Четвер, 28.03.2024, 22:49
Вітаю Вас Гість | RSS

неОфіційний сайт студентів НАСОА (ДАСОА)
Національна Академія Статистики, Обліку та Аудиту









Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS
Форум » Наша Академія » Студентське життя » Податковий кредит на навчання (що це і як їм скористатись)
Податковий кредит на навчання
-
AlohaДата: Четвер, 27.01.2011, 20:54 | Повідомлення # 1
>=150
Група: Модератори
Повідомлень: 186
Статус: Offline

Податко́вий креди́т — сума (вартість) витрат, понесених платником податку — резидентом у зв'язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів — фізичних або юридичних осіб протягом звітного року (крім витрат на сплату податку на додану вартість та акцизного збору), на суму яких дозволяється зменшення суми його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року, у випадках, визначених Законом.

Формування податкового кредиту
Студенти, які у 2009 році самостійно оплатили вартість середньої професійної або вищої форми навчання, та батьків, які торік сплачували за навчання своїх дітей в навчальних закладах: законодавством України передбачено часткове відшкодування понесених вами витрат.

Особливістю Закону України від 22.05.2003 р. № 889-IV «Про податок з доходів фізичних осіб» є встановлення права платника податку на податковий кредит. Податковий кредит — це сума витрат, понесених платником податку з доходів фізичних осіб у зв’язку з придбанням ним товарів (робіт, послуг) у юридичних та фізичних осіб протягом звітного року, на суму яких дозволяється зменшення суми його загального річного оподатковуваного доходу.

За положеннями наведеного Закону України (пп. 5.3.3 п. 5.3 ст. 5) платник податку може зменшити (шляхом нарахування податкового кредиту) свій загальний річний оподатковуваний дохід, якщо упродовж звітного року він сплатив на користь закладу (закладів) освіти суму коштів в рахунок компенсації вартості середньої професійної чи вищої форми навчання за себе або за свою дитину (дітей).

Правом на нарахування податкового кредиту за підсумками 2009 (Попереднього року, в даному випадку 2009) року можуть скористатися платники податку з доходів фізичних осіб — працюючі студенти, які самостійно оплачували своє навчання у 2009 році, або батьки, які сплатили у 2009 році за навчання дітей-студентів, за умов, якщо:

* такий платник податку є резидентом і має індивідуальний ідентифікаційний номер;
* платник податку має документи, що підтверджують понесені ним витрати, які включаються до податкового кредиту, зокрема договір (угоду) між платником податку, що нараховує податковий кредит, та навчальним закладом, платіжні документи (платіжні доручення, квитанції до прибуткових касових ордерів тощо), які свідчать про понесені платником податку, що нараховує податковий кредит, витрати. Копії вказаних документів (а для батьків — платників податків також документа, що підтверджує ступінь споріднення платника податку та дитини, навчання якої він оплачує, та довідки про суму отриманої платником у звітному році заробітної плати) доцільно додати до декларації, оригінали — зберігати протягом строку, достатнього для проведення податковим органом податкової перевірки стосовно нарахування податкового кредиту;
* сума, яку дозволено включити до податкового кредиту за 2009 рік (згідно з п.п. 5.3.3 п. 5.3 ст. 5 Закону України №889-IV), повинна становити не більше 940 грн. за кожен повний або неповний місяць навчання;
* загальна сума нарахованого податкового кредиту не може перевищувати суми загального оподатковуваного доходу платника податку, одержаного протягом звітного року як заробітна плата;
* у встановлений законодавством термін (до 1 квітня 2010 року) платник подасть до державної податкової інспекції (ДПІ) за місцем своєї податкової адреси декларацію, у якій відобразить підстави для нарахування податкового кредиту, із зазначенням конкретних сум. Бланки декларації та додатки до неї, консультації та послуги з її заповнення платник безоплатно отримає в ДПІ.

Слід пам’ятати: якщо платник протягом 2010 року не скористається правом на нарахування податкового кредиту за наслідками 2009 податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься.

Форма питання - відповідь:

Quote
1. Відшкодувається вся сума сплачених податків (з суми сплати за навчання) чи повна вартість навчання за звітний рік?

Сума податку, яка може бути обрахована із суми вартості навчання (в теорії), на практиці трохи інше

2. Який порядок оформлення податкового кредиту?

Декларацію, розрахунки і копії документів подаєте в ДПІпо місцю проживання (прописки)

3. Які документи потрібні для отримання податкового кредиту?

Декларація, розрахунки (є тут на форумі в зразках документів), копії платіжок та договору, паспортата довідки про присвоєння номера ДРФО.

4. Право на податковий кредит мають тільки оф. працюючі громадяни? (в моєму випадку, я працюю офіційно і навчаюсь на стаціонарі)

Право мають усі, але реалізувати його можна тільки на зарплату з якої сплачений податок з доходів фізичних осіб

5. Чи можу я користуватися кожного року податковим кредитом, чи тільки одноразово?

Кожного року, протягом навчання. (зверніть увагу!!! декларація подається з 1 січня до 31 березня п.р.)

6. Чи можу я отримати податковий кредит за 2007 і 2008 роки? (тобто за попередні роки) ??

ні

Взято з Оф. форуму ПДА

Розрахунок Податкового кредиту можна зробити за Зразком -> http://sta.gov.ua/jforum/posts/list/16023.page

Пошук за Запитом "Податковий кредит" на Оф. Форумі ДПА -> ПОШУК
Бажаєте дізнатися більше — звертайтеся до ДПІ за місцем проживання.

Повідомлення відредагував Aloha - Четвер, 27.01.2011, 21:11
 
-
AlohaДата: Середа, 25.01.2012, 21:48 | Повідомлення # 21
>=150
Група: Модератори
Повідомлень: 186
Статус: Offline
Якщо за навчання дитини сплачує не її рідний батько (чоловік матері), то чи має він право на податковий кредит?

Згідно із Законом №889-IV до податкового кредиту може бути включена сума коштів, сплачених платником податку на користь закладів освіти для компенсації вартості середньої професійної або вищої форми навчання такого платника податку, іншого члена його сім’ї першого ступеня споріднення (пп.5.3.3 п.5.3 ст.5).

Членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення з метою Закону вважаються її батьки та батьки її чоловіка або дружини, її чоловік або дружина, діти як такої фізичної особи, так i її чоловіка або дружини, в тому числі усиновлені ними діти.

Таким чином, якщо мати доньки перебуває з чоловіком у зареєстрованому згідно із законом шлюбі (незалежно від того, всиновлював він її дитину від іншого шлюбу чи ні), то згідно з нормами Закону №889-IV ця дитина вважається членом сім’ї першого ступеня споріднення з таким чоловіком, i при дотриманні інших умов Закону щодо нарахування податкового кредиту такий чоловік має право на нарахування цього кредиту за навчання нерідної дитини у вузі.

12.09.2007
 
-
AlohaДата: Середа, 25.01.2012, 21:48 | Повідомлення # 22
>=150
Група: Модератори
Повідомлень: 186
Статус: Offline
Як слід розуміти положення пп. “а” пп.5.3.3 п.5.3 ст.5 Закону №889-IV щодо здійснення вибору між членами сім’ї першого ступеня споріднення при реалізації права на податковий кредит, зокрема якщо дитина-студент працює, а квитанції оформлено на батьків?

Згідно з п.1.16 ст.1 Закону №889-IV податковий кредит — це сума (вартість) витрат, понесених платником податку, в тому числі у зв’язку з компенсацією вартості середньої професійної або вищої форми навчання такого платника податку, іншого члена його сім’ї першого ступеня споріднення (чоловік, дружина, діти).

Тобто якщо в сім’ї i батько, i мати, i дитина, яка навчається, працюють i отримують заробітну плату (згідно з визначенням цього терміна в Законі №889-IV), то в такому випадку всі члени сім’ї першого ступеня споріднення, в тому числі дитина, є платниками податку. Таким чином, відповідно до пп.5.3.3 п.5.3 ст.5 цього Закону в разі, якщо навчається сам платник податку (дитина) та/або він навчає іншого члена його сім’ї першого ступеня споріднення (матір чи батька), зазначена сума включається до податкового кредиту одного з таких членів за їх вибором. Якщо мати i батько дитини — платника податку не навчаються, то за податковим кредитом має звернутися сама дитина стосовно вартості навчання, сплаченої особисто, та в межах своєї заробітної плати.

12.09.2007
 
-
AlohaДата: Середа, 25.01.2012, 21:49 | Повідомлення # 23
>=150
Група: Модератори
Повідомлень: 186
Статус: Offline
Чи має підприємство — платник податку за підсумками податкового року право на податковий кредит у разі, якщо воно нараховувало, але не перераховувало протягом року до бюджету податок з виплачуваної працівнику заробітної плати?

Метою Закону №889-IV щодо податкового кредиту є повернення платнику податку з бюджету частини податку з доходів фізичних осіб, фактично сплаченого з його заробітної плати протягом звітного податкового року.

Згідно зі ст.50 Бюджетного кодексу та наказом №58/78/22 поверненню з бюджету підлягають надміру сплачені податки, збори (обов’язкові платежі) або помилково сплачені податки, збори (обов’язкові платежі).

Повернення платнику податку помилково та/або надміру сплачених податків, зборів (обов’язкових платежів) здійснюється з того бюджету, до якого зараховувався у поточному бюджетному році платіж, що підлягає поверненню, в межах таких надходжень.

Таким чином, для розрахунку сум податку з доходів фізичних осіб, які підлягають поверненню платнику податку з бюджету у зв’язку з реалізацією ним права на податковий кредит, застосовується сума сплаченого, тобто зарахованого до відповідного бюджету податку, а не нарахованого (утриманого) працедавцем.

12.09.2007
 
-
AlohaДата: Середа, 25.01.2012, 21:50 | Повідомлення # 24
>=150
Група: Модератори
Повідомлень: 186
Статус: Offline
Чи можна включати до складу податкового кредиту вартість навчання в інтернатурі та магістратурі?

Відповідно до Закону №2984-III університет є вищим навчальним закладом IV рівня акредитації, який здійснює підготовку фахівців за спеціальностями освітньо-кваліфікаційних рівнів спеціаліста та магістра. Освітньо-професійна програма підготовки спеціаліста передбачає здобуття особою повної вищої медичної (фармацевтичної) освіти за спеціальністю, про що видається диплом про вищу освіту встановленого Кабінетом Міністрів України зразка.

Згідно з Положенням №291 спеціалізація (інтернатура) є обов’язковою формою післядипломної підготовки випускників усіх факультетів вищих медичних i фармацевтичних закладів освіти III — IV рівнів акредитації, медичних факультетів університетів незалежно від підпорядкування та форми власності, після закінчення яких їм присвоюється кваліфікація лікаря (провізора) — спеціаліста з конкретної спеціальності та видається сертифікат установленого зразка.

Підготовка магістрів здійснюється у вищих медичних (фармацевтичних) навчальних закладах IV рівня акредитації та відбувається, як правило, одночасно з підготовкою спеціалістів в інтернатурах. Після закінчення магістратури особі видається диплом магістра медицини (фармації) про здобуття повної вищої освіти за спеціальністю та кваліфікації магістра.

Таким чином, інтернатура (спеціалізація) є невід’ємною ланкою безперервного процесу підготовки у вищому медичному (фармацевтичному) закладі освіти фахівців за професійними напрямами “Медицина” та “Фармація”, а магістратура є окремим самостійним освітньо-кваліфікаційним рівнем вищої освіти.

Враховуючи наведене, суми коштів, сплачені платником податку на користь вищих медичних i фармацевтичних навчальних закладів для компенсації вартості навчання такого платника податку, іншого члена його сім’ї першого ступеня споріднення в інтернатурі та магістратурі при дотриманні всіх норм ст.5 Закону №889-IV можуть прийматися у розрахунок податкового кредиту такого платника податку за звітний рік.

12.09.2007
 
-
AlohaДата: Середа, 25.01.2012, 21:50 | Повідомлення # 25
>=150
Група: Модератори
Повідомлень: 186
Статус: Offline
Чи може включатись до податкового кредиту вартість навчання в аспірантурі?

Відповідно до ст.5 Закону №889-IV платник податку за наслідками звітного податкового року має право на податковий кредит, у тому числі у зв’язку з оплатою вартості середньої професійної або вищої форми навчання.

Згідно зі ст.53 Закону №2984-III аспірант (ад’юнкт) — це особа, яка має повну вищу освіту й освітньо-кваліфікаційний рівень магістра або спеціаліста, навчається в аспірантурі (ад’юнктурі) вищого навчального закладу або наукової установи для підготовки дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата наук. Тобто метою навчання в аспірантурі є не здобуття вищої освіти, а здобуття наукового ступеня на підставі вже одержаної вищої освіти.

Отже, навчання в аспірантурі не належить до одержання вищої освіти, а оплата за навчання в аспірантурі не може включатись до складу податкового кредиту платника податку.

12.09.2007
 
Форум » Наша Академія » Студентське життя » Податковий кредит на навчання (що це і як їм скористатись)
Пошук:




Перший неОфіційний сайт студентів НАСОА (ДАСОА) © 2010 - 2024
Національна Академія Статистики, Обліку та Аудиту (Державна Академія Статистики, Обліку та Аудиту)
При використанні матеріалів сайту посилання на сайт http://nasoa.org.ua обов'язкове!

Перший Неофіційний сайт студентів НАСОА не надає електронні версії творів, а займається лише колекціонуванням і каталогізацією посилань, які присилаються та публікуються нашими читачами. Якщо ви є правовласником якого-небудь матеріалу і не бажаєте, щоб посилання на нього знаходилось в нашому каталозі, зв'яжіться з нами і ми видалимо їх. Файли для обміну надані користувачами сайту, і адміністрація не несе відповідальності за їх зміст. Прохання не заливати файли, захищені авторськими правами, а також файли нелегального змісту!

каталог сайтів