Субота, 18.05.2024, 18:14
Вітаю Вас Гість | RSS

неОфіційний сайт студентів НАСОА (ДАСОА)
Національна Академія Статистики, Обліку та Аудиту









Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS
Форум » Навчальні матеріали (все, що не ввійшло в Бібліотеку файлів) » Банківська справа » Тиркало - Банківська справа (2000)
Тиркало - Банківська справа (2000)
-
AdminДата: Середа, 08.12.2010, 19:14 | Повідомлення # 31
1-й
Група: Адміни
Повідомлень: 185
Статус: Offline
Відкриття та ведення рахунків банків - кореспондентів (резидентів) у грошовій одиниці України

Прямі кореспондентські відносини - договірні відносини між комерційними банками, метою яких є здійснення платежів і розрахунків за дорученнями один одного.
Кореспондентські відносини можуть бути як односторонні, так і взаємні. Комерційні банки, які встановили між собою кореспондентські відносини, називаються банками-кореспондентами. Комерційні банки (філії) встановлюють кореспондентські відносини з іншими комерційними банками (філіями) шляхом відкриття кореспондентських рахунків ЛОРО, НОСТРО тільки після отримання відповідної ліцензії НБУ.
Кореспондентський рахунок ЛОРО - рахунок, який відкриває комерційний банк банку-кореспонденту та за яким комерційний банк здійснює операції списання і зарахування коштів згідно з чинним законодавством України та укладеним договором. У банку-кореспонденті цей рахунок є кореспондентським рахунком НОСТРО.
Для оформлення відкриття кореспондентського рахунка ЛОРО банк-кореспондент подає комерційному банкові такі документи:
а) заяву про відкриття кореспондентського рахунка;
б) копію ліцензії НБУ на здійснення банківських операцій, що засвідчену нотаріально;
в) копію статуту, засвідчену нотаріально;
г) картку із зразками підписів та відбитка печатки, що засвідчені нотаріально;
д) інші документи за згодою сторін.
Кореспондентський рахунок ЛОРО відкривається комерційним банком на підставі укладеного між ним та банком-кореспондентом договору про встановлення кореспондентських відносин при умові надання правильно оформлених документів, зазначених вище. Банки-кореспонденти вільно вибирають спосіб розрахунків, визнаний НБУ, а також засоби зв'язку для передавання розрахункових документів та повідомлень при умові збереження цілісності й конфіденційності інформації. При цьому способи розрахунків та засоби зв'язку обов'язково мають бути зазначені в договорі про встановлення кореспондентських відносин.
При здійсненні операцій за кореспондентським рахунка ЛОРО комерційний банк у той же робочий день надсилає банку-кореспонденту повідомлення про це з реквізитами розрахункового документа. При списанні коштів з кореспондентського рахунку ЛОРО за розрахунковими документами банку-кореспондента повідомлення може не надсилатися.
Якщо комерційний банк із будь-яких причин не може виконати розрахунковий документ банку-кореспондента, то він має повідомити про це банк-кореспондент не пізніше наступного робочого дня після отримання цього документа.
Для підтвердження операцій, здійснених за кореспондентським рахунком, комерційний банк надсилає банку-кореспонденту (у визначений договором термін) виписку з кореспондентського рахунка. Якщо у визначений договором термін банк-кореспондент не надіслав зауваження у письмовій формі, то виписка вважається підтвердженою.
Кореспондентський рахунок ЛОРО закривається:
а) на підставі власника рахунка ЛОРО;
б) за рішенням вищого органу управління одного з банків-кореспондентів про реорганізацію чи ліквідацію;
в) за рішенням НБУ про ліквідацію одного з банків-кореспондентів;
г) за рішенням арбітражного суду про ліквідацію одного з банків-кореспондентів чи визнання одного з них банкрутом;
д) у разі позбавлення одного з банків-кореспондентів відповідного пункту ліцензії НБУ;
е) на інших підставах, передбачених чинним законодавством України чи договором про встановлення кореспондентських відносин.
При наявності на кореспондентському рахунку, що закривається, залишку коштів комерційний банк перераховує їх згідно з розпорядженням власника рахунка або уповноваженого органу відповідно до чинного законодавства та нормативно-правових актів НБУ.
Комерційний банк письмово повідомляє банк-кореспондент про закриття кореспондентського рахунка із зазначенням дати закриття та номера кореспондентського рахунка.


NASAA, НАСУА - Національна Академія Статистики, Обліку та Аудиту
Ґуґл в допомогу!
 
-
AdminДата: Середа, 08.12.2010, 19:14 | Повідомлення # 32
1-й
Група: Адміни
Повідомлень: 185
Статус: Offline
Здійснення розрахунків за результатами клірингу

3 метою полегшення управління міжбанківськими розрахунками, зниження їхнього ризику та зменшення потреби тримати великі резерви в центральному банку вдаються до клірингу, тобто заліку взаємних вимог.
Кліринг - процедура періодичного взаємозаліку за зобов'язаннями учасників розрахунків певної платіжної системи, що включає процес отримання, сортування та розподілу розрахункових документів кожного учасника розрахунків, а також визначення остаточного розрахункового сальдо.
Розрахунки за результатами клірингу в певній платіжній системі здійснюються розрахунковим банком, що обслуговує цю систему, згідно з правилами платіжної системи і взаємними угодами між її учасниками.
Платіжна система - система, що забезпечує переказування грошових коштів (платежів) між банківськими установами (зокрема за кліринговою схемою). Може бути самостійною юридичною особою або об'єднанням на договірних умовах кількох юридичних осіб, якими визначаються правила, порядок роботи цієї системи та порядок розрахунків.
Порядок виконання розрахунків за результатами клірингу регламентується відповідними документами розрахункового банку, узгодженими з правилами платіжної системи щодо виконання клірингових та розрахункових операцій, і має відповідати вимогам чинного законодавства та нормативно-правових актів НБУ.
Правила платіжної системи та умови договорів, що регулюють відносини сторін при здійсненні розрахунків з метою мінімізації ризику в системі, повинні визначати порядок врегулювання випадків неможливості виконання банками-учасниками розрахунків своїх зобов'язань.
Засоби зв'язку для передавання розрахункових документів та інших повідомлень про розрахунки за результатами клірингу визначаються правилами платіжної системи та взаємними угодами учасників при умові збереження цілісності й конфіденційності інформації. У випадку виконання функцій розрахункового банку комерційним банком розрахунки за результатами клірингу здійснюються за рахунками банків-учасників розрахунків, що відкриті в розрахунковому банку.
Взаємовідносини розрахункового банку з банками-учасниками розрахунків, права й обов'язки сторін визначаються установчими документами розрахункового банку та укладеними договорами.
У разі виконання функцій розрахункового банку НБУ розрахунки за результатами клірингу здійснюються відповідно до бухгалтерської моделі роботи розрахункового банку, визначеної нормативно-правовими актами НБУ, з відображенням остаточних розрахункових сальдо за кореспондентськими рахунками банків-учасників розрахунків, відкритими в територіальних управліннях НБУ.
Розрахунковий банк згідно із взаємними угодами несе відповідальність перед банками-учасниками розрахунків за своєчасність проведення розрахунків за результатами клірингу.

 
-
AdminДата: Середа, 08.12.2010, 19:23 | Повідомлення # 33
1-й
Група: Адміни
Повідомлень: 185
Статус: Offline
Здійснення розрахунків через внутрішньобанківську платіжну систему (ВПС)

Внутрішньобанківська платіжна система (ВПС) - програмно-технічий комплекс із власними засобами захисту інформації, який експлуатується комерційним банком та його філіями і використовується для здійснення розрахунків між учасниками цієї системи, а також забезпечує взаємодію з СЕП, у тому числі з ІПС. Транспортні потреби системи можуть забезпечуватися системою електронної пошти НБУ (ЕП), власними чи загального користування засобами телекомунікації тощо.
Порядок здійснення розрахунків через ВПС регулюється відповідними документами банків, яким належать ці системи, і повинен відповідати вимогам чинного законодавства та нормативно-правових актів НБУ.
Комерційний банк та його філії, що здійснюють розрахунки через ВПС, повинні:
а) дотримуватися загальних технологічних вимог та вимог інформаційної безпеки, які встановлюються НБУ;
б) щодня надавати до ЦРП агреговану інформацію про внутрішньобанківські міжобласні платежі (при роботі банку за 3-ю моделлю обслуговування консолідованого кореспондентського рахунка);
в) на вимогу ІПС надавати інформацію про проходження платежів від СЕП до філій-одержувачів платежів (надається протягом одного робочого дня, не враховуючи дня одержання вимоги);
г) на вимогу ЦРП надавати іншу інформацію про роботу ВПС.
Транспортні потреби філій, які є учасниками ВПС, можуть забезпечуватися системою електронної пошти НБУ. Програмні засоби вузла системи ЕП передаються на підставі договору.
При роботі комерційного банку та його філії через ВПС розрахункові документи в електронному вигляді, що надійшли до розрахункової палати комерційного банку протягом операційного дня, мають бути виконані розрахунковою палатою того самого дня, документи, що надійшли після закінчення операційного дня, - наступного дня.
Електронні міжбанківські розрахунки вважаються остаточно здійсненими банком платника, який є учасником ВПС, після списання коштів із його рахунка, відкритого в розрахунковій палаті комерційного банку.


NASAA, НАСУА - Національна Академія Статистики, Обліку та Аудиту
Ґуґл в допомогу!
 
-
AdminДата: Середа, 08.12.2010, 19:24 | Повідомлення # 34
1-й
Група: Адміни
Повідомлень: 185
Статус: Offline
Безспірне стягнення та безакцептне списання коштів з кореспондентських рахунків банків

Відповідно до статей 32, 381 Цивільного кодексу Ураїнської РСР, статті 411 Цивільного процесуального кодексу України, статті 53 Закону України "Про банківську діяльність" безспірне стягнення та безакцептне списання коштів здійснюється з комерційних банків - юридичних осіб.
Без згоди юридичних осіб списання (стягнення) коштів, що обліковуються на їх рахунках, не допускається, за винятком випадків, установлених законами України, а також за рішенням суду, арбітражного суду та виконавчими написами нотаріусів.
Розрахункові документи на стягнення коштів із кореспондентського рахунка комерційного банку оформляються, приймаються та передаються до виконання у порядку, визначеному Інструкцією № 7 "Про безготівкові розрахунки в господарському обороті України". Документи на стягнення коштів із кореспондентського рахунка комерційного банку приймаються територіальними управліннями НБУ незалежно від наявності коштів на цьому рахунку. Про надходження цих документів власникові рахунку надсилається повідомлення засобами системи ЕП.
При наявності на початок операційного дня на кореспондентському рахунку комерційного банку коштів понад суму, що має обов'язково залишатися в розпорядженні банку, та достатності їх для стягнення територіальне управління НБУ виконує стягнення коштів із попередженням про це власника рахунка засобами системи ЕП.
При цьому на кореспондентському рахунку комерційного банку мають залишатися такі кошти:
а) у разі формування банком обов'язкових резервів на кореспондентському рахунку - обов'язкові резерви у розмірі, встановленому НБУ, та 10% від суми залишку, зменшеного на суму обов'язкових резервів, для забезпечення потреб клієнтів;
б) у разі формування банком обов'язкових резервів на окремому рахунку в НБУ - 10% від суми залишку на кореспондентському рахунку для забезпечення потреб клієнтів.
При недостатності (відсутності) коштів на кореспондентському рахунку комерційного банку на початок операційного дня для виконання розрахункового документа на стягнення коштів територіальне управління НБУ виконує такі дії:
1. У межах наявних коштів на кореспондентському рахунку банку на початок операційного дня здійснює часткову оплату розрахункового документа на стягнення.
2. Визначає суму стягнення з поточних надходжень на кореспондентський рахунок комерційного банку.
3. Установлює обмеження на розрахунки комерційного банку на строк, протягом якого буде виконано оплату розрахункових документів на стягнення.
4. На підставі одержаної від РП інформації про накопичення відповідної суми на кореспондентському рахунку комерційного банку здійснює повну або часткову оплату розрахункового документа на стягнення.
Розрахункові документи на стягнення коштів із кореспондентського рахунка ЛОРО приймаються банком боржника до виконання тільки при наявності на цьому рахунку коштів.
При недостатності коштів на кореспондентському рахунку банку-кореспондента для виконання розрахункових документів на стягнення коштів здійснюється їх часткова оплата, при цьому документи на стягнення коштів повертаються стягувачу.

 
-
AdminДата: Середа, 08.12.2010, 19:25 | Повідомлення # 35
1-й
Група: Адміни
Повідомлень: 185
Статус: Offline
Виконання заходів щодо арешту грошових коштів на кореспондентських рахунках банків

Відповідно до Цивільного процесуального кодексу України, Арбітражного процесуального кодексу України, Кримінально-процесуального кодексу України "Про виконавче проведення" для забезпечення цивільного позову суди, а також прокурори, слідчі органів прокуратури, внутрішніх справ, служби безпеки та податкової міліції України за порушеними кримінальними справами для забезпечення виконавчого провадження можуть за заявою сторони, що подала позов, або за власною ініціативою вжити заходів щодо забезпечення позову.
Одним із таких заходів є накладення арешту на грошові кошти, що належать комерційному банку і знаходяться на його кореспондентському рахунку в територіальному управлінні НБУ або в інших комерційних банках.
Заходи щодо здійснення арешту коштів комерційного банку виконуються територіальними управліннями НБУ при наявності ухвали суду (постанови прокурора, слідчого, державного виконавця) про накладення арешту.
Після одержання від суду (прокурора, слідчого, державного виконавця) вищезазначених документів територіальне управління НБУ:
а) реєструє отримані документи в окремому журналі;
б) відкриває на балансовому рахунку 3207 "Накопичувальні рахунки" рахунок комерційному банку для обліку коштів про виконання ухвали суду;
в) надсилає комерційному банкові повідомлення про надходження такої ухвали (постанови).
При наявності коштів на кореспондентському рахунку комерційного банку ухвала суду виконується з повідомленням про це власника рахунка.
Якщо на кошти комерційного банку накладено арешт із зазначенням в ухвалі (постанові) конкретної суми, яка є на його кореспондентському рахунку, то територіальне управління НБУ перераховує її на рахунок 3207 і продовжує проведення операцій за встановленим порядком.
При накладенні арешту на кошти комерційного банку без зазначення в ухвалі (постанові) конкретної суми територіальне управління НБУ накопичує кошти на рахунку 3207 без обмеження суми до прийняття судом остаточного рішення за позовом або ухвали (постанови) про скасування арешту.
При виконанні ухвали (постанови) на кореспондентському рахунку комерційного банку мають залишатися такі кошти:
а) у разі формування банком обов'язкових резервів на кореспондентському рахунку - обов'язкові резерви у розмірі, встановленому НБУ, та 10% від суми залишку, зменшеного на суму обов'язкових резервів, для забезпечення потреб клієнтів;
б) у разі формування банком обов'язкових резервів на окремому рахунку в НБУ - 10% від суми залишку на кореспондентському рахунку для забезпечення потреб клієнтів.
Якщо існує недостатність (відсутність) коштів на кореспондентському рахунку комерційного банку, то для виконання ухвали (постанови) територіальне управління НБУ:
1. Перераховує з кореспондентського рахунка банку на рахунок 3207 розраховану суму коштів.
2. Визначає суму стягнення з поточних надходжень на кореспондентський рахунок комерційного банку.
3. Встановлює обмеження на розрахунки комерційного банку на строк, протягом якого буде зібрана розрахована сума коштів для стягнення з поточних надходжень на кореспондентський рахунок банку.
4. На підставі одержаної від РП інформації про накопичення відповідної суми на кореспондентському рахунку комерційного банку зараховує накопичену суму на рахунок 3207.
Після надходження документа на стягнення коштів за рішенням суду та розрахункового документа на стягнення територіальне управління НБУ перераховує призначену до стягнення суму на рахунок одержувача.
Після прийняття судом рішення за позовом або ухвали про скасування арешту в зв'язку з відмовою в позові або з інших підстав територіальне управління НБУ повертає накопичені на рахунку 3207 кошти на кореспондентський рахунок комерційного банку.

 
Форум » Навчальні матеріали (все, що не ввійшло в Бібліотеку файлів) » Банківська справа » Тиркало - Банківська справа (2000)
Пошук:




Перший неОфіційний сайт студентів НАСОА (ДАСОА) © 2010 - 2024
Національна Академія Статистики, Обліку та Аудиту (Державна Академія Статистики, Обліку та Аудиту)
При використанні матеріалів сайту посилання на сайт http://nasoa.org.ua обов'язкове!

Перший Неофіційний сайт студентів НАСОА не надає електронні версії творів, а займається лише колекціонуванням і каталогізацією посилань, які присилаються та публікуються нашими читачами. Якщо ви є правовласником якого-небудь матеріалу і не бажаєте, щоб посилання на нього знаходилось в нашому каталозі, зв'яжіться з нами і ми видалимо їх. Файли для обміну надані користувачами сайту, і адміністрація не несе відповідальності за їх зміст. Прохання не заливати файли, захищені авторськими правами, а також файли нелегального змісту!

каталог сайтів