П`ятниця, 29.03.2024, 02:09
Вітаю Вас Гість | RSS

неОфіційний сайт студентів НАСОА (ДАСОА)
Національна Академія Статистики, Обліку та Аудиту









Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS
Форум » Навчальні матеріали (все, що не ввійшло в Бібліотеку файлів) » Економічні статті » Хроніка знищення банку "Україна" (представлені матеріали, що публікувалися в різних джерелах)
Хроніка знищення банку "Україна"
-
AlohaДата: Вівторок, 08.11.2011, 19:14 | Повідомлення # 26
>=150
Група: Модератори
Повідомлень: 186
Статус: Offline
У борг давали щедро. Де гроші?

21.07.2001р
Газета "Голос України" , № 128


Депутатський запит Генеральному рокурору Україна Потебенько М.А.

Про розслідування обставин неповернення АК АПБ "Україна" кредитів на суму понад 800 млн. грн. 116 комерційними структурами та понад 1 млн. 300 тис. грн. 10 фізичними особами, і притягнення винних до встановленої законом відповідальності.
Шановний Михайло Олексійович!

3 липня з. р. Верховна Рада України направила вам як Генеральному прокурору України та іншим керівникам правоохоронних органів наш депутатський запит «Про перевірку фінансово-господарської діяльності акціонерного агропромислового банку" Україна ", встановлення причин, що призвели банк до фінансової кризи і неплатоспроможності, і притягнення винних осіб до встановленої законом відповідальності ». 6 іюлі с. р. Верховна Рада України направила вам як Генеральному прокурору України наш депутатський запит "Про розслідування обставин неповернення акціонерному агропромисловому банку" Україна "кредитів на суму понад 374 мільйони гривень комерційними структурами" Інтерагро "," Україна-Нафта "," Укррос "," Республіка "," Атланта-Інтернешнл »,« Україно-Холдинг-Лізинг »,« Ферум-Трейдинг "," Ресурсозбереження ", ТАК" Хліб України "і Державною податковою адміністрацією України".

На додаток до зазначених запитам повідомляємо, що згідно з отриманою нами в порядку ст. 13 Закону "Про статус народного депутата України" інформації за станом на 1 червня 2001 року 116 комерційних структур, які отримали кредити в ГОУ банку "Україна" (Київ), мали заборгованість перед ним у сумі 827 754 441 грн. (Список боржників на 3 аркушах додається). 10 фізичних осіб (список додається), які отримали кредити в ГОУ банку "Україна" (Київ), мали на 1 липня 2001 року заборгованість перед цим банком в сумі 1319739 грн.

Керуючись ст.86 Конституції України, ст. ст. 12, 21 Закону "Про статус народного депутата України", Генеральній прокуратурі Україні необхідно встановити:
- Обставини отримання 116 комерційними структурами і 10 фізичними особами кредитів у банку "України", на які цілі були використані ці кредити, причини їх неповернення і яка сума, боргу вказаних комерційних, структур і фізичних осіб перед банком "Україна" на час розгляду депутатського запиту ;
- Керівників (дати прізвища) зазначених комерційних структур і використовували вони ці кредити як фізичні особи, їх майнове і фінансове становище (декларацію про їх доходи) та наявність у них за кордоном банківських рахунків;
- Хто з посадових осіб, народних депутатів України (дати прізвища) надавав допомогу зазначеним комерційним структурам і фізичним особам в отриманні кредитів у банку "Україна".
За результатами перевірки вам як Генеральному прокурору Україні необхідно прийняти рішення відповідно до ст. 97 КПК України, дати правову оцінку діям посадових осіб зазначених комерційних структур і фізичних осіб, винних притягнути до встановленої законом відповідальності і прийняти "юри для відшкодування завданих збитків банку" України ".
Про результати розгляду депутатського запиту і прийнятті рішення повідомте нам в
встановлений законом строк, давши повну відповідь на кожен поставлене запитання.

З повагою,
Г. ОМЕЛЬЧЕНКО. А. ЄРМАК, народні депутати України
(Депутатське об'єднання "Антимафія", депутатська група "Соборність")

Загальний Залишок заборгованості найбільшіх 11 позічальніків ГОУ банку "Украіна" станом на 01.06.2001 р. (В грн.)
Інформація про найбільшіх позічальніків -. (. В грн) Фізичних ОСІБ банку "Украіна" на 01.07.20001 р.
 
-
AlohaДата: Вівторок, 08.11.2011, 19:18 | Повідомлення # 27
>=150
Група: Модератори
Повідомлень: 186
Статус: Offline
Вже померла «Україна» ...
24.07.2001 р.
Газета "Свобода" , № 28


Історія перша: як конвертувати гроші до повного їх зникнення


В кінці 1991 р. незалежна Україна була стурбована введенням з 1 січня 1992 своїх грошей-купонів. У зв'язку з цим в банках накопичилося величезна кількість рублів, які необхідно було терміново пустити в оборот. Найвигіднішим на той момент способом їх "порятунку" була конвертація в тверду валюту. У цих умовах керівництво банку "України" прийняло рішення про конвертацію 2 млрд. вільних грошових коштів. 13 грудня 1991 голова правління банку В. Гетьман підписав договір про спільну діяльність з генеральним директором ТзОВ "ДіПСовГруп" А. Докійчук (м.Москва), яке і взялося виконати це завдання за посередництва науково-виробничої фірми екологічної "Батьківщина". 18 грудня, згідно з платіжним дорученням № 197, банк "України" перевів 2 млрд. рублів власних коштів до Московського філія Ощадбанку РФ на розрахунковий рахунок ТзОВ "ДіПСовГруп" для обміну їх до 11 січня 1992 на 31 млн. 111 тис. доларів США.

Однак, як ви, напевно, здогадалися, гроші так і не були повернуті в Україну. Тоді банк звернувся до Вищого арбітражного суду України, де в ході судового розгляду були виявлені обставини, що свідчать про склад злочину, про що і була проінформована Генпрокуратура. Остання в свою чергу порушила 1 жовтня 1992 кримінальну справу за ст. 167 КК України - халатне ставлення до виконання службових обов'язків - відносно посадових осіб банку "Україна", українсько-американського СП "Сігма", причетного до справи, і НПЕФ "Батьківщина".

Як виявилося згодом, на вимогу банку "України" повернути гроші А. Докійчук запропонував замість відстрочені платежі у вигляді банківських сертифікатів фірми "Картезій Фаїні Корпорейшн", офіційним представником якої був. 9 березня 1992 АКБ "Україна" прийняв ці сертифікати загальною вартістю 35 млн. доларів. При цьому Докійчук відмовився повідомити назву банку, який міг би підтвердити їхню реальну вартість.

Пізніше слідство встановило, що зазначена корпорація перебувала в стадії ліквідації. Більше того, її ліквідаційний директор не бачив пред'явлених "Україна" банківських сертифікатів і не видавав на ніхдовевенностеі. Справа в тому, що, згідно з міжнародним правом, фірма, що знаходиться в ліквідації, не має права укладати будь-які угоди. Загалом, в результаті зазначених фінансових операцій наша країна втратила не 2 млрд. 240 млн. рублів, а в кілька разів більше - близько 12 млрд. штрафні санкції, інфляція і т.д. Тоді, в 1993-му, Генпрокуратура мала намір ставити питання про притягнення керівництва банку "України" до кримінальної відповідальності, оскільки воно, не перевіривши належним чином партнера, фактично "на шару" довірило йому мільярдні кошти. Тоді ж керівництво МВС відзначало, що аж надто багато за останній час стало виявлятися фінансових злочинів і фактів зловживання службовим становищем в банку "Україна" та його філіях. Взяти хоча б кримський.

Історія друга: життя на півдні вимагає підвищених витрат

У 1992 р. у ЗМІ прокотилася хвиля публікацій про фінансові махінації начальник ОПЕРУ Кримської республіканської дирекції АПБ "Україна" пані Протасової. Як з'ясувало тоді слідство, Протасова, ставши членом правління ряду комерційних структур і ввівши операційний відділ агропромбанку "Україна" до складу їх співзасновників, видала протежіруемим фірмам - "Імпекс-55 Крйм", "Промінь" ("Пасс"), "Бюро-55 »- з листопада 1989 по лютий 1992 15 кредитів на загальну суму 812,5 млн. крб. При цьому при настанні терміну погашення кредитів Протасова, використовуючи своє службове становище, кредитні договору не продовжувала, заходів до стягнення підвищеної плати за користування грошовими кошти ми, а також оголошенню позичальників неплатоспроможними не приймала, в результаті чого банку "України" і державі завдано істотної шкоди .

Що найцікавіше, кредитний комітет "Україна", куди серед інших входили Віктор Ющенко та Ігор Мітюков, чомусь кояться неподобств у своєму кримському філіалі не помічав.

Правда, з оглялкой на численні, які здобули широку популярність останнім часом факти зловживань, дивним цей факт вже не здається.

Історія третя: Мітюков і 20 мільйонів

У грудні 92-го р. тодішній заступник голови правління банку "України" Ігор Мітюков (нині - міністр фінансів) підписав кредитний договір 328/25/1, відповідно до якого СП "Дніпрокераміка" було надано кредит у сумі 12,5 млн. доларів США для будівництва заводу з виробництва та випуску керамічних виробів. Договором передбачалася виплата 13% річних з кінцевим строком погашення до 05.12.96 р.

Однак, оскільки позичальник зобов'язань не виконав, за рішенням арбітражного суду його майно перейшло у власність банку. Правління "Україна" прийняло рішення про створення на базі СП "Днепроке-раміка" закритого акціонерного товариства. Цим же рішенням було передбачено реструктуризувати основний борг СП шляхом переоформлення кредитного договору на ЗАТ і вирішено списати нараховані, але невиплачені відсотки, які на 21.03.97 р. становили 7,6 млн. доларів. Рахувати вмієте? 12,5 млн. + 7,6 млн. = 20,1 млн.

Ледве підписавши з банком "Україна" договір про переведення боргу на суму 9,4 млн. доларів, вже ЗАТ "Дніпрокераміка" підписало 30.12.97 р. з банком новий кредитний договір № 97020 / 2, за яким ... отримало кредит на 9,4 млн. дол під 1% річних.

Додаємо до 20,1 млн. 9,4 млн. - Отримуємо 29,5 млн.

Однак і нова структура своїх зобов'язань не виконала. Внаслідок цього 09.06.98 р. ЗАТ було ліквідовано, а його правонаступником визнаний все той же банк "Україна". Вже через 9 днів - 18.03,98 р. - Збори засновників прийняло рішення створити товариство з обмеженою відповідальністю "Дніпрокераміка", яке, згідно знову підписаному з банком договором про переведення боргу, взяло на себе борги ЗАТ перед кредиторами на суму ... 83 тис. грн. Про мільйонні борги банку "України" в договорі чомусь нічого не говорилося.

Правда, 04.03.1998 р. з'явився Указ Президента № 167, що забороняє переведення боргу. Але що ж робити з мільйонами?

Зустрілися тоді керівництво банку "Україна" і директор 000 "Дніпрокераміка", посиділи, порадилися і вирішили: не може суспільство розплатитися з банком за кредитом та виплатити 1% річних за користування кредитом.

Ну, на нема й суду нема, вирішили в банку і ... уклали 16.08.99 р. з 000 новий кредитний договір, за яким "Дніпрокераміка" отримувала довгостроковий кредит на суму 42,96 млн. грн. на 25 років - до 20.01.2025 р. - Для покупки валюти та виконання своїх зобов'язань перед банком.

Отже, мільйони доларів - тю-тю, а замість цього - 42,96 мільйона гривень. Якщо навіть перевести цю суму в долари за нинішнім курсом 5,4 гривні за долар, вийде всього 7,95 млн. А інші? Більше того, а якщо курс зміниться (а зміниться він обов'язково)?

Є й ще ряд питань: кому, наприклад, буде виплачуватися ця сума, як і багато інших, взяті у банку комерційними структурами і неповернені, і чи будуть виплачуватися взагалі? Поки це невідомо, враховуючи до того ж, що з 16 липня почалася процедура банкрутства банку "Україна". А ось на питання, кому пішли в кишеню зазначені кошти, треба сподіватися, дасть відповідь парламентська тимчасова слідча комісія, якій прем'єр Анатолій Кінах пообіцяв створити "всі умови для роботи" та притягнути до відповідальності "кожна посадова особа, винна в банкрутстві банку, незалежно від його рангу ".

Марк ВАСИЛЬЄВ.
[c]
 
-
AlohaДата: Вівторок, 08.11.2011, 19:21 | Повідомлення # 28
>=150
Група: Модератори
Повідомлень: 186
Статус: Offline
Відкритий лист вкладникам банку "Україна"
27.07.2001 р.
UaBanker.Net


Шановні вкладники!


Сьогодні багатьох з вас цікавить проблема відшкодування коштів вкладникам банку "Україна", і ми отримуємо масу дзвінків з питаннями, де, як і коли будуть виплачуватися гарантовані суми відшкодувань фізичним особам, які мають вклад у названому банку. Для роз'яснення порядку виплат, передбачених чинним законодавством України, ми вирішили звернутися до вас зі сторінок періодичних видань, через канали радіо та телебачення, оскільки відповісти кожному, на жаль, немає можливості.

Щодо механізмів здійснення і повноти задоволення вимог вкладників ходить чимало різних чуток. У зв'язку з цим доводимо до вашого відома, що переважному більшості вкладників - фізичних осіб, виявлених ліквідаційною комісією банку "України", їх вклади будуть відшкодовані в повному обсязі. Згідно зі статистичними даними близько 95% вкладників банку "Україна" мають вклади в розмірі до 500 гривень. Таким чином, всі вони отримають відшкодування своїх вкладів повністю. Інші вкладники (близько 5%) отримають свої вклади від Фонду гарантування вкладів фізичних осіб частково, а залишок своїх заощаджень - від ліквідаційної комісії банку "Україна".

Повідомляємо вам, що на виконання Указу Президента України від 10.09.98 N 996/98 "Про заходи щодо захисту прав фізичних осіб-вкладників комерційних банків" та з метою забезпечення виплат гарантованих названим Указом сум за місцем проживання одержувачів грошових коштів Фонд гарантування вкладів фізичних осіб і ВАТ "Державний ощадний банк України" уклали 20 липня 2001 угода № 23 про співробітництво з виплати сум відшкодувань вкладникам банку "Україна" за рахунок коштів Фонду. Відповідно до цієї угоди Ощадбанк виступає платіжним агентом Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Здається, не треба напружувати свою думку, щоб зрозуміти: виплата відшкодувань зазначеної категорії вкладників банку "Україна" буде здійснюватися через установи Ощадного банку України.

Разом з тим, враховуючи нашу причетність до вирішення цієї дуже серйозної проблеми, ми не маємо права відмовчуватися щодо от яких невторостепенних питань. Що конкретно мається на увазі?

Перше. Вкладникам треба врахувати, що Фонд гарантування вкладів фізичних осіб не приймає від них заяв з вимогою відшкодувати кошти за вкладами в банку "України". Вся діяльність Фонду в таких випадках відбувається згідно процедур, визначених у Положенні про порядок відшкодування Фондом гарантування вкладів фізичних осіб коштів вкладників банків у разі їх ліквідації, затвердженому постановою Національного банку України від 11.01.01 № 8, і здійснюється без участі вкладника.

Друге. Звертаємо вашу увагу на те, що заява на визнання кредиторських вимог на повну суму вкладу слід подавати ліквідаційної комісії банку "Україна".

Третє. Ставимо до відома всіх вкладників банку "Україна", що Фонд гарантування вкладів фізичних осіб забезпечить виплати гарантованих сум, граничний розмір яких становить 500 гривень, в повному обсязі.

Четверте. Перерахування коштів Державного ощадного банку України для виплати їх вкладникам банку "Україна" здійснюватиметься Фондом одночасно з передачею реєстрів вкладників. Ці реєстри будуть складені таким чином, щоб вкладники отримували відшкодування у філіях Ощадбанку, розташованих у тих же населених пунктах, де знаходяться філії агропромбанку "Україна".

Відповідно до встановленого порядку установи Ощадного банку почнуть розсилку пойменованим в реєстрі Фонду вкладникам особистих повідомлень, починаючи з моменту отримання установами Ощадбанку реєстрів та отримання в повному обсязі суми, яку банк повинен виплатити одержувачам відшкодувань через свої установи відповідно до складених реєстрів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Як ви, думаємо, самі розумієте, все це - дуже копітка робота. Вона вимагає скрупульозної підготовки, а також певного часу.

У проведенні цієї надзвичайно відповідальної роботи Фонду та Ощадбанк будуть суворо дотримуватися чинного законодавства України, норм Положення про порядок відшкодування Фондом гарантування вкладів фізичних осіб коштів вкладників банків у разі їх ліквідації та угоди ї 23 про співпрацю з виплати сум відшкодувань вкладникам банку "Україна". Ми сподіваємося, що таким чином вам стане відомо про важливі аспекти існуючого порядку виплат гарантованих сум відшкодувань фізичним особам, які мають вклад в акціонерному агропромисловому банку "Україна".
З повагою
Від Фонду гарантування вкладів фізичних осіб
Валерій Огієнко,
виконавчий директор

Від ВАТ "Державний ощадний банк України"
Віктор Грибков,
голова правління
[/b][b]
 
-
AlohaДата: Вівторок, 08.11.2011, 19:22 | Повідомлення # 29
>=150
Група: Модератори
Повідомлень: 186
Статус: Offline
Умови отримання майна та приміщень банку "Україна" в оренду.

13.08.2001
УНІАН


Національний банк України повідомив всім комерційним банкам умови отримання майна та приміщень банку "Україна" в оренду. Як передає УНІАН, про це повідомив заступник Голови правління НБУ Володимир Кротюк 10 серпня на брифінгу. За словами В. Кротюка, головний ліквідатор банку Україні - Державне агентство з питань банкрутства - буде передавати в оренду автомобілі, комп'ютери, оргтехніку, меблі банку "України" шляхом відкритих публічних тендерів, які будуть проводитися не рідше одного разу на тиждень у центральному офісі банку "Україні" за участю всіх претендентів. Переможець тендерів буде визначатися рішенням тендерного комітету, який очолює головний ліквідатор банку України

Відповідно до затверджених умов надання майна банку України в оренду, строк оренди не повинен перевищувати 2-х років, проте передбачена можливість продовження оренди ще на рік.

В. Кротюк повідомив також, що договори оренди будуть передбачати можливість дострокового розірвання договору при необхідності термінового продажу майна банку.

Крім того, банкір відзначив, що для уникнення порушення умов договору до тендерів будуть допускатися не всі банки. За словами В. КРОТЮКА, банки, які будуть приймати участь у тендерах з оренди майна банку "Україна", повинні бути платоспроможними, забезпечувати збереження своїх коштів і мати оцінку за рейтинговою системою CAMEL не менше 3 балів за результатами останнього інспектування.

Також В. Кротюк повідомив, що при проведенні тендерів перевага буде віддаватися кандидатам, які планують зберегти банківську інфраструктуру банку "України", і брати в оренду весь майновий комплекс банку на рівні дирекцій або кількох дирекцій. Переваги також отримають ті банки, які готові викупити за пропозицією головного ліквідатора державні цінні папери за їх номінальною вартістю строком до 60 днів у сумі прямо пропорційною двократної балансової вартості прийнятого в оренду майна. Разом з тим, ліквідатор приймає на себе зобов'язання викупити ці папери через банківську систему або через НБУ.

Крім того, перевага буде віддаватися банкам, які разом з майновим комплексом банку "України" будуть приймати до себе на роботу співробітників банку, і готові погасити борги за газ, телефон, електроенергію, воду і охорону приміщень, що накопичилися з моменту відкликання у банку "України "банківської ліцензії додатково до основної орендної плати.

Банки повинні направити в Нацбанк свої пропозиції з оренди тих чи інших приміщень банку "Україна" до 20 серпня.

Як зазначив В. Кротюк ", передача приміщень і майна банку" Україна "в оренду не повинно призвести до збиткової діяльності банку, негативно вплинути на його здатність виконувати економічні нормативи та дотримуватись інших норм банківського законодавства".
 
-
AlohaДата: Вівторок, 08.11.2011, 19:23 | Повідомлення # 30
>=150
Група: Модератори
Повідомлень: 186
Статус: Offline
Г. Омельченко попросив Л. Кучму повернути 1000000000 банку "України"

14.08.2001
Liga.Kiev.Ua


Народний депутат Григорій Омельченко звинувачує Президента Леоніда Кучму і відомих народних депутатів у знищенні банку "України". Про це народний депутат повідомив сьогодні журналістам на прес-конференції. Як сказав Г. Омельченко, він проводив з Анатолієм Єрмаком і групою "Антимафія" депутатське розслідування дотичного того, "хто, як і чому фінансово знищив банк" Україна "За його словами, навесні 1999 року -. У рік президентських виборів" в Адміністрації Президента за участю тодішнього і нинішнього Президента Кучми був розроблений план захоплення банку "України" і використання його організаційних структур і фінансових можливостей на виборах ", - повідомляє" ". Г. Омельченко повідомив, що безпосередніми виконавцями" Форум захоплення "стали народні депутати України Олександр Волков та Володимир Сацюк.

За його словами "захоплення" банку стався 21 травня 1999 року, коли загальні збори комбанку переобрали раду "Україна". Згідно з рішенням зборів голову ради банку Віктора Ситника звільнили з посади у зв'язку з поданою заявою, заступника голови ради - Станіслава Бабенко - за власним бажанням. "Зустріньтеся з цими людьми, нехай вони вам розкажуть, як писали ці заяви", - сказав народний депутат. На зборах, повідомив Г. Омельченко, новим головою ради був обраний В. Сацюк, його заступником - А. Волков, ще одним заступником обрали "Сергія Федоренка - голову ради директорів ЗАТ" Укррос ", президентом якого є В. Сацюк", - сказав Г. Омельченко.

На зборах також було скорочено - з 32 до 16 осіб складу ради банку і затверджено президію ради банку в складі В. Сацюка, А, Волкова, С. Федоренко. Б. Супіханова і Л. Козаченко. "З п'яти - троє, тобто більшість з команди Волкова, Сацюка", - зазначив Г. Омельченко. 24 березня 2000 на чергових зборах був введений в президію і призначений заступником голови ради банку Володимир Гончаров - президент компанії "Укрросгазбуд", яка, як сказав журналістам Г. Омельченко є "компанією Володимира Сацюка".

"Таким чином гроші банку" Україна "були використані на вибори Президента Л. Кучми", - вважає Г. Омельченко.

Крім того народний депутат повідомив, що більша частина неповернених банку боргів - 533 млн. 500 тис. грн не повернута державою. "Це кредити разом з відсотками, які були видані банком під урядові гарантії кабінетів Лазаренка і Пустовойтенка на реалізацію держпрограм і до цих пір не повернені", - сказав Г. Омельченко.

Повідомивши, що всі необхідні документи він передав слідчої комісії по банку "Україна", народний депутат зажадав від Президента Л. Кучми "повернути банку" України "всього-на-всього один мільярд гривень, щоб матеріально не знищити банк". "Двісті мільйонів доларів для президента - кишенькові витрати, і він може пожертвувати ними щоб не знищити банк», - уклав Г. Омельченко.
До речі ...

Hа брифінгу в Міністерстві внутрішніх справ журналістами 03/08/2001 було порушено питання про участь Управління по боротьбі з організованою злочинністю в розкритті злочинних діянь, які вчинили посадові особи банку "Україна".

У зв'язку з цим начальник ГУБОЗ М. Корнієнко повідомив, що "розслідування діяльності банку" України "буде дуже важким і довготривалим. У всіх регіонах України працюють оперативно-слідчі групи, які займаються викриттям злочинів, пов'язаних з діяльністю банку" Україна ". На сьогоднішній день вже порушено 28 кримінальних справ стосовно працівників цього банку, 8 керівників притягнуто до відповідальності. Паралельно розслідуванням діяльності банку "України" займається Генеральна прокуратура ".


Повідомлення відредагував Aloha - Вівторок, 08.11.2011, 19:23
 
Форум » Навчальні матеріали (все, що не ввійшло в Бібліотеку файлів) » Економічні статті » Хроніка знищення банку "Україна" (представлені матеріали, що публікувалися в різних джерелах)
Пошук:




Перший неОфіційний сайт студентів НАСОА (ДАСОА) © 2010 - 2024
Національна Академія Статистики, Обліку та Аудиту (Державна Академія Статистики, Обліку та Аудиту)
При використанні матеріалів сайту посилання на сайт http://nasoa.org.ua обов'язкове!

Перший Неофіційний сайт студентів НАСОА не надає електронні версії творів, а займається лише колекціонуванням і каталогізацією посилань, які присилаються та публікуються нашими читачами. Якщо ви є правовласником якого-небудь матеріалу і не бажаєте, щоб посилання на нього знаходилось в нашому каталозі, зв'яжіться з нами і ми видалимо їх. Файли для обміну надані користувачами сайту, і адміністрація не несе відповідальності за їх зміст. Прохання не заливати файли, захищені авторськими правами, а також файли нелегального змісту!

каталог сайтів