П`ятниця, 26.04.2024, 16:31
Вітаю Вас Гість | RSS

неОфіційний сайт студентів НАСОА (ДАСОА)
Національна Академія Статистики, Обліку та Аудиту









Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS
  • Сторінка 7 з 8
  • «
  • 1
  • 2
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • »
Форум » Наша Академія » Студентське життя » Податковий кредит на навчання (що це і як їм скористатись)
Податковий кредит на навчання
-
AlohaДата: Четвер, 27.01.2011, 20:54 | Повідомлення # 1
>=150
Група: Модератори
Повідомлень: 186
Статус: Offline

Податко́вий креди́т — сума (вартість) витрат, понесених платником податку — резидентом у зв'язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів — фізичних або юридичних осіб протягом звітного року (крім витрат на сплату податку на додану вартість та акцизного збору), на суму яких дозволяється зменшення суми його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року, у випадках, визначених Законом.

Формування податкового кредиту
Студенти, які у 2009 році самостійно оплатили вартість середньої професійної або вищої форми навчання, та батьків, які торік сплачували за навчання своїх дітей в навчальних закладах: законодавством України передбачено часткове відшкодування понесених вами витрат.

Особливістю Закону України від 22.05.2003 р. № 889-IV «Про податок з доходів фізичних осіб» є встановлення права платника податку на податковий кредит. Податковий кредит — це сума витрат, понесених платником податку з доходів фізичних осіб у зв’язку з придбанням ним товарів (робіт, послуг) у юридичних та фізичних осіб протягом звітного року, на суму яких дозволяється зменшення суми його загального річного оподатковуваного доходу.

За положеннями наведеного Закону України (пп. 5.3.3 п. 5.3 ст. 5) платник податку може зменшити (шляхом нарахування податкового кредиту) свій загальний річний оподатковуваний дохід, якщо упродовж звітного року він сплатив на користь закладу (закладів) освіти суму коштів в рахунок компенсації вартості середньої професійної чи вищої форми навчання за себе або за свою дитину (дітей).

Правом на нарахування податкового кредиту за підсумками 2009 (Попереднього року, в даному випадку 2009) року можуть скористатися платники податку з доходів фізичних осіб — працюючі студенти, які самостійно оплачували своє навчання у 2009 році, або батьки, які сплатили у 2009 році за навчання дітей-студентів, за умов, якщо:

* такий платник податку є резидентом і має індивідуальний ідентифікаційний номер;
* платник податку має документи, що підтверджують понесені ним витрати, які включаються до податкового кредиту, зокрема договір (угоду) між платником податку, що нараховує податковий кредит, та навчальним закладом, платіжні документи (платіжні доручення, квитанції до прибуткових касових ордерів тощо), які свідчать про понесені платником податку, що нараховує податковий кредит, витрати. Копії вказаних документів (а для батьків — платників податків також документа, що підтверджує ступінь споріднення платника податку та дитини, навчання якої він оплачує, та довідки про суму отриманої платником у звітному році заробітної плати) доцільно додати до декларації, оригінали — зберігати протягом строку, достатнього для проведення податковим органом податкової перевірки стосовно нарахування податкового кредиту;
* сума, яку дозволено включити до податкового кредиту за 2009 рік (згідно з п.п. 5.3.3 п. 5.3 ст. 5 Закону України №889-IV), повинна становити не більше 940 грн. за кожен повний або неповний місяць навчання;
* загальна сума нарахованого податкового кредиту не може перевищувати суми загального оподатковуваного доходу платника податку, одержаного протягом звітного року як заробітна плата;
* у встановлений законодавством термін (до 1 квітня 2010 року) платник подасть до державної податкової інспекції (ДПІ) за місцем своєї податкової адреси декларацію, у якій відобразить підстави для нарахування податкового кредиту, із зазначенням конкретних сум. Бланки декларації та додатки до неї, консультації та послуги з її заповнення платник безоплатно отримає в ДПІ.

Слід пам’ятати: якщо платник протягом 2010 року не скористається правом на нарахування податкового кредиту за наслідками 2009 податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься.

Форма питання - відповідь:

Quote
1. Відшкодувається вся сума сплачених податків (з суми сплати за навчання) чи повна вартість навчання за звітний рік?

Сума податку, яка може бути обрахована із суми вартості навчання (в теорії), на практиці трохи інше

2. Який порядок оформлення податкового кредиту?

Декларацію, розрахунки і копії документів подаєте в ДПІпо місцю проживання (прописки)

3. Які документи потрібні для отримання податкового кредиту?

Декларація, розрахунки (є тут на форумі в зразках документів), копії платіжок та договору, паспортата довідки про присвоєння номера ДРФО.

4. Право на податковий кредит мають тільки оф. працюючі громадяни? (в моєму випадку, я працюю офіційно і навчаюсь на стаціонарі)

Право мають усі, але реалізувати його можна тільки на зарплату з якої сплачений податок з доходів фізичних осіб

5. Чи можу я користуватися кожного року податковим кредитом, чи тільки одноразово?

Кожного року, протягом навчання. (зверніть увагу!!! декларація подається з 1 січня до 31 березня п.р.)

6. Чи можу я отримати податковий кредит за 2007 і 2008 роки? (тобто за попередні роки) ??

ні

Взято з Оф. форуму ПДА

Розрахунок Податкового кредиту можна зробити за Зразком -> http://sta.gov.ua/jforum/posts/list/16023.page

Пошук за Запитом "Податковий кредит" на Оф. Форумі ДПА -> ПОШУК
Бажаєте дізнатися більше — звертайтеся до ДПІ за місцем проживання.

Повідомлення відредагував Aloha - Четвер, 27.01.2011, 21:11
 
-
AlohaДата: Середа, 25.01.2012, 21:52 | Повідомлення # 31
>=150
Група: Модератори
Повідомлень: 186
Статус: Offline
Якщо дитині виповнилося 26 років, а за її навчання продовжує сплачувати батько (дитина не працює), то чи має він право на податковий кредит?

Згідно з пп.5.1.1 п.5.1 ст. 5 Закону №889-IV платник податку за наслідками звітного податкового року має право на податковий кредит. Податковий кредит — це сума (вартість) витрат, фактично понесених платником податку — резидентом протягом звітного податкового року, в тому числі у зв’язку з компенсацією вартості середньої професійної або вищої форми навчання такого платника податку, іншого члена його сім’ї першого ступеня споріднення.

Відповідно до пп.5.2.1 п.5.2 ст.5 Закону №889-IV до складу податкового кредиту включаються фактично понесені витрати, підтверджені платником податку документально, а саме: фіскальним або товарним чеком, касовим ордером, товарною накладною, іншими розрахунковими документами або договором, які ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) та визначають суму таких витрат. Тобто в квитанціях на оплату навчання має бути зазначено ПІБ саме того платника податку, який має право на отримання податкового кредиту.

Оскільки платником податку є батько, а в квитанціях на оплату навчання зазначено дані дитини, то з метою застосування норм Закону №889-IV такі квитанції не є підтвердженням факту здійснення витрат безпосередньо батьком.

Водночас податкові органи при вирішенні питання надання податкового кредиту керуються i нормами Сімейного кодексу (статті 180 та 199), згідно з якими батьки повинні утримувати своїх неповнолітніх (до 18 років) дітей, а якщо повнолітні діти продовжують навчатися, то обов’язок щодо утримання та надання матеріальної допомоги покладається на батьків до досягнення дітьми двадцятитрирічного віку.

Враховуючи наведене, в цьому випадку батько не має підстав для реалізації права на податковий кредит за навчання дитини.

12.09.2007
 
-
AlohaДата: Середа, 25.01.2012, 21:52 | Повідомлення # 32
>=150
Група: Модератори
Повідомлень: 186
Статус: Offline
Чому при розрахунку сум до повернення застосовується нарахована сума заробітної плати, а не фактично виплачена (отримана на руки)?

Відповідно до пп.5.1.1 п.5.1 ст.5 Закону №889-IV податковий кредит — це сума (вартість) витрат, фактично понесених платником податку — резидентом протягом звітного податкового року, на суму яких дозволяється зменшення суми його загального річного оподатковуваного доходу.

Водночас Законом установлено обмеження щодо неперевищення сум нарахованого платником податку податкового кредиту понад суму загального оподатковуваного доходу, одержаного платником податку протягом року як заробітна плата.

Відповідно до п.1.6 ст.1 Закону №889-IV загальний оподатковуваний дохід — це будь-який дохід, що підлягає оподаткуванню згідно з цим Законом, нарахований (виплачений) на користь платника податку протягом звітного податкового періоду.

Враховуючи вищенаведені норми, до розрахунку податкового кредиту включається сума нарахованої протягом звітного податкового року заробітної плати та сума здійснених витрат, дозволених цим Законом до включення до податкового кредиту.

Щодо зменшення суми нарахованої заробітної плати на суми відрахувань до соціальних фондів, передбаченого п.3.5 ст.3 Закону №889-IV, то ця норма Закону застосовується виключно при визначенні об’єкта оподаткування податком з доходів фізичних осіб при нарахуванні заробітної плати. Крім того, згідно зі ст.6 цього Закону об’єкт оподаткування, визначений відповідно до п.3.5 ст.3 цього Закону, може зменшуватися ще й на податкову соціальну пільгу.

Водночас у ст.5 Закону №889-IV, що регламентує порядок нарахування податкового кредиту, норми, аналогічні п.3.5 ст.3 та ст.6 цього Закону, відсутні.

Крім того, при нарахуванні податкового кредиту цей Закон передбачає застосування інших, не пов’язаних з нарахуванням заробітної плати критеріїв, зокрема документально підтверджених витрат.

Таким чином, Законом №889-IV установлено окремі, не пов’язані між собою, порядки щодо визначення об’єкта оподаткування при нарахуванні заробітної плати та нарахування податкового кредиту. При цьому передбачено лише порівняння розміру (суми) податкового кредиту з розміром (сумою) нарахованого доходу платника податку у вигляді заробітної плати.

Виходячи з наведеного, порядок проведення розрахунку сум податку, які підлягають поверненню у зв’язку з реалізацією платниками податку права на податковий кредит, зазначений у листі №878/7/17-3117, не суперечить Закону №889-IV та не запроваджує нових правових норм, про що було повідомлено Мінюсту України за наслідками розгляду питання щодо відповідності зазначеного листа ДПА України вимогам регуляторної політики України.

Водночас у листі №24-7/28 на адресу ДПА України зазначено, що лист №25941/7/17-2117, який є тотожнім за змістом листу №878/7/17-3117 щодо порядку проведення розрахунку сум податку, які підлягають поверненню у зв’язку з реалізацією платниками податку права на податковий кредит, не містить нових правових норм, тобто не суперечить Закону, а додані до нього форми Переліку витрат i Розрахунку сум податку — це формалізований (у вигляді таблиць) виклад норм Закону №889-IV щодо декларування i є для платників податку рекомендованими формами.

Крім того, питання відповідності нормам чинного податкового законодавства рекомендованого ДПА України порядку нарахування податкового кредиту та проведення розрахунку сум податку, які підлягають поверненню у зв’язку з реалізацією платниками податку права на податковий кредит, перевіряла у 2005 р. Генеральна прокуратура України.

Слід зазначити, що ДПА України листом №25941/7/17-2117 скасувала свій лист №878/7/17-3117 у зв’язку із втратою останнім чинності.

Щодо листа №6119/7/17-3117, то, враховуючи положення Закону №2181-III (пп.4.4.2 п.4.4 ст.4), зазначений лист — це податкове роз’яснення, тобто оприлюднення офіційного розуміння органами державної податкової служби питання забезпечення реалізації громадянами свого законного права на нарахування податкового кредиту.

Таким чином, розрахунок сум податку з доходів фізичних осіб, які підлягають поверненню платникам податку у зв’язку з реалізацією ними права на податковий кредит, в іншому, ніж чинний, порядку можна здійснити шляхом внесення змін до відповідних статей Закону №889-IV.

12.09.2007
 
-
AlohaДата: Середа, 25.01.2012, 21:53 | Повідомлення # 33
>=150
Група: Модератори
Повідомлень: 186
Статус: Offline
Чи мають право на податковий кредит при навчанні приватні нотаріуси?

Податковий кредит – це сума (вартість) витрат, фактично понесених платником податку – резидентом протягом звітного податкового року, в тому числі у зв’язку з компенсацією вартості середньої професійної або вищої форми навчання такого платника податку, іншого члена його сім’ї першого ступеня споріднення (чоловік, дружина, діти), на суму яких дозволяється зменшення суми його загального річного оподатковуваного доходу. Законом №889-ІV встановлено обмеження щодо не перевищення сум нарахованого платником податку податкового кредиту понад суму нарахованої йому протягом звітного року заробітної плати. Поняття заробітної плати визначено у пп. «д» п.1.3 ст.1 Закону №889-ІV, відповідно до якого заробітна плата – це доходи, нараховані (виплачені, надані) внаслідок здійснення платником трудової діяльності на території України, від працедавця. Самозайнята особа – це платник податку, який є суб’єктом підприємницької чи незалежної професійної діяльності (п.1.19 ст.1 Закону №889-ІV). Таким чином, оскільки самозайняті особи не є найманими працівниками, одержання ними доходів регламентується не трудовим, а цивільним законодавством. Виходячи з наведеного, доходи самозайнятих осіб, одержані ними в межах здійснення незалежної професійної діяльності, не є заробітною платою, а такі особи не мають законодавчих підстав для нарахування податкового кредиту.

25.10.2007
 
-
AlohaДата: Середа, 25.01.2012, 21:53 | Повідомлення # 34
>=150
Група: Модератори
Повідомлень: 186
Статус: Offline
Яку суму заробітної плати потрібно враховувати для перерахунку: нараховану чи виплачену?

Мати сплачує за навчання дитини 6000 грн. на рік. Нарахована заробітна плата становить 7200 грн. на місяць, тобто 86 400 грн. на рік. Яку суму потрібно враховувати для перерахунку: нараховану чи виплачену? Яка сума в цьому випадку підлягає поверненню? Оскільки Законом України від 22.05.2003 р. N889-ІV "Про податок з доходів фізичних осіб" (зі змінами та доповненнями, далі – Закон N889-ІV) надано право на податковий кредит всім платникам податку незалежно від розміру їх доходу (заробітної плати), то застосування при розрахунку саме нарахованої заробітної плати відповідає принципу рівності всіх платників податку незалежно від того, користувалися вони протягом року податковою соціальною пільгою чи ні, та в яких сумах внески вирахувано до соціальних фондів. Отже, до розрахунку податкового кредиту застосовуються суми нарахованої протягом звітного податкового року заробітної плати та сума здійснених витрат, дозволених Законом N889-ІV. Зробимо розрахунок суми, що підлягає поверненню, при умові, що нараховано заробітну плату за рік – 86 400 грн.; податок з доходів фізичних осіб – 12 506 грн.; витрачено на навчання – 6000 грн. 86 400 грн. (сума загального річного доходу, нарахованого протягом 2009 р., у вигляді заробітної плати) – 6000 грн. (витрати, понесені на навчання) = 80 400 грн. (сума загального річного доходу, нарахованого протягом 2009 р., у вигляді заробітної плати, зменшена на суму податкового кредиту). Визначимо суму податку з доходів фізичних осіб з оподатковуваного доходу, зменшеного на суму податкового кредиту: 80 400 грн. х 15% = 12 060 грн. Тобто сума утриманого податку за рік становить 12 506 грн., а при зменшенні загального річного доходу на витрати, понесені на навчання, сума податку становить 12 060 грн. Визначимо різницю: 12 506 – 12 060 = 446 (грн.). Отже, поверненню підлягає сума у розмірі 446 грн.

17.05.2010р.
 
-
AlohaДата: Середа, 25.01.2012, 21:55 | Повідомлення # 35
>=150
Група: Модератори
Повідомлень: 186
Статус: Offline
Оплату за навчання було здійснено у 2009 р. наперед за кілька років навчання. Чи має право платник податку на податковий кредит у 2010 р. та наступних роках?

Законом N889-IV визначено, що платник податку має право включити до складу податкового кредиту звітного року витрати, фактично понесені ним за навчання у такому звітному році. Виходячи із запитання зазначені витрати платник податку поніс у звітному 2009 р. i сплатив за навчання наступних (а не звітного) років. Таким чином, платник не має права включити до податкового кредиту 2010 р. та наступних років суму за навчання, яку було сплачено у 2009 р.

17.05.2010р.
 
Форум » Наша Академія » Студентське життя » Податковий кредит на навчання (що це і як їм скористатись)
  • Сторінка 7 з 8
  • «
  • 1
  • 2
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • »
Пошук:




Перший неОфіційний сайт студентів НАСОА (ДАСОА) © 2010 - 2024
Національна Академія Статистики, Обліку та Аудиту (Державна Академія Статистики, Обліку та Аудиту)
При використанні матеріалів сайту посилання на сайт http://nasoa.org.ua обов'язкове!

Перший Неофіційний сайт студентів НАСОА не надає електронні версії творів, а займається лише колекціонуванням і каталогізацією посилань, які присилаються та публікуються нашими читачами. Якщо ви є правовласником якого-небудь матеріалу і не бажаєте, щоб посилання на нього знаходилось в нашому каталозі, зв'яжіться з нами і ми видалимо їх. Файли для обміну надані користувачами сайту, і адміністрація не несе відповідальності за їх зміст. Прохання не заливати файли, захищені авторськими правами, а також файли нелегального змісту!

каталог сайтів