора знайти так і не вдалося, незважаючи на те, що закриті переговори з низкою фінансових структур і велися.
Доля "профільного" банку також дуже турбувала Міністерство аграрної політики, яке довгі роки успішно користувалося цією фінансовою структурою для непрямого субсидування збиткових сільгоспвиробників. Відомо, що на початку 90-х рр.. останні зіткнулися з різким зростанням цін на паливо і промислові товари, а також з адміністративними перепонами на шляху підвищення цін на власну продукцію. Відповідні борги "успішно повисали" на АПБ "Україна". При цьому сам банк у роботі зі своїми дебіторами був "зв'язаний по руках і ногах" - банкрутство сільгоспвиробників у нашій країні заборонено законодавчо. Не можна також не відзначити ту обставину, що фактичне припинення діяльності "Україна" за часом збіглося з деякою лібералізацією агроринків, що збільшило рентабельність вітчизняного аграрного виробництва. Однак банку, ймовірно, вже не судилося попрацювати на цьому "агро-фінансовому полі" - в даний час в агрокредитування його з успіхом підміняють такі потужні фінансові структури як АППБ "Аваль", АК "Промінвестбанк", КБ "Фінанси та Кредит". У зв'язку з цим припинення діяльності АК АПБ "Україна" вже не матиме критичного впливу на вітчизняних аграріїв. При цьому, однак, у ряді регіонів України це може викликати тимчасові проблеми.
Однак найбільший інтерес нині викликає подальша доля активів "Україна". Відповідно до законопроекту, в рахунок вартості частини інвестицій і майна банку будуть емітовані державні цінні папери з тривалими термінами погашення. Крім того, відомо, що банк є власником значної (що складається з більш ніж 1,1 тис. Підрозділів) філіальної мережі у всіх регіонах Україні. Дуже ймовірно, що ця мережа залишиться в руках держави, і, швидше за все, буде використана для створення земельно-іпотечного банку, про необхідність якого неодноразово заявляв міністр агарної політики України Іван Кириленко. Можливо також, що філіальна мережа "Україна" буде використана і для створення нового банку, основним завданням якого буде визначено кредитування повільно видужує вітчизняного агропромислового комплексу. Найближчі місяці покажуть, в якому напрямку рушать Кабінет Міністрів і Нацбанк.
До речі
Кабінет Міністрів розробив законопроект, який дозволить вирішити питання безпечного переказу коштів населення з АК АПБ "Україна" в інші комерційні банки, - повідомив журналістам міністр фінансів України І. Мітюков після засідання уряду.
За його словами, цей законопроект вже переданий у Верховну Раду і буде обговорено на її засіданні 5 липня.
Як повідомив І. Мітюков, другим напрямом створеної робочої групи з питань банку "України" буде супроводження у парламенті відповідного законопроекту з метою його найшвидшого прийняття.
І. Мітюков сподівається, що законопроект дозволить уряду додатково випустити облігації внутрішньої державної позики на с! умму 450 млн.грн. і таким чином забезпечити гарантування вкладів населення. Як зазначив глава Мінфіну, цей законопроект найбільше стосується змін до закону про держбюджет, згідно з яким міністерство фінансів має право здійснювати такий випуск облігацій.
Банкрутство банку "Україна" було викликано штучно, - заявила народний депутат, лідер Прогресивної соціалістичної партії Наталія Вітренко, виступаючи на ранковому пленарному засіданні Верховної Ради 3 липня.
Н. Вітренко вважає, що вимоги реорганізувати цей банк пояснюється бажанням "привести в парламент широкомасштабні політичні сили". За її словами, на початку поточного року проводився цілеспрямований відтік фінансових ресурсів банку "України" в "центр", після чого два місяці тому були припинені виплати в регіональних відділеннях банку.
При цьому, наголосила Н. Вітренко, банк завжди був забезпечений ресурсами "на 130%" та "акуратно працював з клієнтами".

Хроніка "падаючого" агробанку: реструктуризаційні ноу-хау уряду попитом не користуються

Липень 2001
(Коментарі дня, http://www.ufs.kiev.ua/ )


Верховна Рада України не прийняла внесений Кабінетом Міністрів проект закону "Про випуск облігацій внутрішньої державної позики в обмін на активи Акціонерного комерційного агропромислового банку" Україна "(" за "- 137 депутатів з 390, зареєстрованих у залі), - повідомив власний кореспондент УФС.
Для довідки. Законопроектом передбачався випуск ОВДП строком обігу 10 років на суму 450 млн.грн. та здійснення їх обміну на активи АК АПБ "Україна".
Крім того, в законопроекті передбачалося внести зміни до Закону "Про державний бюджет України на 2001 рік". Зокрема, передбачалося встановити граничний розмір дефіциту держбюджету на 2001 р. в сумі 450 млн.грн.
Очевидно, що згаданим законопроектом уряд намагався виконати двоєдине завдання: з одного боку, продемонструвати Міжнародному валютному фонду своє прагнення вирішити проблему банку "України", з іншого, - отримати матеріальну основу для створення в Україні нового банку - ипотечно-земельного. Іншими словами, за рахунок міститься в зазначеному законопроекті вельми специфічної моделі реструктуризації активів "Україна" уряд прагнув фактично отримати кредит у розмірі 450 млн.грн. строком на 10 років на створення нового фінансово-кредитної установи.
Однак при цьому, як досить часто буває, виконавча влада не особливо "подбала" про відповідність проекту закону чинному законодавству. Зокрема, згідно зазначеного законопроекту, уряд провело б аудиторську оцінку активів банку, після чого обміняло б найбільш необхідну для створення земельного банку їх частину на "високоліквідні цінні папери держави" (ОВДП -? УФС). Тільки в цій процедурі можна побачити два протиріччя: по-перше, аудиторську перевірку повинні проводити незалежні особи, які уповноважені на це самим суб'єктом господарювання, по-друге, облігації, відповідно до Закону України "Про цінні папери і фондову біржу", можуть розміщуватися лише на добровільних засадах, і оплачені вони можуть бути виключно грошовими коштами, що залишаються після оподаткування, але ніяк не активами.
Крім того, починати створювати іпотечний банк без закону "Про іпотеку" і нового Земельного кодексу просто безглуздо - це буде, на наш погляд, ще один цілком легальний "коридор" субсидування сільського господарства та "інших зацікавлених" осіб.
Крім цього, прийняття згаданого законопроекту може створити вкрай неприємний правовий прецедент, коли на законодавчому рівні держава за рахунок коштів платників податків вирішує проблеми окремого суб'єкта господарювання, нехай навіть це і колишній "системний" банк.
Але й не це найголовніше. Загальновідомо, що досить значна частина депутатів Верховної Ради так чи інакше пов'язана з банківським бізнесом. Очевидно, що для останніх можливість придбати за ліквідаційною вартістю частину філіальної мережі знаходиться "при смерті" банку "України" є досить привабливою. Таким чином, своєю відмовою прийняти запропонований Кабміном законопроект парламент фактично активізував механізм банкрутства цього банку. При цьому виконавча влада практично не матиме впливу на хід цього процесу, оскільки він буде проходити на загальних легітимних підставах. При цьому, як це не дивно, держава не володіє жодною акцією банку, отже, впливати на зазначений процес так, як цей відбувалося після продажу теплових електростанцій ВАТ "Донбасенерго", воно не зможе.
Повертаючись до причин поточного стану банку "Україна", можна з високим ступенем вірогідності припустити, що вони навряд чи коли-небудь стануть надбанням громадськості. Однак нестачі у передвиборчій полеміці з цього приводу не буде точно.
До речі
Випуск ОВДП для забезпечення гарантій вкладників банку "Україна" не призведе до втрат бюджету, - заявив у Верховній Раді голова Національного банку України Володимир Стельмах.
Як повідомлялося, випуск ОВДП на суму 450 млн.грн. передбачений відповідним законопроектом.
ОВДП планується розподілити таким чином: 271 млн.грн. - За вкладами населення, 100 млн.грн. - На бюджетні кошти, і 79 млн.грн. - На кошти сільгоспвиробників.
В. Стельмах заявив, що випуск ОВДП підтримає процес отримання коштів за рахунок активів банку.
Також, за його словами, випуск ОВДП дозволить зняти соціальну напругу. Як зазначив В. Стельмах в період з 1994 р. приймалося достатньо заходів для покращення ситуації в банку "України", але в результаті так і не вдалося забезпечити фінансову прибутковість, яка дозволила б зберегти вклади клієнтів банку.
Як вважає голова НБУ, випуск ОВДП також дозволить зберегти матеріально-технічну базу банку "України" і його структуру.
Із 448 народних депутатів 18 "мають відношення" до банку "України", - заявив в інтерв'ю журналістам голова Комітету Верховної Ради з питань боротьби з корупцією та організованою злочинністю Юрій Кармазін.
Однак при цьому він не назвав конкретних імен.
У свою чергу, лідер депутатської групи "Солідарність" Петро Порошенко повідомив журналістам, що у складі парламентської слідчої комісії з розслідування ситуації навколо банку "Україна" "таких людей немає". "Якщо з'ясується, що хтось із членів цієї комісії якимось чином причетний до цього банку, комісія буде ініціювати звернення до тієї чи іншої фракції або групи про заміну їх представника в слідчій комісії на іншу кандидатуру", - підкреслив П. Порошенко.
 
-
AlohaДата: Вівторок, 08.11.2011, 19:04 | Повідомлення # 20
>=150
Група: Модератори
Повідомлень: 186
Статус: Offline
"Україна" добивають по секретному меморандуму

Червень 2001
("Кримська правда" № 114 від 26/06/2001)


Отже, банк "Україна" вразив глибоку кризу. Заблоковано вклади, рахунки клієнтів, не виробляються платежі. Можна сказати, настав колапс. Розмова про це треба було б повести раніше, коли в наявності були багато ознак наближення лиха. Але все ж таки спочатку хотілося уважно розібратися в ситуації.
Кілька слів про банк "Україна", який був створений більше 10 років тому на базі найбільшого в країні Агропромбанку СРСР. "Україні" обслуговувала поряд з агропромисловим сектором економіки країни всю районну і сільську інфраструктуру. А в останні роки активно працювала і з вкладниками.
Банк динамічно розвивався всі ці роки, створив найбільшу в країні мережу банківських установ, які розташувалися у всіх містах та районних центрах.
Як результат 1,5 млн. людей стали вкладниками банку, понад 200 тисяч підприємств і організацій - його клієнтами. У числі акціонерів цього банку - 326 тисяч наших громадян. Всі вони разом з членами їх сімей складають значну частину населення країни, що за своєю суттю дає право "Україна" називатися народним банком.
Особливе місце в банку займала його кримська дирекція. Всі ці роки колектив дирекції був лідером не тільки в складі банку, але і в банківській системі Криму. Ми першими перевели населення і дрібний бізнес на роботу за пластиковими картками, і сьогодні в Криму цими сучасними технологіями охоплено вже 107 тисяч осіб. Єдиними в Криму надаємо послуги дилінгу, Інтернет - послуги. Ми реалізуємо програму по створенню і становленню Кримської аграрної біржі.
Все, здавалося б, йшло нормально, ніщо не віщувало біди, поки банк очолював один з найдосвідченіших фахівців А. Коваленко, який прийшов з посади міністра фінансів країни. Тут тоді працювали такі відомі люди, як В. Гетьман, В. Ющенко, І. Мітюков, але в 1996 році з Національного банку направили до нас "на зміцнення" одного із заступників голови правління НБУ В. Кравця. Одночасно вивели з ради правління "Україна" її регіональних директорів, як було сказано, "для мобільності роботи". І пішло - поїхало. Для початку перевели всі дирекції, незважаючи на наше запеклий опір, на єдиний кореспондентський рахунок в Києві, таким чином сконцентрували величезні ресурси областей в центрі. Взявши майже мільярд гривень, нове керівництво почало безконтрольну видачу кредитів, майже 600 мільйонів пішло під гарантії держави, решта роздали депутатам Верховної Ради та іншим впливовим особам в державі. Все це робилося, як нам говорили, в інтересах банку, в інтересах країни.
Буквально за два роки банк з процвітаючою організації, що одержувала понад 100 мільйонів гривень прибутку, скотився до 25 мільйонів збитку. Голови правління В. Кравця зняли з роботи і перевели директором одного з департаментів Національного банку, де він працює і в даний час. А в "Україну" ввели режим санації.
З 1998 року, який вважаємо кризовим, і почався процес експериментів над банком "Україна". З боку Національного банку вводилися нескінченні обмеження, призупинялися ліцензії на ті чи інші види банківського обслуговування, довго вивчали роботу кожного підрозділу, проводилися безкінечні ревізії і по них видавалися постанови.
У вересні 2000 року, коли в банку була відновлена ​​платоспроможність, тобто платежі йшли день в день, сюди була введена тимчасова адміністрація. Понад 150 фахівців Національного банку України, узявши керування на себе, повинні були поліпшити стан справ у нашій системі. У своїх інтерв'ю ЗМІ голова Національного банку В. Стельмах і колишній прем'єр-міністр В. Ющенко запевняли, що все йде нормально. Більш того, вже в грудні 2000 року ними було підписано спільну постанову за | 1903 року, яким передбачалося вирішити цілий ряд проблем: від повернення боргів держави банку, викупу облігацій, які були нав'язані банку в період кризи, до відповідних прохань та доручень правоохоронним органам з надання допомоги в поверненні кредитів недбайливими, але відомими позичальниками. Передбачало цю постанову і повернення ліцензій на обслуговування бюджету, Пенсійного фонду. Тобто дії керівництва країни, на перший погляд, підтверджували його бажання підтримати і відновити колишню фінансову міць "Україна". Натхнені таким увагою ми почали активно кредитувати сільських товаровиробників, відновили зв'язки з Пенсійним фондом, почали залучати вклади населення для поповнення ресурсної бази.
Група директорів кращих дирекцій, серед яких Кримська, Запорізька, Полтавська, Сумська, ініціювала 5 березня 2001 розгляд питання про долю банку в комітеті Верховної Ради країни із запрошенням туди всього керівництва НБУ, профільних комітетів, Міністерства аграрної політики, Мінекономіки та інших зацікавлених організацій. На цій нараді було вирішено, що банк повинен існувати і розвиватися, особливо в умовах глибокого реформування сільського господарства.
З усіх питань було підготовлено велике постанову, яка разом з листом директорів голова комітету Є. Ващук представила на особистій зустрічі президента країни Л. Кучмі. Наші плани отримали в нього повну підтримку. На зустрічі, зокрема, йшлося про збереження "Україна" як галузевого банку, як головного фінансового інструменту в реалізації програми перетворення села. Передбачалася поступова трансформація банку в земельно-іпотечний, з розширенням його функцій при обов'язковій участі держави. Таким чином, з'явилася нормальна програма оздоровлення одного з найбільших банківських установ країни. Погодившись із тим, президент дав відповідні доручення Кабінету міністрів, Національному банку, Міністерству фінансів і Міністерству аграрної політики. Тим більше, що наші ідеї перегукувалися з положеннями указу президента про зміцнення банківської системи країни. Здавалося б, все є, щоб безболісно для клієнтів, без паніки реалізувати найважливішу політичну і соціальну задачу.
Але як це у нас часто буває, хтось розробив інший сценарій, спрямований на знищення банку "Україна". Тому за дорученнями президента, як і за постановою Кабінету міністрів, ніхто нічого не робив, незважаючи на те, що ми постійно намагалися звернути вніамніе на цю проблему зверненнями до Кабміну, Міністерство аграрної політики, Національний банк України. У Верховній Раді робилися депутатські запити, ми змушені були звернутися за допомогою до Ради безпеки, уявляючи, які політичні, соціальні та економічні наслідки викличе закриття банку.
Але питання не вирішувалося. Посадовими особами ніяких практичних заходів не приймалося. Після повторного звернення до президента на початку травня вдалося провести нараду, на якій піддалися дуже різкій критиці і міністр фінансів України Ігор Мітюков, і глава НБУ Володимир Стельмах. Компанія чиновників заворушилася, але час було безнадійно втрачено. Після травневого наради почали розроблятися проекти постанов з випуску цінних паперів, але знову ж не під борги держави, а під активи (будівлі та споруди) "Україна", проекти установчих документів щодо створення земельно-іпотечного банку. Ці пропозиції передані на розгляд у Верховну Раду тільки в середині червня, коли часу для прийняття потрібних постанов майже не залишилося. Це питання хоч якось вдалося зрушити з мертвої точки лише після звернення керівників регіонів до президента Л. Кучмі, коли він був у Криму. До нього звертався глава Кримського парламенту Л. Грач, а глава уряду С. Куніцин порушив це питання перед прем'єр-міністром Анатолієм Кінахом.
Ми не могли зрозуміти, що відбувається, чому такий неповороткою виявилася державна машина, чому так погано чиновниками виконуються доручення керівників держави. Це вдалося з'ясувати собі тільки після того, як нам в руки потрапив меморандум Міжнародного валютного фонду, який підписали від імені нашої держави ті ж чиновники Єхануров, Стельмах, Мітюков і Тополов (адміністрація президента). І зверніть увагу на дату - 12 грудня 2000 року, тобто за два тижні до виходу в світ постанови Кабінету міністрів України, яким передбачалося оздоровлення банку "України". Скільки треба мати цинізму, щоб однією рукою санкціонувати в меморандумі закриття банку до 1 липня 2001 року, а другий - дурити вкладників, пенсіонерів, лікарів і вчителів, інших клієнтів та співробітників банку "України", розповідаючи їм у своїх інтерв'ю казки про велике майбутнє банку ! Як тут не згадати слова президента країни про те, що адміністративна реформа у нас вже перезріла. Зараз сценарій розвивається чітко по меморандуму, і банк "України", мабуть, закриють до запропонованих МВФ терміни. Як висловився один з оглядачів інформаційно-аналітичної газети "Версії", за гроші Світового банку, без яких ми вже, до речі, прожили, і не зовсім погано, більше двох років, розірвуть на частини.
Якщо тупо виконувати вимоги того ж МВФ, можна дискредитувати найпрекрасніші ідеї, угробити "Україна", будь-яке інше установа. Ми ж пропонували власні різні сценарії виведення банку з кризи. Враховуючи те, що наші проблеми на 87 відсотків зосереджені в Києві, або, як ми говоримо, на "асфальті", а регіональна мережа працює добре, слід було б розділити відповідальність. На живої базі створити новий банк. Адже 16 тисяч фахівців, зайнятих у різних структурах "Україна", не винні в тому, що криза охопила наш банк. Криза на совісті кількох чиновників високого рангу. Не винні в цьому і клієнти, які пов'язали з банком свою долю.
Вже в останні дні ми запропонували провести серед банків інвестиційний конкурс, визначити, хто з них міг би взяти в свої обійми успішно працюють підрозділи "Україна", що дозволило б значно посилити, я підкреслюю, не послабити, а, навпаки, посилити банківську систему країни . Але, мабуть, сили, а вони відомі, це ті, хто винен банку величезні суми, передбачають поховати банк і таким чином уникнути відповідальності і повернення взятих кредитів. Їм байдуже, що постраждають мільйони наших громадян. Нам же важко усвідомлювати, яке зараз багатьом з наших клієнтів, вкладників, як важко фахівцям, праця яких стає непотрібним суспільству, а адже їм необхідно годувати свої сім'ї. Багато хто не може зрозуміти, навіщо закривати "Україна" в Криму, яка з початку року отримала 2,5 мільйона гривень прибутку? Це більше будь-якого іншого банку.
Звичайно, зараз уряд в терміновому порядку розробляє захист вкладів населення, запропонувавши Верховній Раді програму переведення вкладів в Ощадний банк Україна. Ми вже передали реєстри всіх вкладників в Ощадбанк, МВФ готовий виділити 10-12 мільйонів доларів на соціальне облаштування наших фахівців, але залишається не захищеним клієнт з його коштами.

Валерій Пробий-Голова,
директор банку "Україна" в АРК.
 
Форум » Навчальні матеріали (все, що не ввійшло в Бібліотеку файлів) » Економічні статті » Хроніка знищення банку "Україна" (представлені матеріали, що публікувалися в різних джерелах)
Пошук:




Перший неОфіційний сайт студентів НАСОА (ДАСОА) © 2010 - 2024
Національна Академія Статистики, Обліку та Аудиту (Державна Академія Статистики, Обліку та Аудиту)
При використанні матеріалів сайту посилання на сайт http://nasoa.org.ua обов'язкове!

Перший Неофіційний сайт студентів НАСОА не надає електронні версії творів, а займається лише колекціонуванням і каталогізацією посилань, які присилаються та публікуються нашими читачами. Якщо ви є правовласником якого-небудь матеріалу і не бажаєте, щоб посилання на нього знаходилось в нашому каталозі, зв'яжіться з нами і ми видалимо їх. Файли для обміну надані користувачами сайту, і адміністрація не несе відповідальності за їх зміст. Прохання не заливати файли, захищені авторськими правами, а також файли нелегального змісту!

каталог сайтів